Τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο κλάδος των παρόχων υπηρεσιών υγείας περιγράφει ο Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου ΥΓΕΙΑ.
Ακόµα, αναλύει τις σχέσεις των ιδιωτικών οµίλων µε το κράτος, επισηµαίνει την αξία των συνεργασιών στον τοµέα της υγείας και παρουσιάζει τη στρατηγική του Οµίλου στο περιβάλλον αυτό.
Αρκετές φορές ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας έχει κληθεί να καλύψει τα κενά του δηµόσιου συστήµατος υγείας. Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δωρεάν επεµβάσεις θα µπορούν να γίνονται και σε ιδιωτικές κλινικές. Ποια είναι η θέση σας σε αυτές τις προκλήσεις -και συνάµα προσκλήσεις- από την πολιτεία;
Ο ιδιωτικός τοµέας υγείας διαδραµατίζει κρίσιµο ρόλο στη συµπλήρωση των κενών του δηµόσιου συστήµατος, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξηµένων αναγκών. Πρόσφατα, στην περίοδο της πανδηµίας, στήριξε το σύστηµα υγείας παρέχοντας σηµαντικούς πόρους σε αυτή την προσπάθεια. Η πρόταση δωρεάν επεµβάσεων για τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές έρχεται να καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες για προγραµµατισµένα χειρουργεία που δηµιούργησε η πανδηµία.
Σαφώς αποτελεί µία πρόκληση που υπό προϋποθέσεις, µπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθµιση της ποιότητας της παρεχόµενης φροντίδας. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία τέτοιων συνεργασιών είναι η διαµόρφωση ενός σαφούς και διαφανούς πλαισίου διαχείρισης αυτών των περιστατικών. Νοµίζω ότι το υπουργείο έχει κάνει καλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ΥΓΕΙΑ παραµένουµε ανοιχτοί σε προτάσεις που ενισχύουν τη συνολική υγειονοµική φροντίδα, µε σεβασµό στον ασθενή και στην κοινωνική αποστολή µας.
Ο κλάδος της δευτεροβάθµιας φροντίδας υγείας ξεχωρίζει για τις σηµαντικές επενδύσεις που πραγµατοποιεί, είτε σε υποδοµές είτε σε τεχνολογία. Από την άλλη, το διψήφιο ποσοστό του clawback που καταβάλλει, λειτουργεί ανασχετικά στην υλοποίηση µιας αναπτυξιακής στρατηγικής. Πώς θα µπορούσε να λειανθεί αυτό το εισπρακτικό µέσο;
Οι ιδιωτικές κλινικές επενδύουν σταθερά σε προηγµένες υποδοµές, εξοπλισµό αιχµής και καινοτόµες τεχνολογίες, όπως η ροµποτική χειρουργική και η Τεχνητή Νοηµοσύνη. Παράλληλα, δίνουν έµφαση στη συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναµικού, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Το clawback, ωστόσο, λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή την προσπάθεια, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητά µας να προγραµµατίζουµε µακροπρόθεσµες επενδύσεις.
Απαιτείται η µετατροπή του clawback από µηχανισµό είσπραξης σε εργαλείο που επιβραβεύει την αποδοτικότητα και την καινοτοµία. Αυτό µπορεί να γίνει µε την εισαγωγή ενός πιο δίκαιου µοντέλου κατανοµής, το οποίο να συνυπολογίζει την ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών και την αποτελεσµατικότητα των δοµών.
Ακόµα ένα βήµα θα µπορούσε να είναι η σταδιακή µείωση του clawback για όσες κλινικές επενδύουν σε τοµείς προτεραιότητας, όπως η ψηφιοποίηση, η ενεργειακή βιωσιµότητα και η εκπαίδευση. Η υιοθέτηση τέτοιων µέτρων όχι µόνο θα αποκαταστήσει την ισορροπία στο σύστηµα αλλά και θα ενισχύσει τη συνεργασία µεταξύ ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιµου µοντέλου υγείας.
Οι στρατηγικές συνεργασίες, είτε µε καταξιωµένους οµίλους υγείας στο εξωτερικό είτε µε πανεπιστήµια για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναµικού, φαίνεται ότι θα δώσουν το στίγµα των κορυφαίων αλλαγών στην υγεία τα επόµενα χρόνια. Σε αυτό το επίπεδο, ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε;
Οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής µας. Η συνεργασία µε διεθνώς καταξιωµένους οµίλους µάς δίνει τη δυνατότητα να ενσωµατώνουµε βέλτιστες πρακτικές και να αξιοποιούµε καινοτόµες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, η σύµπραξη µε πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα προωθεί τη γνώση και την εξέλιξη, δηµιουργώντας συνθήκες που προσελκύουν ταλαντούχους επιστήµονες και επαγγελµατίες υγείας.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο πανεπιστήµιο του οµίλου µας. Αυτό το γεγονός θα συµβάλει σηµαντικά στη συνεργασία µε αντίστοιχα ιδρύµατα του εξωτερικού µε από κοινού ωφέλεια. Παράλληλα, συµµετέχουµε και οργανώνουµε εκπαιδευτικά προγράµµατα που αναβαθµίζουν τις δεξιότητες του προσωπικού µας, ενισχύοντας την εξειδίκευση σε τοµείς αιχµής, όπως η ιατρική ακριβείας και οι βιοτεχνολογίες.
Επενδύουµε στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών µας, ώστε να ενισχύσουµε τη φήµη και την εµβέλειά µας στον παγκόσµιο χάρτη υγείας. Αυτή η στρατηγική µάς επιτρέπει να παραµένουµε στην αιχµή της επιστηµονικής καινοτοµίας, ενώ παράλληλα συµβάλλουµε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού της χώρας, µε σηµαντικά οφέλη τόσο για τον κλάδο όσο και για την κοινωνία.
Η ιατρική ακριβείας από τη µία και οι αναβαθµισµένες υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων από την άλλη φαίνεται να εξελίσσονται σε δύο σηµαντικές πηγές εσόδων. Στην πρωτοβάθµια περίθαλψη, στο πεδίο των διαγνωστικών εξετάσεων, πώς σκοπεύετε να εκµεταλλευθείτε τον πολυκερµατισµό του κλάδου και τα σηµαντικά κενά που εµφανίζει ο δηµόσιος τοµέας;
Ο τοµέας των διαγνωστικών εξετάσεων αναδεικνύεται ως µία από τις πλέον δυναµικές πηγές ανάπτυξης. Ο πολυκερµατισµός του κλάδου προσφέρει ευκαιρίες για τη δηµιουργία νέων συνεργειών, που µπορούν να καλύψουν τα κενά του δηµόσιου συστήµατος. Στον Όµιλό µας δίνουµε προτεραιότητα στην επένδυση σε προηγµένα διαγνωστικά συστήµατα και κέντρα, ενισχύοντας την ακρίβεια και την ταχύτητα των αποτελεσµάτων.
Στρατηγικός µας στόχος είναι η εδραίωση ενός ολοκληρωµένου πλαισίου πρωτοβάθµιας φροντίδας, το οποίο να συνδυάζει τεχνολογική υπεροχή, ποιοτική εξυπηρέτηση και σηµαντικά δευτεροβάθµια νοσοκοµεία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άριστη προσβασιµότητα για τους ασθενείς.
Ποια εκτιµάτε ότι θα είναι η επόµενη µέρα των ιδιωτικών κλινικών; Θα πρέπει να αναµένουµε περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο;
Το µέλλον των ιδιωτικών νοσοκοµείων διαµορφώνεται από τις νέες απαιτήσεις των ασθενών, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάγκη για αποδοτικότερη χρήση πόρων. Η συγκέντρωση στον κλάδο, είτε µέσω συγχωνεύσεων είτε µέσω στρατηγικών συνεργασιών, είναι µια αναπόφευκτη τάση, που αναµένεται να ενισχυθεί. Αυτή η τάση δηµιουργεί µεγαλύτερες δοµές µε δυνατότητα επίτευξης οικονοµιών κλίµακας, αυξηµένης εξειδίκευσης και ταχύτερης ενσωµάτωσης καινοτοµιών.
Ωστόσο, η βιώσιµη ανάπτυξη προϋποθέτει µια ισορροπία ανάµεσα στην οικονοµική αποτελεσµατικότητα και την ανθρωποκεντρική φροντίδα. Τα ιδιωτικά νοσοκοµεία που θα καταφέρουν να προσαρµοστούν στις απαιτήσεις αυτές, επενδύοντας σε εξατοµικευµένες υπηρεσίες και υψηλά πρότυπα ποιότητας, θα πρωταγωνιστήσουν. Επιπλέον, η ενίσχυση της συνεργασίας µε τον δηµόσιο τοµέα και η προώθηση καινοτόµων µοντέλων παροχής υγείας, όπως η τηλεϊατρική και οι κατ’ οίκον υπηρεσίες, θα είναι καθοριστικής σηµασίας.
Στον Όµιλό µας, εργαζόµαστε µε στόχο να παραµείνουµε πρωτοπόροι σε αυτό το νέο περιβάλλον, διατηρώντας τη δέσµευσή µας στην αριστεία και τη συνεχή εξέλιξη.