Τζουζέππε Τζιάνο: Είµαστε στην αρχή µακροπρόθεσµης ανάπτυξης

Θετικές προσδοκίες για την οικονοµία και την επενδυτική δραστηριότητα εκφράζει ο Προέδρος της Euroxx στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Το Χρηµατιστήριο θα αποτελεί ελκυστική πρόταση. Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν.

Τζουζέππε Τζιάνο: Είµαστε στην αρχή µακροπρόθεσµης ανάπτυξης
  • Τζουζέππε Τζιάνο

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηµατιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) κατέγραψε το 2024 κέρδη της τάξεως του 10%. Η απόδοση είναι ανάλογη µε τους βασικούς δείκτες ευρωπαϊκών µετοχών (Eurostoxx 50 στο +8%, MSCI Europe Index στο +7%).

Κατά την άποψή µας, η µακροπρόθεσµη πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει τη σταθερή ανοδική τάση, ακολουθώντας την πορεία της ελληνικής οικονοµίας, η οποία αναµένεται να αναπτυχθεί κατά 2%-2,5% το 2025, σηµειώνοντας µια σηµαντική υπεραπόδοση σε σχέση µε τους µέσους όρους της Ευρωζώνης.

Tο ΑΕΠ αναµένεται να υποστηριχθεί από την προσέλκυση επενδύσεων που θα ενισχύσουν τον ακαθάριστο σχηµατισµό παγίου κεφαλαίου, την ισχυρότερη του αναµενόµενου ανάκαµψη του τουρισµού και τη βελτίωση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Η δέσµευση στη δηµοσιονοµική προσαρµογή και η ανθεκτική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να οδηγούν στη µείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ τα επόµενα έτη.

Συνολικά, πιστεύουµε ότι η Ελλάδα είναι στην αρχή µιας µακροπρόθεσµης ανάκαµψης µετά από µια ταραχώδη περίοδο 10 ετών για την οικονοµία. Έχοντας, λοιπόν, αφήσει πίσω τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης, την περίοδο των capital controls, την πανδηµία και την πολιτική αστάθεια, η χώρα είναι πλέον σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις και να προχωρήσει στην εφαρµογή σηµαντικών διαρθρωτικών αλλαγών προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Αδιαµφισβήτητα, η ελληνική οικονοµία καταγράφει µια ισχυρή ενίσχυση σε επίπεδο επενδυτικού κλίµατος, ωθούµενη από τη σταθερή και ταχεία ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδοµών, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Αυτή η τάση αποτυπώνεται σαφώς σε οικονοµικά δεδοµένα, µε την Ελλάδα να σηµειώνει το 2023 τις υψηλότερες επενδύσεις από το 2000 και τις άµεσες ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ, έχοντας περιοριστεί σε µονοψήφια επίπεδα προ δεκαετίας.

Οι ευνοϊκές µακροοικονοµικές συνθήκες έχουν δηµιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για το επενδυτικό κοινό, στρέφοντας το βλέµµα του προς επενδύσεις στους τοµείς τεχνολογίας και ενέργειας, ιδιαίτερα για Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα καταφέρνει να διαφοροποιήσει το επενδυτικό της προφίλ εκτός των παραδοσιακών χώρων επένδυσης και ανάπτυξης, όπως ο τουρισµός και η αγορά ακίνητων, σε νέες κατηγορίες δυναµικής οικονοµικής δραστηριότητας.

Συγκεκριµένα, όσον αφορά την προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα µας, το ενδιαφέρον των διεθνών κολοσσών έχει αποδειχθεί εµπράκτως µε την ανάπτυξη data centers, στηριζόµενα από τα έργα ψηφιοποίησης του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα προσφέρουν τις κατάλληλες σύγχρονες ψηφιακές υποδοµές.

Σηµαντικό καταλύτη αποτελεί και η υλοποίηση του έργου East to Med Data Corridor, για την κατασκευή υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήµατος µετάδοσης δεδοµένων, το οποίο θα θέσει την Ελλάδα σε κοµβικό σηµείο για τη µεταφορά, αποθήκευση και παραγωγή δεδοµένων. Ταυτόχρονα, η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δηµιουργία τριών νέων data centers.

Επιπλέον, σηµαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τοµέα, µε τις ΑΠΕ να έρχονται πρώτες στην κατάταξη. Εµβληµατικό παράδειγµα αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την αραβική Masdar, σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη συναλλαγή του Χρηµατιστηρίου Αθηνών την τελευταία δεκαετία.

Όµως, για την προσέλκυση στη χώρα ξένων επενδύσεων δεν αρκούν µόνο οι βελτιώσεις στο µακροοικονοµικό περιβάλλον, αλλά είναι αναγκαίες και οι πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. Το φορολογικό σύστηµα αποτελεί βασικό κριτήριο για µια επενδυτική επιλογή, µε τη µείωση φορολογικού συντελεστή και των ασφαλιστικών εισφορών να κατατάσσονται ως βασικές πρωτοβουλίες για την προσφορά µιας ανταγωνιστικής επιχειρησιακής αγοράς.

Η µείωση της γραφειοκρατίας καθώς και η επιτάχυνση αδειοδοτήσεων αποτελούν εξίσου σηµαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που, κατά τη γνώµη µας, θα κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισµό για επενδύσεις. Στην πολιτική ατζέντα, αξιοσηµείωτη παραµένει και η ανάγκη λειτουργικών υποδοµών για την ενθάρρυνση επενδύσεων στη χώρα µας. Η βελτίωση των µεταφορών και οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι καίριας σηµασίας για την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, µε την Ελλάδα να σηµειώνει σηµαντικό απόθεµα σε ανεκτέλεστα έργα υποδοµών.

Αξίζει να σηµειωθεί πως καθίσταται αδύνατο να µην επηρεαστεί η εγχώρια οικονοµία από διεθνείς εξελίξεις, καθώς βασίζεται στον τουρισµό και στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Εξελίξεις γεωπολιτικού χαρακτήρα καθώς και η συνολική πορεία της οικονοµίας της Ευρώπης είναι παράγοντες εξωτερικού χαρακτήρα που θα µπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά των ξένων επενδύσεων στη χώρα µας.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισµού έχει αρχίσει να αλλάζει δραστικά, µε την αδιαµφισβήτητη πλέον είσοδο της χώρας σε τροχιά βιωσιµότητας. Η ενθαρρυντική πρόοδος που σηµειώνει η χώρα µας σε άµεσες ξένες επενδύσεις επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό, πολυδιάστατο επενδυτικό προορισµό.

Για τη χρηµατιστηριακή αγορά, η αύξηση των επενδύσεων και η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα τροφοδοτήσουν, κατά την άποψή µας, την επιχειρησιακή κερδοφορία των εισηγµένων τα επόµενα χρόνια, καθιστώντας το Χρηµατιστήριο της Αθήνας µια ελκυστική πρόταση έµµεσων επενδύσεων για ξένους και Έλληνες θεσµικούς επενδυτές.

* Ο κ. Τζουζέππε Τζιάνο είναι Προέδρος της Euroxx Χρηµατιστηριακή

v