Τον ρόλο της χώρας στον χάρτη των ενεργειακών διασυνδέσεων, αλλά και τη µάχη µε τον χρόνο που πρέπει να δώσουµε για την ταχύτερη υλοποίησή τους, αναδεικνύει ο Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου Κοπελούζου στον Τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης.
Ακόµα, εξηγεί γιατί θεωρεί µονόδροµο την πράσινη ενέργεια για την Ε.Ε. και αναλύει τα οφέλη από το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδας µε την Αίγυπτο (GREGY) για την οικονοµία, τη βιοµηχανία και την εθνική ασφάλεια.
Σας ανησυχούν τα μηνύματα που στέλνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για την ενεργειακή μετάβαση και γενικά ο κίνδυνος επιβράδυνσης μεγάλων πράσινων projects;
Παρά τα μηνύματα για την ενεργειακή μετάβαση που έχει στείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και τα δείγματα επιστροφής στις επενδύσεις σε ορυκτά από κάποιους ευρωπαϊκούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, είμαι αισιόδοξος ότι οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας δεν πρόκειται να επιβραδυνθούν ή να σταματήσουν.
Είναι μονόδρομος η Ε.Ε. να προωθήσει με μεγαλύτερη ένταση το πρόγραμμα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και επιτάχυνσης των επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό είναι ακράδαντα προς το συμφέρον, περιβαλλοντικό και οικονομικό, της ίδιας της Ευρώπης, για να περιορίσει τις κλιματικές ζημιές στο μέλλον και για να ενισχύσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που η ίδια δεν είναι προικισμένη με πόρους ορυκτών καυσίμων.
Κι αυτό ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως φάνηκε στη φετινή Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP 29 στο Baku, η οποία κατέληξε με μια δέσμευση για τις αναπτυγμένες χώρες να παραδίδουν 300 δισ. δολάρια ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2035, για να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προστατεύσουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης από τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ποιο ρόλο μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα στο «παιχνίδι» των μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων;
Μπορεί να καταστεί κόμβος πράσινης ενέργειας με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, με τεράστια οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια. Είναι σε θέση να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη όχι μόνο του εγχώριου πλούτου της σε ήλιο και άνεμο, αλλά και λόγω της γειτνίασής της με χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει όχι μόνο εξαιρετικό ηλιακό και ανεμολογικό δυναμικό, αλλά και τεράστιες επίπεδες εκτάσεις και μια εξωστρεφή πολιτική, η οποία προωθεί τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και τη μεταφορά της στην Ελλάδα και, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη.
Οι μακροχρόνιες εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση επιχειρηματικών συνεργασιών και κοινών έργων. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών λεωφόρων που θα συνδέσουν τον Νότο (Αφρική μέσω Αιγύπτου) με τον Βορρά (Ευρώπη μέσω Ελλάδας).
Όμως, κι άλλες χώρες ακολουθούν επιθετική πολιτική, όπως η Ιταλία. Καθώς δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την κούρσα τι πρέπει να προσέξουμε;
Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι ο χρόνος. Η ταχύτερη υλοποίηση των διεθνών διασυνδέσεων, όπως το GREGY, θα συνδράμουν στην ταχύτερη αποκόμιση οφελών για τη χώρα μας πριν από άλλες χώρες. Για παράδειγμα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και άλλες χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, για τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει, όπως προανέφερα, η συγκεκριμένη χώρα για την παραγωγή και μεταφορά πράσινης ενέργειας.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το GREGY;
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή των συμβούλων που θα εκπονήσουν τις δύο μελέτες Desktop Study για τον καθορισμό της οριστικής όδευσης του καλωδίου και CBA, τη μελέτη κόστους - οφέλους και επιβεβαίωση της ανάλυσης που έχει ήδη γίνει, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα εκπόνησής τους και οι δύο, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του έργου. Η ανάθεση των μελετών αυτών αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις επόμενες οριστικές μελέτες που απαιτούνται.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξασφάλιση γης για την υλοποίηση του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο, συνολικής ισχύος 9,5 GW, εκ των οποίων 75% θα είναι αιολικά και 25% φωτοβολταϊκά, για τη σταδιακή τους υλοποίηση ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης GREGY. Ο Όμιλός μας εισπράττει έντονο ενδιαφέρον από βιομηχανίες για την έναρξη συζητήσεων για σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης ενέργειας που θα μεταφέρει το GREGY, που δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον της βιομηχανίας να προμηθευτεί πράσινη ενέργεια συνεχούς ροής σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ποια είναι τα οφέλη της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα από την υλοποίηση του GREGY;
Το GREGY, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές με συνεχή ροή, θα συνδράμει στο να μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στη χώρα μας, απαλείφοντας το υψηλό κόστος προμήθειας ενέργειας τις ώρες που δεν παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα (profiling cost). Έτσι, οι βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, το οποίο αποτελεί σήμερα σημαντική παράμετρο επιβίωσης, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες, και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό εξαγωγικό προσανατολισμό.
Επιπλέον, η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. ενεργοβόρων Data Centers, εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης, αγροκαλλιέργειας και αγροτικών υποδομών, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Επίσης, η διασύνδεση με την Αίγυπτο θα συνδράμει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στην αύξηση της ευστάθειας του ελληνικού συστήματος, στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και σε σημαντικό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. Σημειώνεται ότι σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και η Ευρώπη, μια και το περίπου 1/3 της μεταφερόμενης από το GREGY ενέργειας θα μεταφέρεται στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Συμπερασματικά, το έργο GREGY θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στη θωράκιση της ενεργειακής αγοράς και θα ενισχύσει συνολικότερα την οικονομία, δημιουργώντας νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.