Τις προκλήσεις και τα µεγάλα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας αναλύει ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύµβουλος της ΔEΗ Ανανεώσιµες και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύµβουλος ΑΠΕ Οµίλου ΔΕΗ.
Ακόµα, επισηµαίνει την ιδιαίτερη θέση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην ενεργειακή µετάβαση και παρουσιάζει τον ρόλο της εταιρείας στις εξελίξεις.
Η ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων οδών μεταφοράς ενέργειας. Ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις και οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την περιοχή;
Η ΝΑ Ευρώπη βιώνει και αυτή τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως στον κλάδο της ενέργειας. Η παγκόσμια τάση -για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για μείωση των τιμών- είναι προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ΝΑ Ευρώπη ζει και αυτή τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά έργα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔEΗ παίζει ήδη καθοριστικό ρόλο, με επενδύσεις για ανάπτυξη ΑΠΕ σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Ταυτόχρονα, η ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζει και αυτή τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια: στοχαστικότητα των ΑΠΕ, ενεργειακή ασφάλεια, συνδέσεις των νέων μονάδων με τα δίκτυα μεταφοράς. Ίσως η σημαντικότερη πρόκληση είναι η αύξηση και η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, ώστε η ενέργεια που παράγεται στην περιοχή, αλλά και η ενέργεια που έχει ανάγκη η περιοχή -ανάλογα με την περίοδο- να μπορεί να μεταφέρεται σε μια κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Το α’ εξάμηνο του 2024 οι ΑΠΕ συμμετείχαν με 60% στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, ωστόσο οι τιμές δεν πέφτουν ανάλογα. Πώς οι φθηνές ΑΠΕ θα μεταφραστούν σε χαμηλότερες τιμές;
Οι ΑΠΕ αποτελούν πλέον την οικονομικότερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως. Στη χώρα μας και σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό ενισχύει περαιτέρω την οικονομικότητα των συγκεκριμένων έργων.
Για να μπορέσουν οι ΑΠΕ να προσφέρουν στο σύστημα την ενέργεια που παράγουν όταν και όπου αυτή χρειάζεται, είναι απαραίτητες οι επενδύσεις αφενός στην αποθήκευση (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες), αφετέρου στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών. Οι συγκεκριμένες λύσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών και στην προσαρμογή του προφίλ παραγωγής σε αυτό της ζήτησης, οδηγώντας συνακόλουθα στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ευελιξίας στο σύστημα και στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Είστε ικανοποιημένος όσον αφορά την πορεία της πράσινης μετάβασης από τα αποτελέσματα της Συνόδου COP 29 στο Μπακού;
Η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα στο Μπακού δεν περιείχε στοιχεία του ρηξικέλευθου χαρακτήρα της πράσινης μετάβασης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι στην επετειακή σύνοδο COP30 της Βραζιλίας οι συγκλίσεις μεταξύ των κρατών θα είναι ισχυρότερες έναντι των φυγόκεντρων δυνάμεων, προς την πορεία επίτευξης της Συμφωνίας των Παρισίων.
Σε ποιο βαθμό οι επενδύσεις της ΔEΗ συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης;
Η ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων οδών μεταφοράς ενέργειας. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα όχι μόνο διαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο, αλλά επηρεάζουν την οικονομική ευημερία της περιοχής μας. Με τις σημαντικές επενδύσεις του στις ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔEΗ περιχαρακώνει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης και της προόδου μέσω προσιτών και καινοτόμων λύσεων.
Γιατί η ΔEΗ επενδύει όλο και πιο δυναμικά σε αιολικά σε Ελλάδα και Ρουμανία;
Το πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Ομίλου ΔEΗ, από πλευράς τόσο τεχνολογιών όσο και γεωγραφικής διασποράς, αποτελεί στρατηγική τοποθέτηση που μεγιστοποιεί τα οφέλη της πράσινης παραγωγής και απαντά στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Γι’ αυτό και ως ΔEΗ Ανανεώσιμες επενδύουμε σε όλες τις ΑΠΕ -ακόμα και σε μορφές όπως η γεωθερμία και η βιομάζα- αλλά και σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, γιατί η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη ΝΑ Ευρώπη.
Πώς συνδέεται το σχέδιο της ΔEΗ (2025-2027) για μια giga πράσινη ισχύ 12 GW με τις ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογείτε στην «ευέλικτη παραγωγή»;
Οι επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία θα προσθέσουν 6,3 GW εγκατεστημένης ισχύος, διπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Όμιλος ΔEΗ. Εκτός των ΑΠΕ, ο Όμιλος την επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας, με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.
Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο Όμιλος ΔEΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5 GW, θα σταματήσουν την υφιστάμενη λειτουργία τους. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση και η μείωση των μονάδων πετρελαίου θα έχουν ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι ρύποι που εκλύονται. Συνολικά, ο Όμιλος ΔEΗ στοχεύει στη μείωση κατά 80% των εκπομπών αέριου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.