Χατζηδάκης: Δηµοσιονοµική σύνεση για σταθερή ανάπτυξη

Τη νέα εικόνα της ελληνικής οικονοµίας αποτυπώνει στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times ο Κωστής Χατζηδάκης. Τα βήµατα προόδου και ο σχεδιασµός του προϋπολογισµού του 2025. Οι σύγχρονες προκλήσεις.

Χατζηδάκης: Δηµοσιονοµική σύνεση για σταθερή ανάπτυξη
  • Κωστής Χατζηδάκης

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας και έχει ταυτόχρονα ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα στην οικονοµία. Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους. Η Ελλάδα είχε τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων στην Ε.Ε. την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές µας διπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση µε το 2008. Παράλληλα, έχουµε πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού µέσου όρου ρυθµούς ανάπτυξης και, σε µία χώρα 10,5 εκατ. ανθρώπων, έχουν δηµιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας.

Σε καµία περίπτωση δεν πανηγυρίζουµε. Διότι κάποιες πληγές της κρίσης είναι ακόµα εδώ. Ούτε αγνοούµε τις παγκόσµιες προκλήσεις: Τους δύο πολέµους στη γειτονιά µας. Το εντεινόµενο φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής. Τα µεταναστευτικά ρεύµατα, που είναι µια πραγµατικότητα την οποία καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε. Αλλά βεβαίως και τις αβεβαιότητες που ανέκυψαν σε σχέση µε την πορεία των ευρω-αµερικανικών σχέσεων µετά την εκλογή του προέδρου Τραµπ και την πολιτική αστάθεια που παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Στην κυβέρνηση, όµως, αντιµετωπίζουµε τη διεθνή αβεβαιότητα ως έναν παραπάνω λόγο εµείς εδώ, στην Ελλάδα, όπου έχουµε κατακτήσει -ιδιαίτερα µετά το 2023- την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα και την ισχυρότερη του ευρωπαϊκού µέσου όρου ανάπτυξη, να διατηρήσουµε αυτά τα κεκτηµένα. Διότι δεν είναι αυτονόητα, ούτε δεδοµένα, ούτε κατακτώνται αυτόµατα.

Αυτήν ακριβώς τη βούληση της κυβέρνησης αποτυπώνει και ο προϋπολογισµός του 2025, ο οποίος περιγράφει πώς η ελληνική οικονοµία θα παραµείνει σε ανοδική τροχιά στη βάση µιας οικονοµικής πολιτικής που συνδυάζει αρµονικά τη δηµοσιονοµική σύνεση µε την ανάπτυξη.

Από τη µια πλευρά, αναµένουµε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασµα σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ το συνολικό έλλειµµα θα αγγίξει το µηδέν. Παράλληλα, έχουµε τη µεγαλύτερη στην ιστορία της ευρωζώνης αποκλιµάκωση του χρέους, από 209,4% του ΑΕΠ το 2020 στο 147,5% το 2025. Επιδόσεις που έχουν πολύ θετική επίδραση στα επιτόκια δανεισµού της χώρας στις διεθνείς αγορές. Δανειζόµαστε πλέον φθηνότερα από την Ιταλία, ενώ για κάποιες µέρες το κόστος δανεισµού µας έφτασε να είναι οριακά χαµηλότερο και από τα δεκαετή οµόλογα της Γαλλίας, λόγω και της κρίσης στη συγκεκριµένη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουµε και το 2025 τη φιλοεπενδυτική προσέγγιση, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση των επενδύσεων κατά 64% σε σχέση µε το 2019 και στους ισχυρούς ρυθµούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας: µε 12 νέες µειώσεις φόρων, τις παρεµβάσεις στο τραπεζικό σύστηµα και την κεφαλαιαγορά, το νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές, την έρευνα και την καινοτοµία των επιχειρήσεων, τη δηµιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταµείου και την αξιοποίηση στο µέγιστο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης.

Ταυτόχρονα, µε χαµηλότερους φόρους έχουµε περισσότερα έσοδα. Συγκεκριµένα, το 2024 (και χάρη σε παρεµβάσεις όπως η διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS και η εφαρµογή του myDATA για τα φυσικά πρόσωπα) υπολογίζουµε ένα όφελος για τον κρατικό προϋπολογισµό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική υπέρβαση των εσόδων φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ, καθώς, πέρα από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής, αυξάνονται οι µισθοί και µειώνεται η ανεργία.

Ο συνδυασµός της δηµοσιονοµικής σοβαρότητας, µε τη φιλοεπενδυτική πολιτική που οδηγεί σε ανάπτυξη, και τα αποτελέσµατα στη µάχη κατά της φοροδιαφυγής, έχει δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε στη χώρα µας, παρά τις διεθνείς αναταράξεις, να µπορούµε να δίνουµε έµφαση σε µια σειρά από κοινωνικές και εθνικές ανάγκες, µεταξύ των οποίων:

Πρώτον, η ενίσχυση των εισοδηµάτων, καθώς παρά το υπαρκτό και διεθνές πρόβληµα της ακρίβειας, στην Ελλάδα είχαµε αύξηση του πραγµατικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αφού υπολογιστεί δηλαδή η επίδραση της αύξησης των τιµών) κατά 8,5% σε σχέση µε το 2019, έναντι 3,3% στην Ε.Ε.

Δεύτερον, η στήριξη της υγείας, καθώς σε σχέση µε το 2019, το 2025 οι δαπάνες για την υγεία θα έχουν αυξηθεί κατά 74% και για τα νοσοκοµεία κατά 120%.

Τρίτον, η ενίσχυση της άµυνας, καθώς οι δαπάνες του προϋπολογισµού για την άµυνα θα έχουν αυξηθεί 73,4% µεταξύ 2019-2025.

Δεν ισχυριζόµαστε ότι η Ελλάδα έχει γίνει… Σουηδία. Όµως, παρά το δυσµενές σηµείο αφετηρίας της περασµένης δεκαετίας, η πρόοδος των τελευταίων πεντέµισι ετών είναι συγκεκριµένη και απτή. Η χώρα µειώνει την απόστασή της από την Ευρώπη. Με νοικοκύρεµα στα δηµοσιονοµικά µας και µε ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονοµίας µπορούµε να στηρίζουµε τα εισοδήµατα, να εφαρµόζουµε µια ουσιαστική κοινωνική πολιτική, να ισχυροποιούµε την άµυνά µας και, κυρίως, να δηµιουργούµε µια οικονοµία που δίνει ευκαιρίες σε όλους!

* O Κωστής Χατζηδάκης είναι Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών

v