Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Δημογραφική κρίση + μετανάστευση = πολιτική αβεβαιότητα

Δημογραφική κρίση + μετανάστευση = πολιτική αβεβαιότητα

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και οι γεννήσεις μειώνονται ενώ καταγράφεται έλλειψη εργατικών χεριών σε αρκετούς τομείς, χωρίς τις μεταναστευτικές ροές. Όμως, οι τελευταίες αποδεικνύονται δίκοπο μαχαίρι πολιτικά στη Γαλλία και αλλού.

Η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την κακή βεβαιότητα

Η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την κακή βεβαιότητα

Οι αγορές μπορεί να ανακουφίσθηκαν που η λαϊκιστική δεξιά τα πήγε χθες χειρότερα του αναμενομένου αλλά η νίκη του Λαϊκού Μετώπου και το σοβαρό ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό γεγονός για τη Γαλλία, την ΕΕ και το ευρώ.

Τα παράδοξα της πολιτικής και στο βάθος πετρέλαιο

Τα παράδοξα της πολιτικής και στο βάθος πετρέλαιο

Στις εκλογικές αναμετρήσεις κάποια πράγματα σπανίως αλλάζουν. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για τη Βρετανία, είτε για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όμως, στην πολιτική υπάρχουν επίσης παράδοξα.

Το τέλος χαρτοσήμου δεν κάνει καλό στην οικονομία

Το τέλος χαρτοσήμου δεν κάνει καλό στην οικονομία

Από το 1836 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει όλα στην Ελλάδα, εκτός από ένα. Το τέλος χαρτοσήμου -ο παλαιότερος φόρος- παραμένει, αλλάζοντας όνομα, αν και καταργείται για αρκετές συναλλαγές. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του στην επιχειρηματικότητα δεν ενοχλούν.

Το Χρηματιστήριο πληρώνει την κυβερνητική πολιτική

Το Χρηματιστήριο πληρώνει την κυβερνητική πολιτική

To Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει σημάδια κόπωσης και υποχώρησης μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό δεν είναι τυχαίο και θα ήταν λάθος να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στις πολιτικές εξελίξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία. Για άλλους χτυπάει η καμπάνα.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι παρατάσεις, εξαιρέσεις και ρυθμίσεις

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είχε χαρακτηριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους μια από τις σημαντικότερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, στην πράξη αποδεικνύεται κακοσχεδιασμένη και διάτρητη.

Τα ψέματα τελειώνουν στην ευρωζώνη

Όταν, το 2016, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε γιατί οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων από τη Γαλλία, απάντησε «γιατί είναι η Γαλλία». Όμως, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον δεδομένο.

Η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και η μείωση του ΦΠΑ

Θα μπορούσε η μείωση του ΦΠΑ να συμβάλει στη μείωση των τιμών και του πληθωρισμού γενικότερα ή θα αφήσει μόνο μια τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού; Οι άλλες πτυχές του ζητήματος.

Η διαφθορά υπονομεύει την ανάπτυξη

Τα αίτια των φτωχών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό κοντά στο 1% τα τελευταία 40 χρόνια, δεν είναι μόνο μακροοικονομικής φύσεως. 

Θέλουμε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς; Στοχευμένες επενδύσεις

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη των 20 και αυτό σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με διοικητικά μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης.

H Ελλάδα είναι ακριβή για τους Έλληνες αλλά από τις φθηνότερες χώρες στην ΕΕ

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ή Ταμείο ευσεβών πόθων;

Οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοούν τον δείκτη S&P 500

Ποιου πρόβλημα είναι το ισχυρό δολάριο;

Γερασμένη χώρα, αναιμική οικονομία 

Από τον Μακρόν στις ευκαιρίες και στον κανόνα του χρυσού

Τα ταμειακά διαθέσιμα αυγατίζουν αλλά αυτοί κλαίγονται 

Η επενδυτική στρατηγική που υπονομεύει τον καπιταλισμό

Ανάπτυξη χωρίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα

ΑΕΠ: Οικονομικό όπλο εσφαλμένης κατεύθυνσης;

v