Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Ο Γ. Σουρής και η Ελλάδα που δύσκολα αλλάζει

Ο Γ. Σουρής και η Ελλάδα που δύσκολα αλλάζει

Ο ποιητής Γιώργος Σουρής προτάθηκε 5 φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας την εποχή του αλλά δεν το πήρε. Όμως, στα γραφόμενά του έναν αιώνα πριν μπορεί και κάποιος σύγχρονος Έλληνας να αναγνωρίσει ομοιότητες με το σήμερα.  Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ΑΕΠ μόλις 240 δισ.  ευρώ.

Από την άνοδο του δολαρίου και του χρυσού στην πτώση το 2025;

Από την άνοδο του δολαρίου και του χρυσού στην πτώση το 2025;

Τέτοια εποχή πέρυσι, οι αναλυτές έβλεπαν  το δολάριο να διολισθαίνει, προβλέποντας  την ταχεία μείωση επιτοκίων από την Fed αλλά διαψεύσθηκαν. Τώρα, οι μεγάλες τράπεζες βλέπουν πάλι διολίσθηση του δολαρίου το 2025. Θα διαψευσθούν; Η σύνδεση με τον χρυσό.

Γιατί τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πιάσουν τόπο 

Γιατί τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πιάσουν τόπο 

Όσοι είχαν ποντάρει στις μεγάλες εισροές κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στις χρηματοδοτούμενες ενέργειες και να το ξανασκεφτούν.

Οι φόροι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί 

Οι φόροι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί 

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων με κλείσιμο του κενού ΦΠΑ συνιστά επιτυχία στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροαπάτης. Όμως, αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι πιο απαιτητική. 

Προς νέα μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους το 2024

Προς νέα μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους το 2024

Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού δεν δημιουργεί μόνο δημοσιονομικό χώρο για παροχές από την κυβέρνηση. Οδηγεί επίσης σε νέα μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους μετά την μικρή περσινή.

Το κράτος μπορεί να μειώσει το κόστος των δανείων 

Υπάρχουν κάποια μέτρα που δεν φέρνουν ψήφους σ’ αυτούς που τα παίρνουν αλλά ωφελούν κυρίως την εθνική οικονομία. Ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είχε ληφθεί προ πολλού για να βοηθήσει τους δανειολήπτες και να μη στέλνει τραπεζικές εργασίες στο εξωτερικό.

Τα κυβερνητικά μέτρα και ο λαϊκισμός

Κατά τη χθεσινή ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2025, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Απέδειξε ότι τα σωστά μέτρα μπορούν να συνυπάρχουν με τα λαϊκίστικα.

Μήπως πήγε η πτώχευση τζάμπα;

Από τον Economist και άλλα έγκυρα ξένα ΜΜΕ μέχρι αρκετούς μεγάλους ξένους οίκους, η Ελλάδα εκθειάζεται για τις οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων. Όμως, ως συνήθως, κάτω από το χαλί κρύβονται διαχρονικά προβλήματα που ανατρέπουν αυτή την εικόνα.

Ο θρίαμβος των αισιόδοξων;

Κάθε εποχή έχει τον πρωταθλητή της στις επενδύσεις. Το 1950, πολλοί ανησυχούσαν για τα πυρηνικά όπλα αλλά κερδισμένοι βγήκαν όσοι ήταν αισιόδοξοι για τις μετοχές.

Μειώστε τους φόρους για τη μισθωτή εργασία

Ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης πάει πολύ καλά, δημιουργώντας τις συνθήκες για την εξεύρεση του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα επιτρέψει μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2026. Η μισθωτή εργασία δεν πρέπει να εξαιρεθεί αυτή τη φορά.

Ανάπτυξη: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Οι υψηλότεροι μισθοί θέλουν περισσότερες μεγάλες εταιρείες

Η μετάδοση της γαλλικής κρίσης και η Ελλάδα

Ανούσια η συζήτηση για έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών

Πώς η Ελλάδα επηρεάζεται από τη γαλλική κρίση

Το μετρό της Θεσσαλονίκης και η λογοδοσία 

Όταν τα λεφτά της ΕΕ γίνονται ντουβάρια και καταμαράν δεν υπάρχει ελπίδα 

H άλλη πλευρά της οικονομικής ανάπτυξης

Ελλάδα-Γερμανία σημειώσατε 1 για τώρα 

Η μείωση της κρατικής σπατάλης και το πείραμα Μασκ

v