Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Το Δημόσιο δικαιώνει τον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή

Το Δημόσιο δικαιώνει τον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή

Έναν αιώνα και πλέον από τότε που ο ποιητής Γιώργος Σουρής σατίριζε τα κακώς κείμενα του νεοελληνικού κράτους και 6-7 χρόνια από το τέλος του 3ου μνημονίου, η καταγραφή του Δημοσίου μέσω του Μητρώου Υπόχρεων Αποστολής Φορολογικών Στοιχείων στην ΑΑΔΕ δείχνει ότι κάποια πράγματα δύσκολα αλλάζουν.

Το αβέβαιο μέλλον των επιτοκίων 

Το αβέβαιο μέλλον των επιτοκίων 

Το 2024 χαρακτηρίσθηκε από την μείωση των επιτοκίων παρέμβασης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη Δύση με εξαίρεση της Ιαπωνίας καθώς υποχωρούσε ο πληθωρισμός. Παρ’ όλα αυτά, οι μειώσεις ήταν μικρότερες του αναμενομένου για δυο κυρίως λόγους που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα και φέτος.

Η αβεβαιότητα είναι το νέο νορμάλ στην εποχή Τραμπ

Η αβεβαιότητα είναι το νέο νορμάλ στην εποχή Τραμπ

Οι αγορές προτιμούν την κακή βεβαιότητα από την αβεβαιότητα. Όμως, η εμπειρία από την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ και τις πρώτες μέρες της δεύτερης δείχνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουν στην αβεβαιότητα. Αν όμως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να τον καλοπιάσουν, οι αγορές δεν χρειάζεται.

Η πολιτική δολαρίου του Τραμπ 2.0 και οι BRICS

Η πολιτική δολαρίου του Τραμπ 2.0 και οι BRICS

Το δολάριο δεν είναι απλώς ένα νόμισμα. Είναι ένα πανίσχυρο γεωπολιτικό όπλο που ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει οι ΗΠΑ να απολέσουν. Όμως, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από το 2017 που ανέλαβε πρόεδρος για πρώτη φορά. 

O Τραμπ 2.0 θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο

O Τραμπ 2.0 θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο

Δεν είναι εύκολο να μειώσεις τον πληθωρισμό και να τονώσεις τον ρυθμό ανάπτυξης ενώ επιβάλλεις δασμούς και διώχνεις τους παράνομους μετανάστες-εργάτες από την χώρα σου. Όμως, ο Τραμπ 2.0 καλείται να τα συμβιβάσει. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει κι εμάς.

Με επιδότηση της ζήτησης δεν λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα

Όταν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων κινούνται ανοδικά από το 2018 και υπάρχει πρόβλημα στέγασης, η ορθολογική προσέγγιση είναι η αύξηση της προσφοράς και όχι να ρίχνεις περισσότερο λάδι στη φωτιά, επιδοτώντας τη ζήτηση με φθηνά δάνεια.

Η αδιάφορη Ελλάδα και τα θνησιγενή Ιδρύματα μικροπιστώσεων

Δάνεια δεν δίνουν μόνο οι τράπεζες. Χρηματοδότηση προσφέρουν επίσης οι κεφαλαιαγορές και τα Credit Funds στις ΗΠΑ, σ’ άλλες χώρες της ευρωζώνης κι αλλού. Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί τελευταία να ενισχύσει τις μικροπιστώσεις, αποτελεί την σχεδόν μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό τον κανόνα.

Γιατί ο αποπληθωρισμός είναι μπροστά μας 

Οι αγορές επιδοκίμασαν τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed τους προηγούμενους μήνες, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Όμως, η αγορά ομολόγων δείχνει να έχει κάποιες αμφιβολίες, σε αντίθεση με άλλους που βλέπουν τον αποπληθωρισμό στο βάθος.

Τι μπορεί να πάει στραβά στις αγορές 

Οι οικονομολόγοι υπάρχουν για να κάνουν τους μετεωρολόγους να μοιάζουν καλοί, έλεγαν παλιά. Αν και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να είναι το 2025 μια ακόμη καλή χρονιά για τις μετοχές, αυτό δεν είναι γραμμένο σε πέτρα.  Πόσο βαρόμετρο είναι ο Ιανουάριος.

Γιατί τα ομόλογα εκπέμπουν SOS

Πάνε δεκαετίες από τότε που ο Τ. Κάρβιλ, πολιτικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, είχε δηλώσει πως αν υπήρχε μετενσάρκωση, θα ήθελε να επιστρέψει ως η αγορά ομολόγων. Η τελευταία δεν εκφοβίζει ακόμη αλλά σίγουρα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Γιατί όμως;

O Κώστας Σημίτης και το κραχ του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το ξήλωμα του πουλόβερ και το «δώρο» στους ένστολους 

Ο Γ. Σουρής και η Ελλάδα που δύσκολα αλλάζει

Από την άνοδο του δολαρίου και του χρυσού στην πτώση το 2025;

Γιατί τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πιάσουν τόπο 

Οι φόροι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί 

Προς νέα μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους το 2024

Το κράτος μπορεί να μειώσει το κόστος των δανείων 

Τα κυβερνητικά μέτρα και ο λαϊκισμός

Μήπως πήγε η πτώχευση τζάμπα;

v