Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός λάμπει αλλά όχι για πάντα

Η αβεβαιότητα για τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ και το ενδεχόμενο ύφεσης ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά του ράλι του χρυσού. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι ο καιρός έχει γυρίσματα και μερικές φορές έρχονται όταν δεν τα περιμένεις. 

Ο χρυσός λάμπει αλλά όχι για πάντα

Είναι μια από εκείνες τις εκφράσεις που σου μένουν στο μυαλό για μια ζωή και μας ξανάρχεται κάθε φορά που η τιμή του κίτρινου μετάλλου κάνει ράλι.

«Αγόρασα το πρώτο μου σπίτι με τα λεφτά που έβγαλα ποντάροντας στην άνοδο της τιμής του χρυσού το 1980», μας είχε πει πριν από πολλά χρόνια, ο Μάικλ Πίρσον, το αφεντικό μας στην Γουόλ Στριτ.  

Με τον πληθωρισμό σε έξαρση και την οικονομία σε στασιμότητα μετά το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ και την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία στο Ιράν το 1978-1979, πολλοί επενδυτές επιζήτησαν την προστασία των χρημάτων τους στον χρυσό, στέλνοντας την τιμή του στα 700 δολάρια η ουγκιά τον Φεβρουάριο του 1980.

Όμως, το απότομο ράλι διαδέχθηκε η διολίσθηση και μια παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια και να φθάσουμε στο 2007, για να ξεπεράσει η τιμή του χρυσού το ρεκόρ του 1980.

Από το 2007 μέχρι το 2011-2012, η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε ανοδική τροχιά φθάνοντας τα 1.690 δολάρια η ουγκιά, για να υποχωρήσει εκ νέου μέχρι τα τέλη του 2015. Αφού πέρασε μια περίοδο περιορισμένης διακύμανσης μεταξύ των 1.000 και 1.350 δολαρίων η ουγκιά μεταξύ 2016 και 2018, η τιμή του χρυσού πήρε την ανηφόρα για τα καλά από τότε.

Το 2024, η τιμή του χρυσού έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτι που συνεχίζεται φέτος,  ξεπερνώντας αρχικά το φράγμα των 3.000 δολαρίων και πρόσφατα των 3.200 δολαρίων.  

Οι συγκλίνουσες απόψεις στην αγορά ήθελαν ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, π.χ. Ρωσία, Κίνα, Τουρκία κ.λπ., να είναι καθαροί αγοραστές χρυσού για γεωπολιτικούς λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, κάποιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις αγορές χρυσού, όμως οι τάξεις των αγοραστών έχουν διευρυνθεί από θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες που αναζητούν καταφύγιο από την περιρρέουσα αβεβαιότητα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε για 3η φορά φέτος τις προβλέψεις της και βλέπει πλέον τον χρυσό στις 3.700 δολάρια στο τέλος της χρονιάς και η UBS στις 3.500 δολάρια. Το Macquarie Group λέει ότι θα μπορούσε να ανέβει στις 3.500 δολάρια η ουγκιά το 3ο τρίμηνο. Η Bank of America τον βλέπει επίσης στις 3.500 δολάρια, αν η ζήτηση αυξηθεί κατά 10%, και δεν το θεωρεί αδύνατο. 

Οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων ευνοούν τη στροφή στον χρυσό ενώ η υποχώρηση του δολαρίου ευνοεί επίσης το πολύτιμο μέταλλο.  

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γουίντμερ της Bank of America, οι κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν μέχρι το 1% του ενεργητικού τους στον χρυσό, οι οποίες αντιστοιχούν στο 6% της ετήσιας αγοράς χρυσού. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα αποθέματα χρυσού πάνω από το 30% των συνολικών έναντι 10% σήμερα, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερο.   

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Όμως, η ευφορία δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραβλέψουμε κάποια ανησυχητικά σημάδια και την ιστορία. Κατ’ αρχάς, η μεγάλη, παρατεταμένη άνοδος της τιμής του χρυσού δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Ακόμη, η έξαρση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο του χρυσού και η πληθώρα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επενδύουν στον χρυσό είναι σημάδια υπερθέρμανσης.

Αναμφίβολα, η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς του προέδρου Τραμπ ευνοεί τον χρυσό. Όμως, όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος και αυτό συνήθως έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v