Με αξιοσημείωτες απώλειες ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ πως “οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προκλήσεις στους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο του πληθωρισμού”, με τον Τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις (ο Nasdaq πλησιάζει σε περιοχή διόρθωσης, καθώς απέχει πλέον περίπου 19% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό).
Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο του Αμερικανού Προέδρου βρέθηκε για άλλη μια φορά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ. Με μια αινιγματική ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ότι “η απομάκρυνση του Πάουελ από τη θέση του δεν μπορεί γίνει αρκετά γρήγορα”, σημειώνοντας ότι “η Fed θα έπρεπε να έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια φέτος και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το πράξει άμεσα”.
Το επιφυλακτικό κλίμα δεν έδειξε να επεκτείνεται σήμερα το πρωί στην Ασία, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ (έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που πήγε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, όσον αφορά τους τελωνειακούς δεσμούς), ενώ απόλυτα ελεγχόμενη δείχνει η υποχώρηση που καταγράφεται στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Σε αυτό το περιβάλλον, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι την Μ. Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό. Κλειστές θα παραμείνουν και οι Ευρωαγορές, μιας και το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών. Η Wall Street σε αργία μόνο τη Μ. Παρασκευή. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχει κανονική συνεδρίαση.
Αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα έληξαν και τα συμβόλαια Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων, χωρίς ουσιαστική αλλαγή της τάσης. Η τελευταία επιδεινώθηκε μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να σημειώσουν νέα χαμηλά ημέρας, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο ΔΤΡ έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημερήσιας κίνησης.
Από εκεί και πέρα, απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, με τους περισσότερο συντηρητικούς να εκτιμούν πως “δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι πολύ σοβαρότερο από μια δυνατή διόρθωση των Αγορών, εν μέσω μιας βίαιης αναδιαμόρφωσης του Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος για την Παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και ηγεμονία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
Υπό αυτό το πρίσμα, όλο και περισσότερα από τα θεωρούμενα ‘μεγάλα χαρτοφυλάκια’ θα επιλέξουν να κρατήσουν αποστάσεις, μειώνοντας μετοχικές θέσεις και συνωστιζόμενα στον Χρυσό, μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα και να μειωθούν οι ταλαντώσεις των Αγορών. Για όσους επιλέγουν να παραμείνουν με αυξημένες θέσεις σε μετοχικούς τίτλους, συνιστώνται Εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς, υψηλές ταμειακές ροές και ρευστότητα και δυνατή επιβράβευση των μετόχων, με υψηλές χρηματικές διανομές”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “οι ανοδικές αντιδράσεις πρέπει να πωλούνται, καθώς οι λόγοι της αβεβαιότητας παραμένουν σε ισχύ. Στο X.A. αναμένεται αύξηση της προσφοράς σε τίτλους που ανακτούν το 70% - 80% των πρόσφατων απωλειών”.
“Το 2025 δεν θυμίζει τις κρίσεις του 2008, ή του 2020. Ωστόσο, όπως και τότε, αυτή η χρονιά μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τους υπομονετικούς επενδυτές, που αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των αναταράξεων. Πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη αντίστασης των 1680 - 1700 μονάδων, η οποία θα απαιτήσει καλύτερη ορατότητα στα θέματα του Παγκόσμιου Εμπορίου, ή κάποιον άλλον καταλύτη που θα ενισχύσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης”, τονίζει η αισιόδοξη σχολή σκέψης.
Η προσοχή των traders στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πρόσφατα πως “επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ”, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου και από άλλους Οίκους αξιολόγησης.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η νέα υποχώρηση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος του τελευταίου διμήνου), με το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό να παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.
Με ελεγχόμενες απώλειες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους traders να τιμολογούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν. Ήπια καθοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,79% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,35% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1656,04 (+0,05%) και 1639,82 μονάδων (-0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1643,18 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1642,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.
Ο τζίρος στα 102,4 εκατ., από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (AKTR, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΟΤ), με τους ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ να απασχολούν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τον συνολικό τζίρο των 102,4 εκατ., τα 94,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, πιστώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 3,76%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,98%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,73% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,38%.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΥΡΩΒ (-3,11%) και ΠΕΙΡ (-2,45%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-2,13%) και ΕΤΕ (-0,78%).
Μεταξύ 1528,81 (+0,10%) και 1497,3 μονάδων (-1,96%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1501,92 (-1,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1496,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1547 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1633 – 1648 και η κύρια στις 1731 - 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1358 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1329 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σαφής η υπεροπλία του “κόκκινου” και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE 25, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΔΑΑ (+1,28%), ΔΕΗ (+0,15%), ΕΕΕ (+0,69%), ΜΠΕΛΑ (+2,11%).
Από τους “χαμένους”, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για OPTIMA (-2,10%) και CENER (-3,10%).
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΔΑΑ (+1,28%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Να σημειωθεί ότι η αποκοπή του μικτού μερίσματος 0,7862 ευρώ ανά μετοχή θα γίνει στις 23/4, αλλά και η δυνατότητα επανεπένδυσης ωθούν τη μετοχή υψηλότερα. Για τη μετοχή δεν υπάρχουν, έστω και θεωρητικές, τεχνικές αντιστάσεις. Η πρώτη στήριξη στα 8,42 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σε νέα ιστορικά υψηλά και η μετοχή της ΕΕΕ (+0,69%).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Παρά το κακό διεθνές κλίμα, εξ’ αιτίας των νέων απειλών του Ντ. Τράμπ για διπλασιασμό των δασμών στην Κίνα, ο ΓΔΧΑ συνεχίζει να επιδεικνύει ‘αξιοπρεπή συμπεριφορά’. Παραμένει στις 1657 μονάδες η πλησιέστερη αντίσταση του”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές τιμολογούν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ και των βασικών Εμπορικών Εταίρων τους. Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω των εορτών του Πάσχα”, υπενθυμίζει η Eurobank Equities.
“Σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν από τις Πασχαλινές διακοπές, οι οποίες θα διατηρήσουν κλειστό το Χρηματιστήριο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Αναμενόμενη η συνεδρίαση χαμηλών όγκων με περιορισμένη διακύμανση του ΓΔ και με τις επιλεκτικές κινήσεις να πρωταγωνιστούν. Τα μάτια στραμμένα στην αυριανή ετυμηγορία της S&P για την πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού χρέους”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Το υψηλό 15 ετών, στις 1750 μονάδες, η υποχώρηση στο χαμηλό των 1450 μονάδων της 7ης Απριλίου, αλλά και η αντίδραση που έβγαλε άμεσα ο Γενικός Δείκτης είναι εντυπωσιακά ορόσημα, τα οποία θέτουν ήδη από τον Απρίλιο ένα εύρος τιμών, με το οποίο η Αγορά της Αθήνας θα αναμετρηθεί στο υπόλοιπο του έτους", όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.
Ας είναι καλά ο Πρόεδρος (ένας είναι ο Πρόεδρος) που μας κρατά σε εγρήγορση, με τους δασμούς του να προκαλούν κραδασμούς στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στο σχεδιασμό πολλών Εισηγμένων και στα σενάρια μετόχων και αναλυτών για την "επόμενη μέρα".
Το Χ.Α. διαθέτει νοικοκυρεμένες Επιχειρήσεις, οι οποίες προφανώς δεν θα πληγούν από τους δασμούς σε φέτα και ελαιόλαδο. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλώ δεν παραμένουν γεμάτες συναισθηματισμό, με όσα αυτό συνεπάγεται για την απόκλιση των αγοραίων από τις "δίκαιες" τιμές διαπραγμάτευσης.
Οι μεν 1750 μονάδες του Γενικού Δείκτη, οι υπεραγορασμένοι ταλαντωτές και η έξαρση των Τραπεζικών μετοχών προφανώς θύμιζαν "magnificent" Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά στην οποία όλα βαίνουν καλώς. Την ίδια στιγμή, η απότομη, "εισαγόμενη" αντιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και το “sell off” που την ακολούθησε, προφανώς εμπεριείχαν δόσεις υπερβολής.
Διαγραμματικά η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική ενόσω αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος πλησιάζει τις 1500 μονάδες.
Τελικά το Χ.Α. είναι Αναπτυγμένο, ή Αναδυόμενο; Ενώ περιμένουμε τους Οίκους αξιολόγησης να μας "υποδείξουν την απάντηση", εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα για να διατηρήσει την υπεραπόδοσή της έναντι των Ξένων.
Τη στιγμή, λοιπόν, που η Wall Street κινείται σε ρυθμούς “bear market”, το "ταπεινό" Χ.Α., μέσω του γνωστότερου δείκτη, καταγράφει αξιόλογα φετινά κέρδη. Προφανώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους τίτλων, με άλλες να γράφουν "σαραντάρες" τιμές και ιστορικά υψηλά και άλλες να “καρκινοβατούν”, αλλά η γενική εικόνα, όπως και το outlook, παρά τις όποιες διορθώσεις, παραμένουν θετικά.
Κλείνοντας, επειδή "ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται" θα συστήσουμε για νιοστή φορά στους Έλληνες επενδυτές να διαφοροποιούν το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο μεταξύ εγχώριων και ξένων κλάδων και τίτλων και να διατηρούν επαρκές ποσοστό μετρητών ώστε τα ‘margin call να μην τους χτυπάνε την πόρτα”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (16,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,5), ΕΤΕ (8,3), ΟΠΑΠ (6,9), ΟΤΕ (6,5), ΠΕΙΡ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,9), ΑΛΦΑ (4,9), ΔΕΗ (4,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,2), ΔΑΑ (2,8), BOCHGR (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), BIO (1,4), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,1), OPTIMA (1), AKTR (1), ΑΡΑΙΓ (1), ΟΛΠ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+138,1%), ΒΙΝΤΑ (+73,76%), ΟΛΘ (+36,16%), ΙΛΥΔΑ (+35,75%), ΕΕΕ (+31,27%), ΟΛΠ (+30,67%), REALCONS (+28,29%), ΑΛΦΑ (+28,01%), ΣΠΥΡ (+27,54%), ΑΒΑΞ (+26,77%), ΑΣΚΟ (+23,66%), ΜΠΡΙΚ (+23,36%), ΜΥΤΙΛ (+23,21%), ΠΕΙΡ (+22,08%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΑΣΤΙΧΑ (+8,09%), ΑΚΡΙΤ (+3,41%), ΙΚΤΙΝ (+2,27%), ΜΕΡΚΟ (+1,18%), ΕΛΙΝ (+2,45%), ΠΑΙΡ (+2,90%), ΑΒΕ (+1,64%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+1,68%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,73%), ΚΟΡΔΕ (+1,23%), ΙΑΤΡ (+0,56%), REALCONS (+1,13%), ΜΟΝΤΑ (+0,76%), ΠΛΑΚΡ (+2,84%), ΜΙΓ (+1,73%), ΝΑΥΠ (+4%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,96%), ΧΑΙΔΕ (+2,04%).
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά 69 μηνών για ΟΛΘ (+1,33%) και τέσσερις ανοδικές για ΑΣΚΟ (+0,29%) και ΙΝΤΕΚ (+0,16%). Εμφάνιση μικρού “bid” σε ΛΑΝΑΚ (+4,12%). Επιστροφή αγοραστών σε ΕΧΑΕ (+0,77%), ΚΡΙ (+2,48%) και ΟΤΟΕΛ (+0,18%). Όλο και χαμηλότερα κατεβαίνουν οι πωλητές στην ΒΙΝΤΑ (0%), αλλά δεν υπάρχει αγοραστής ούτε για δείγμα (!).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η ΜΠΡΙΚ (+1,54%), Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 9/4 για EVR (+4,63%). Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για “βοήθειες” εν όψει επικείμενης Α.Μ.Κ. “Δοκιμαστική πτήση” το σημερινό +2,64% για ΙΝΤΕΤ. Η ανοδική εκτόνωση μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1455 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1650 – 1660, 1664 – 1678 (gap) και 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1612, 1557, 1510 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1490 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3693 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4338 - 4350 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3691 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3635 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, μικτή η εικόνα στην Wall Street. Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,136 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου. Προς τα $3315 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $32,25 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Στα $84500 το Bitcoin, στα $1580 το Ethereum.
Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,2% ετησίως τον Μάρτιο, όπως ενημέρωσε η Destatis. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.
Η κατασκευή νέων κατοικιών επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 11,4% στις 1,324 εκατ. μονάδες, από τις 1,494 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,42 εκατ.
Πτωτικά κινήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στις 215000, από τις αναθεωρημένες ανοδικά 224000 αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 225000.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί ότι “οι εμπορικές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του Παγκόσμιου Εμπορίου κατά 1,5% το 2025, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 2,7%”. Σε αυτό το δυσμενές σενάριο, η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο 1,7% το 2025, από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,8%. Ο ΠΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης συνάντησης, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών.
Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη. Στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, η ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025 αναμένεται να παραμείνει θετική στο 1,2%, αλλά θα επιβραδυνθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους σε μόλις 0,4% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο. Η ανάπτυξη της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 4% φέτος και το 2026, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει "κολλημένη" πολύ κάτω από το 1%. Η Παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 2% φέτος, ποσοστό που θα είναι το πιο αδύναμο από το 2009, εξαιρουμένης της πανδημίας.
“Η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό φέτος και να παρουσιάσει υψηλότερο πληθωρισμό από ότι αναμενόταν προηγουμένως, αποτυπώνοντας τις Παγκόσμιες συνέπειες του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ”, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,9 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 115,2 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΔΑΑ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι AKTR, ΜΠΕΛΑ και στο χαμηλό οι ΕΥΡΩΒ, ΕΛΧΑ, OPTIMA.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 56 ανοδικούς τίτλους, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
ΧΠΑ
Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.621 συμβόλαια).
Στα 5.087 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.589 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Στα 1.753 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.763 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.582, 593 για τον Απρίλιο, 890 για τον Μάιο και 99 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 4.018,5), κινήθηκε μεταξύ 4.003,75 και 4.058,25 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.462,25), κινήθηκε μεταξύ 1.460,75 και 1.462,25 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 6.387,5).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (2.021), ΕΤΕ (906), ΑΛΦΑ (7.752), ΕΥΡΩΒ (2.328), ΔΕΗ (198), ΜΥΤΙΛ (127), ΙΝΛΟΤ (5.537), ΟΤΕ (166), AKTR (3.009).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 122.045, ΠΕΙΡ 63.687, ΕΥΡΩΒ 22.780, AKTR 18.620, ΙΝΛΟΤ 86.052, ΑΔΜΗΕ 17.396, ΔΕΗ 25.531, ΕΤΕ 14.227, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (10.286).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 61.138.205 τεμ., (από 61.448.327 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.294.031 τεμ. (4.294.031), ΕΥΡΩΒ 65.427.972 τεμ. (65.426.450), ΟΠΑΠ 1.689.147 τεμ. (1.702.784), ΕΤΕ 20.498.705 τεμ. (20.941.957), ΟΤΕ 1.701.300 τεμ. (1.697.585), ΠΕΙΡ 17.743.033 τεμ. (20.910.643), ΕΛΠΕ 1.877.299 τεμ. (1.864.215), AKTR 1.343.762 τεμ. (1.276.265)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.