Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς έχει κυμανθεί το ποσοστό των 7 μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση;

Αναφερόμαστε στις Apple, NVIDIA, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms και Tesla. 

Σύμφωνα με την Companiesmarketcup, το συνολικό μερίδιό τους ήταν μόλις 1% τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 2009 για να αυξηθεί σε 2% και διατηρήθηκε εκεί μέχρι το 2013. Από την επόμενη χρονιά αυξάνεται σε 3% μέχρι το 2016 και από τότε ξεκινά το σκαρφάλωμα σε σχεδόν ετήσια βάση.

Αν νομίζετε ότι τα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι ακριβά, περιμένετε να δείτε πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Η Αργεντινή έχει τα πρωτεία με αύξηση των τιμών κατά 183% τον περασμένο Οκτώβριο και πρόβλεψη για περαιτέρω άνοδο 120% στα μέσα του 2025.

Ακολουθεί η Δυτική όχθη και η Λωρίδα της Γάζας με πληθωρισμό τροφίμων της τάξης του 115% την ίδια περίοδο αλλά πρόβλεψη για σαφή αποκλιμάκωση  σε 12% το 2ο τρίμηνο του 2025.

Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στην 3η θέση με πληθωρισμό τροφίμων 105% και πρόβλεψη για υποχώρηση σε 32% το 2025. Το Νότιο Σουδάν με αύξηση τιμών στα τρόφιμα της τάξης του 96% και εκτίμηση για 65% στα μέσα του 2025 καταλαμβάνει την 4η θέση.

Το χρέος που δημιουργούν τα κράτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 τρισ. δολάρια το 2024 σε σχέση με το 2023 και να ξεπεράσει τα 102 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ. 

Ακόμη χειρότερα, το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως καθώς ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών γηράσκει και το κόστος της παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών αυξάνεται.

Η πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο σε απόλυτα νούμερα είναι οι ΗΠΑ με 35,3 τρισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν κοντά στα 900 δισ. δολάρια σε τόκους για το δημοσιονομικό έτος 2024. Το αμερικανικό χρέος αντιστοιχεί στο 34,5% του παγκόσμιου κυβερνητικού χρέους.

Μέσω ανακοινώσεων το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) γνωστοποιεί ότι παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο σε ετήσια βάση, οι νέες αιτήσεις και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όμως, μια άλλη οπτική γωνία για τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων δίνει γνωστό στέλεχος της τραπεζικής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί μπαίνουν στον μηχανισμό για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών οφειλών τους π.χ. τραπεζικά δάνεια.

Έτσι, το 45% περίπου των δανείων που ρυθμίζονται στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού «κοκκινίζουν» εκ νέου μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με τον τραπεζίτη. 

Ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι ίσος με 38 ώρες και ίδιος με εκείνον στις ΗΠΑ.

Στην Κύπρο είναι 38,6 ώρες και στη γειτονική μας  Βουλγαρία ήταν 39,1 ώρες, στα Σκόπια 39,2 ώρες, στη Ρουμανία 39,8 ώρες και στη Σερβία 41,1 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Ακόμη περισσότερες ώρες, δηλαδή 43,7 ώρες, εργάζονται στην Αλβανία και 44,1 ώρες στο Μαυροβούνιο.

Όμως, οι μισθωτοί στα Βαλκάνια που εργάζονται περισσότερο είναι οι Τούρκοι, με 44,6 ώρες.

v