Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή την ανάλυση της Λίας Δεληγιάννη για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην αγορά κρατικού χρέους της Γαλλίας, η σημερινή ανάρτησή μας.

Σε αυτή την «πονηρή» συγκυρία, σημαντική για τα καθ' ημάς είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Εθνικής, Πειραιώς από τη φειδωλή Moody's. Πιθανόν αυτή η κίνηση του «σκληρού» αμερικανικού οίκου να διαδραμάτισε ρόλο στη θετική διαφοροποίηση του ελληνικού 10ετούς, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές η απόδοση του GR10Y μειώθηκε χαμηλότερα του 3,6%. Ενδεχομένως ορισμένοι να εξέλαβαν την αναβάθμιση του οίκου ως προοίμιο για πιθανή ανάλογη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο (13/9), τουλάχιστον όσον αφορά στις προοπτικές (outlook).

Ιουλ 8 2024

Ηταν Ιούλιος 2012 (για την ακρίβεια, 26 Ιουλίου), όταν ο Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Λονδίνο, έστελνε το μήνυμα στις πανίσχυρες αγορές πως η ΕΚΤ θα κάνει whatever it takes.

Ολες κι όλες τρεις λέξεις -σε κοφτά αγγλικά- που έμελλε ως φράση, σύνθημα, προειδοποίηση να αποτελέσουν το «όπλο» που έβαλε στο τραπέζι ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ -αλλά που δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσει.

Τότε το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, πως όσοι στοιχηματίζουν σε βάρος της ευρωζώνης, του ευρώ, θα βρουν την ΕΚΤ απέναντί τους. Τότε, 3 χώρες σε μνημόνια, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα -με τη χώρα μας με το... ενάμισι πόδι εκτός- και με τα spreads για ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στα ύψη.

Θέλει η Ελλάδα το θετικό βήμα της Moody’s το φθινόπωρο και ας είναι και… μισό, δηλαδή αναβάθμιση των προοπτικών, αν δεν είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση που θα φέρνει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης διεθνώς.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία που εύλογα έχουν «κυκλώσει» σε Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος.
Ο λόγος; Διότι θα «μεταφράζεται» σε προσαύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αρκετών δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας τα προσδιόρισε χθες (Economist) σε 12 με 20 δισ. ευρώ και εάν δεν γνωρίζει ο... mr Bond του ελληνικού (δημόσιου) χρέους, τότε ποιος...

Πριν χρόνια, ήταν περιπτώσεις εισαγωγών τσιμέντου από τρίτες χώρες, μη πιστοποιημένου, σύμφωνα με τις -τότε- kοινοτικές προδιαγραφές. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί κεντρικά -και στις Βρυξέλλες-, αναλύθηκε και λύθηκε, με «φρένο».

Προς τι η αναδρομή στο παρελθόν; Eπειδή το τελευταίο διάστημα γίνονται επώνυμες καταγγελίες για ανάλογες περιπτώσεις με άλλα υλικά. Στα χέρια της στήλης υπάρχει καταγγελία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, προς κάθε αρμόδιο.

Η ΕΝ.Ε.Χ αναφέρεται συγκεκριμένα «... σε έργο κατασκευής στον Λιμένα Θάσου χρησιμοποιείται εισαγόμενος Χάλυβας Οπλισμού Σκυροδέματος, του οποίου η χρήση στην Ελλάδα είναι παράνομη, επειδή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τεχνικής κατηγορίας (ποιότητας) Β500C κατά το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3. To έργο αφορά συγκρότημα κατοικιών και βρίσκεται επί του δρόμου της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ με κατεύθυνση προς Νότο, περίπου 100 μέτρα από το κτήριο της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι αύριο Πέμπτη είναι οι εγγραφές και ιδιωτών-φυσικών προσώπων στην έκδοση εντόκων 3μηνης διάρκειας με δυνατότητα συμμετοχής έως 15.000 ευρώ ανά άτομο. Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα απευθείας τοποθέτησης σε τρίμηνα έντοκα, είχε προηγηθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε 6μηνης και 12μηνης διάρκειας. 

Ευρύτατη η διαφορά επιτοκίων (κατάθεσης-δανεισμού/χρηματοδότησης), πολύ χαμηλές οι αποδόσεις στις προθεσμιακές και με τη στροφή αυτή του Οργανισμού επιχειρείται να διαμορφωθεί μία αγορά -περιορισμένη αρχικά- με προοπτική να ανοίξει στο ευρύτερο κοινό.

v