Τα είχε πει ο Μr "Whatever it takes" αρθρογραφώντας στους FT, για τις έως τώρα πολιτικές της ΕΕ. Αποκάλυπτε τότε ο Ιταλός πολιτικός/οικονομολόγος αυτό που ήταν χρόνια τώρα κοινό μυστικό στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ότι ευθύνεται η ίδια η Κομισιόν για τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, πως είναι η χρυσοκάνθαρη γραφεικοκρατία η κύρια υπαίτιος που επί της ουσίας δεν υφίσταται ενιαία εσωτερική αγορά.
Το ΔΝΤ εκτιμούσε -πολύ πριν αρχίσει να επιβάλλει τους δασμούς του ο Τραμπ- ότι τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 115% για τις υπηρεσίες.
Δυστυχώς (για τους ευρωπαίους πολίτες) στις Βρυξέλλες δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ακόμη και τώρα ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν οι προτάσεις Ντράγκι-Λέτα, παρά τα όσα κατά καιρούς... ψελλίζει η Ούρσουλα (μία είναι).
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ως επικεφαλής της Eurometaux τα έχει χιλιοπεί, μόλις τελευταία κάτι δείχνει να κινείται με αφορμή την ανάγκη της Ευρώπης να είναι -κάποια στιγμή- αυτάρκης στις κρίσιμες πρώτες ύλες.
Τα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα/αγκυλώσεις των Βρυξελλών επανέλαβε και ο Πάνος Λασκαρίδης (όπως αναλυτικά σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων). Ωστόσο, ας μου επιτραπεί, θεωρώ πως οι Greeks του Shipping κάνουν ένα λάθος τακτικής. Διαθέτοντας τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό στόλο (σε ελληνόκτητα και τρίτης σημαίας πλοία) κύριο συνεταίρο του Πεκίνου (από ναυπηγήσεις μέχρι εμπορικές συμφωνίες), θα έπρεπε να έχουν διαπραγματευτεί την ισχύ τους απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτόνομα και εκτός νορμών της ΕΕ. Αλλωστε οι περισσότερες εταιρείες τους εισηγμένες στο NYSE είναι και όχι στο Euronext του Αμστερνταμ.
Στη δύναμη της ελληνικής (και ελληνόκτητης) ναυτιλίας αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και εύστοχα), μόνο που το χαρτί της ναυτιλίας δεν δείχνει να το αξιοποιεί έξυπνα και διαπραγματευτικά με την Ουάσιγκτον η Αθήνα. «Μέγα το της θαλάττης κράτος» είχε πει -κατά Θουκυδίδη- ο Περικλής. Αρχαιόθεν, η γεωπολιτική ήταν και είναι η διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων βασιζόμενες στην αλληλεπίδραση γεωγραφίας και ισχύος. Και η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν θαλάσσια δύναμη.