Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
«Ξυπόλητοι στα αγκάθια» φαίνεται ότι οδεύουμε, για ακόμη ένα καλοκαίρι, με την υπόθεση των «ακαθάριστων οικοπέδων» και των δασικών πυρκαγιών.
Αν και απομένει μόλις μία εβδομάδα έως τις 30 Απριλίου και την εκπνοή της προθεσμίας καθαρισμού οικοπέδων, από τον Λυκαβηττό του Δήμου Αθηναίων έως τις παρυφές του λεκανοπεδίου Αττικής και τον Δήμο Ωρωπού, χιλιάδες εκτάσεις, δημοτικές και ιδιωτικές, παραμένουν ακαθάριστες, προσφέροντας -δυνητικά- νεκρή καύσιμη ύλη και τροφή για την επέλαση της κάθε πυρκαγιάς.
Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, αποδεικνύεται πόσο βραχεία είναι η μνήμη όλων των εμπλεκομένων, οι οποίοι δεν έχουν μεριμνήσει ακόμη για τη διενέργεια καθαρισμών περιαστικών δασικών και άλλων εκτάσεων, καθώς «ξέχασαν» μέσα σε μόλις λίγους μήνες, τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι το καλοκαίρι η Αττική από τη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και επέλασε ακάθεκτη έως το Πάτημα Χαλανδρίου.
Το γεγονός, δε, που καθιστά προδήλως εξοργιστική την όλη υπόθεση είναι ότι αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των καθαρισμών των οικοπέδων ιδιωτών, οι δήμοι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν ούτε οι ίδιοι μεριμνήσει για τη διενέργεια των απαραίτητων καθαρισμών στις εκτάσεις αρμοδιότητάς τους, μολονότι έλαβαν εφέτος αυξημένα κονδύλια για αυτό τον σκοπό.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews για τους καθαρισμούς των οικοπέδων επεσήμανε πως το υπουργείο Εσωτερικών εφέτος δαπανά 40 εκατ. ευρώ, ένα αυξημένο ποσό σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, εφέτος οι δήμοι έχουν λάβει αυξημένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 40.000.000 ευρώ, σε σχέση με τα 31.000.000 ευρώ που είχαν λάβει πέρυσι και τα 18.500.000 ευρώ το 2023.
Πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφών αυτών των καθαρισμών, πάνω από τους μισούς δήμους της χώρας και χιλιάδες ιδιοκτήτες ξεγλίστρησαν από την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς καμία συνέπεια, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Κεφαλογιάννης.
Για την ακρίβεια, μόλις 185 δήμοι από τους 334 συνδέθηκαν με την πλατφόρμα και, αντίστοιχα, μόλις 830.000 ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ιδιωτικών εκτάσεων, από περίπου 2 εκατομμύρια που είναι ο συνολικός τους αριθμός, μπήκαν στον κόπο να δηλώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους.
Εάν η εικόνα αυτή επαναληφθεί και εφέτος, βαδίζουμε -κυριολεκτικά- ξυπόλητοι στα αγκάθια, από τα οποία φαίνεται να είναι ακόμη γεμάτες χιλιάδες εκτάσεις, στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός και βεβαίως τη λοιπή χώρα.
Προφανώς, οι καθαρισμοί οικοπέδων και λοιπών περιαστικών εκτάσεων απαιτείται να συνεχιστούν και μετά την έναρξη της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, υπό το φως των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων ανά την επικράτεια και της αναγέννησης της χλωρίδας. Γεγονός το οποίο θα όφειλε να προσμετρήσει η πολιτεία, ενδεχομένως παρατείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για τους καθαρισμούς.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑκριβώς, όμως, κατά τον ίδιο τρόπο θα όφειλαν να το προσμετρήσουν και οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές αυτών των εκτάσεων, δημοτικών ή ιδιωτικών, φροντίζοντας να τις διατηρήσουν καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Υπό το φως, όμως, των μέχρι τώρα εργασιών, οι οποίες είναι πενιχρές, ελάχιστες είναι και οι ελπίδες ότι θα το πράξουν, αφήνοντας για ακόμη μία χρονιά την Αττική στο έλεος της πυρκαγιάς.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.