Όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει μερικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι ένστολοι, δίνοντας τους μεγαλύτερες αυξήσεις και επιδόματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δυσαρεστήσει εκείνους που δεν θα τις λάβουν και είναι πολύ περισσότεροι.
Αυτό κινδυνεύει να πάθει η κυβέρνηση με τις έξτρα αυξήσεις μισθών που ανακοίνωσε για το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων. Σε πρώτη φάση αντιδρούν οι υπόλοιποι ένστολοι, π.χ. αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική, αλλά έπονται κι άλλοι. Το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ κ.τ.λ. είναι επίσης στα κάγκελα καθώς ισχυρίζονται σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι αυτοί βγάζουν την γραφειοκρατική δουλειά, όμως άλλοι πληρώνονται. Σύντομα, αναμένεται να ακολουθήσει η ΑΔΕΔΥ.
Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα διατεθούν 30 δισ. ευρώ περίπου για συντάξεις, αυξημένες κατά 950 εκ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2024. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται συνολικά κοντά στα 15,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 143 εκ. ευρώ για αυξήσεις μισθών και 650 εκ. ευρώ περίπου για νέες προσλήψεις.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός των 880 ευρώ για 14 μισθούς επεκτείνεται στο Δημόσιο των 12 μισθών και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των ενστόλων, θα λάβουν 30 ευρώ μικτά τον μήνα. Το καθαρό ποσό μετά από φόρους θα πρέπει να είναι 20-25 ευρώ.
Όμως, οι ένστολοι έχουν ήδη λάβει σημαντική αύξηση για την νυχτερινή απασχόληση από τις αρχές του 2025. Επιπλέον, η κυβέρνηση νομοθέτησε να λάβουν όλοι οι ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας κ.τ.λ.) απο την 1η Ιουλίου το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το επίδομα λάμβανε μέχρι σήμερα ένας περιορισμένος αριθμός ενστόλων αλλά πλέον επεκτείνεται σε όλους π.χ. ένστολοι υπάλληλοι γραφείου. Σ'αυτό το επίδομα δεν γίνονται ασφαλιστικές κρατήσεις απ΄όσο γνωρίζει η στήλη. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 220 εκ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση γνώριζε προφανώς ότι η επέκταση του επιδόματος επικινδυνότητας σε όλους ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος και το ευτελίζει αλλά δεν την απασχολεί. Ο πραγματικός λόγος είναι προφανώς ψηφοθηρικός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει επέκταση ενός επιδόματος ή ασφαλιστικού δικαιώματος σε όλους τους ένστολους. Πιο παλιά, π.χ. την «μάχιμη πενταετία» την έπαιρναν μόνο όσοι ήταν στην παραμεθόριο σε αποστολές π.χ. στην Ερυθρά Θάλασσα. Σήμερα, την παίρνουν όλοι χωρίς να αλλάξει το συνταξιοδοτικό τους όριο που είναι στα 60 χρόνια έναντι 62 των κοινών θνητών.
Είναι δύσκολο να χάσεις το στοίχημα ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τελικά στους πυροσβέστες, λιμενικούς και αστυνομικούς ότι αυξήσεις μισθών δώσει στις ένοπλες δυνάμεις. Με το ανάλογο περίβλημα της εξοικονόμησης δαπανών ανα υπουργείο ως δικαιολογία.
Ήδη, στο ΥΠΕΘΑ ισχυρίζονται ότι το 60% της ετήσιας επιβάρυνσης απο τις ετήσιες αυξήσεις έως 20% στους μισθούς των ένστολων στις ένοπλες δυνάμεις θα προέλθει απο εξοικονόμηση πόρων και το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρονται στην κατάργηση του συνόλου των εκτός οργανικών θέσεων αξιωματικών που έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας κ.τ.λ.. Μόνο το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας των ανωτέρω αξιωματικών υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις διαρροές.
Όμως, πρόκειται περί σπατάλης πόρων. Ως τέτοια θα έπρεπε να εξαλειφθεί και όχι να ανακυκλωθεί σε αυξήσεις μισθών. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πότε θα «εξοικονομηθεί» το συνολικό ποσό σε ετήσια βάση. Δεν είναι λοιπόν απλά τα πράγματα.
Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένη με τις μεγάλες αυξήσεις που δίνει στους μισθούς των ενστόλων και τα επιδόματα. Αφενός τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι λεφτά υπάρχουν για αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και αφετέρου νομιμοποιώντας τις απαιτήσεις των υπόλοιπων ένστολων και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων για αυξήσεις.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑν μάλιστα έραβαν μια στολή με το εθνόσημο και την φορούσαν να είχαν την συμπαράσταση κυβερνητικών αξιωματούχων.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.