Με περικοπές πράσινης ενέργειας που ξεπέρασαν τις 30 γιγαβατώρες και αποτελούν ιστορικό ρεκόρ αποφεύχθηκαν χθες τα παρατράγουδα και αντιμετωπίστηκαν οι κίνδυνοι για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, που διαφορετικά θα έμπαινε σε σοβαρές περιπέτειες.
Μπροστά στην απειλή ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα έχουν σοβαρές ποινές, πολλές χιλιάδες παραγωγοί μικρών έργων ΑΠΕ «έβγαλαν από την πρίζα» τα έργα τους, δηλαδή τα έσβησαν χειροκίνητα, καθώς τα συγκεκριμένα δεν έχουν ακόμη σύστημα τηλεχειρισμού και δεν μπορούν να κοπούν εξ αποστάσεως.
Η κορύφωση του προβλήματος και ο «κόκκινος συναγερμός» αφορούσαν το διάστημα μεταξύ 10:30 με 2 το μεσημέρι. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, με υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και ταυτόχρονα πολύ χαμηλή ζήτηση λόγω Κυριακής, οι ωριαίες περικοπές έφτασαν να ξεπερνούν και τις 4 GWh.
Το νούμερο αποτελεί μακράν ιστορικό ρεκόρ, το αμέσως προηγούμενο ήταν την Κυριακή 23 Μαρτίου (με μέγιστες ωριαίες περικοπές 1,9 GWh και συνολικές 17,5 GWh) και προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει τις ημέρες του Πάσχα, που θεωρείται για τους ίδιους ακριβώς λόγους περίοδος υψηλού κινδύνου για μπλακ άουτ.
Ειδικά όταν εκτός από την υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών και τα πολύ χαμηλά φορτία λόγω των αργιών, φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων (20 Απριλίου) συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών και η περίσσια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν θα έχει τη διέξοδο να εξαχθεί στη γειτονική Ιταλία, όπως συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες. Τις ημέρες εκείνες, η ζήτηση για ρεύμα από την ιταλική αγορά θα είναι εξαιρετικά χαμηλή όπως και από την ελληνική.
Η αξιολόγηση της κατάστασης ενόψει Πάσχα, καθώς και το τι συνέβη στο πρώτο αυτό φετινό τεστ για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, θα απασχολήσει σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ.
Το τι συνέβη χθες, πέραν από την ανταπόκριση των παραγωγών ΑΠΕ, που αν δεν υπάκουαν τις εντολές των Διαχειριστών να «τραβήξουν από την πρίζα» τα πάρκα τους, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές από 500 μέχρι και 1.500 €/MWh, δείχνει και τις επιπτώσεις της πράσινης υπερθέρμανσης στο ηλεκτρικό σύστημα, αν συνεχιστεί η αθρόα είσοδος τεράστιων όγκων φωτοβολταϊκών. Τους όλο δηλαδή και πιο συχνούς κινδύνους που θα εγκυμονούν για την ασφάλεια κάθε φορά που θα υπάρχει ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης τις ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια και ταυτόχρονη χαμηλή ζήτηση, όπως η χθεσινή, με τις ολοένα και μεγαλύτερες περικοπές να αποτελούν τη μοναδική λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Συνοψίζοντας, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα έχουν «πεταχτεί στα σκουπίδια» πάνω από 270 πράσινες γιγαβατώρες. Το νούμερο αντιστοιχεί στο 31% του συνολικού ψαλιδιού που μπήκε για όλο το 2024 και είχε φτάσει τις 860 γιγαβατώρες.
Το καμπανάκι ήχησε Παρασκευή
Το καμπανάκι του συναγερμού είχε χτυπήσει ήδη από την Παρασκευή, καθώς οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για την Κυριακή «έδειχναν» υπερεπάρκεια, εκτίναξη στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, ισχυρούς ανέμους (άρα αύξηση της παραγωγής και των αιολικών) και εισαγωγές, με το «πλεόνασμα» να ξεπερνά τις 4 GWh για πολλές ώρες.
Τότε εστάλη και η πρώτη προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες των σταθμών ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν χειροκίνητα σε πλήρη περιορισμό της ισχύος των σταθμών τους. Διότι τα πολλές χιλιάδες αυτά μικρά έργα δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη συστήματα τηλεχειρισμού (set point) και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να τα περικόψει εξ αποστάσεως. Τα περί ου ο λόγος έργα αφορούν τη λεγόμενη «ομάδα Β», είναι πολλές χιλιάδες και υπολογίζεται ότι αθροίζουν 3,5 GW.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο βράδυ του Σαββάτου επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για την επικινδυνότητα της Κυριακής. Αντιλαμβανόμενοι ότι η συμμόρφωση με τις εντολές αποτελεί μονόδρομο και ότι διαφορετικά θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινές, οι χιλιάδες αυτοί παραγωγοί ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά.
Συνυπολογίζοντας και τις περικοπές που έγιναν και στο δίκτυο μεταφοράς αλλά και τον συντονισμό των δύο Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), το πρώτο τεστ έληξε με επιτυχία, με το βλέμμα τόσο στο Πάσχα όσο και αργότερα, σε ημέρες με ανάλογες καιρικές συνθήκες κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, αλλά και ενόψει της αργίας του Αγίου Πνεύματος (9 Ιουνίου).