H επιστροφή του «προσωρινού» πληθωρισμού 

Οι «αντισταθμιστικοί» δασμοί του προέδρου Τραμπ αναμένεται να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην ΕΕ τους επόμενους μήνες. Όμως, το ζητούμενο είναι αν αυτή θα είναι προσωρινή ή θα αποδειχθεί πιο μόνιμη όπως το 2021. 

H επιστροφή του «προσωρινού» πληθωρισμού

Τέτοια περίπου εποχή τέσσερα χρόνια πριν, το μέσο επίπεδο τιμών καταναλωτή υποχωρούσε στην Ελλάδα- o πληθωρισμός ήταν -1,6% τον Μάρτιο του 2021- αλλά οι πληθωριστικές προσδοκίες είχαν πάρει την ανιούσα στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενω οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων (ονομαστική απόδοση μείον πληθωρισμός) παρουσίαζαν σχετική σταθερότητα. 

Οι συμμετέχοντες στις αγορές πόνταραν στο καλό σενάριο που ήθελε τις οικονομίες να ανακάμπτουν μετά την πανδημία και τις κεντρικές τράπεζες να μην επιτρέπουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 3%.

Στο άρθρο της 22ας Φεβρουαρίου του 2021 με τίτλο «Ο άγνωστος Χ της οικονομίας και των αγορών» ρωτούσαμε αν οι αισιόδοξοι είχαν δίκιο και ο άγνωστος Χ  δεν ήταν η παρατεταμένη άνοδος του πληθωρισμού. «Εχουν δίκιο; Ασφαλώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά. Ήδη, το κόστος ανα μονάδα προϊόντος αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας ενώ οι βιομηχανίες πληρώνουν πιο ακριβά (ISM έρευνα)...

Και τι μας ενδιαφέρει εμάς από την στιγμή που έχουμε αποπληθωρισμό; Μπορεί κάλλιστα κάποιος να ρωτήσει. Η απάντηση είναι απλή.

Αν υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού και αποδειχθεί παρατεταμένη και διαρθρωτική, οι κεντρικές τράπεζες θα ανεβάσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παρέμβασης. Σ’ αυτή τη περίπτωση, οι φουσκωμένες αγορές ομολόγων και μετοχών είναι πολύ πιθανό να αποσυμπιεσθούν τάχιστα.»

Αυτό ακριβώς συνέβη το 2022 και αφού προηγουμένως η Fed, η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες τράπεζες σπατάλησαν πολλούς μήνες, υιοθετώντας το σενάριο του «προσωρινού» πληθωρισμού.

Ασφαλως, το 2025 δεν είναι 2021. Αυτή τη φορά, η κύρια πηγή αβεβαιότητας είναι η αύξηση των «αντισταθμιστικών δασμών» στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.  

Ήδη έχουμε πάρει μια γεύση με την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Περισσότερα θα μάθουμε αυριο, 2 Απριλίου, «Ημέρα της Απελευθέρωσης» κατά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τους δασμούς να δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό. Το ερώτημα είναι αν θα είναι μια εφάπαξ αύξηση του μέσου επιπέδου τιμών καταναλωτή, δηλ. «προσωρινός» πληθωρισμός, ή μήπως θα έχουμε επανάληψη του 2021-2022 με τον ανοδικά, επιμένοντα πληθωρισμό στις ΗΠΑ κι αλλού αυτη την φορά;

Αν η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα διστάσουν να μειώσουν τα επιτόκια παρέμβασης για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους.  Αν όχι δεν θα το πράξουν.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Προς το παρόν, η ΕΚΤ προβλέπεται να μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο δύο ή τρεις φορές προς το 2% ή 1,75% μέχρι το τέλος του 2025 με την οικονομία της ευρωζώνης σε αδυναμία

Πιο δύσκολο είναι το έργο της Fed. Η αγορά ομολόγων προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από 3% την επόμενη διετία στις ΗΠΑ. Η Goldman Sachs αναθεώρησε χθες τις προβλέψεις της, ανεβάζοντας τον πήχη για τον πληθωρισμό και ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, φέρνοντας πιο κοντά το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού. Επίσης, δίνει πιθανότητες 35% στο σενάριο της ύφεσης στις ΗΠΑ έναντι 20% προηγουμένως.   

Ακόμη χειρότερα, η παρατεταμένη άνοδος του πληθωρισμού το 2021 πυροδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Οι δασμοί στα καινούργια εισαγόμενα αυτοκίνητα από το Μεξικό, τον Καναδά, την Ν. Κορέα και την ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές των μεταχειρισμένων κι αυτή την φορά. Κι αυτό γιατί πολλοί αμερικανοί αναμένεται να στραφούν σ' αυτά με τις τιμές των καινούργιων να αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Κοντολογίς, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού λόγω δασμών στις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι «προσωρινή» ή θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά  κι αυτή την φορά. 

Οι ένορκοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Σε πρώτη φάση πάντως ο «προσωρινός» πληθωρισμός θα είναι μαζί μας τα επόμενα τρίμηνα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v