Ως είθισται κάθε χρόνο, η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, θα ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της προηγούμενης χρονιάς.
Τα στοιχεία αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας για την οποία μας έχει ήδη προϊδεάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Χατζηδάκης. Ο τελευταίος μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2024.
Όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο πέρυσι, όπως μαθαίνουμε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης να είναι πλεονασματικός και ίσος με 0,2%-0,3% του ΑΕΠ.
Ο πλεονασματικός προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στα 235 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά οδηγεί το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 155%.
Είναι όμως σημαντικό ότι μειώνεται ταυτόχρονα τόσο το ονομαστικό μικτό χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το καθαρό χρέος δηλαδή εκείνο που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ρευστών διαθεσίμων.
Όπως μαθαίνουμε το ονομαστικό μικτό (gross) χρέος θα υποχωρήσει γύρω στα 365 δισ. ευρώ το 2024 από 369 δισ. πρόπερσι. Δηλαδή μια μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναβαλλόμενοι τόκοι των δανείων του 2ου μνημονίου από τον EFSF προστέθηκαν από πέρυσι στο υφιστάμενο χρέος αντί για το 2032-2033.
Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στο καθαρό χρέος (net debt) καθώς θα μειωθεί κοντά στα 329 δισ. ευρώ πέρυσι ή 140% του ΑΕΠ απο 335,5 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή 6,5 δισ. ευρώ περίπου μικρότερο.
Με την διαφαινόμενη καλή πορεία του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής θεωρείται πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω φέτος. Τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Είναι γνωστό ότι οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην τροχιά του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε απόλυτα νούμερα. Είναι λογικό να ήταν ενήμεροι για την πορεία του το 2024.
Αυτό ισχύει τόσο για την Scope, η οποία αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και για την DBRS Morningstar σε «ΒΒΒ» στις αρχές Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει για την πιο δύσπιστη Moody's.
Εντός του Απριλίου αναμένεται επίσης η ετυμηγορία του οίκου S&P που έχει την Ελλάδα σε «ΒΒΒ-» με θετικές προοπτικές. Τα καλά νούμερα για το χρέος θα μπορούσαν να προκαλέσουν την θετική αντίδρασή του.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΦυσικά, το ζητούμενο είναι η συνέχεια μετά το 2026 καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει του χρόνου ενω το 2027 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ παραμένει το μεγαλύτερο στην ΕΕ παρά την αποκλιμάκωσή του. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας ή απροθυμίας της Ελλάδας να το μειώσει περισσότερο μπορεί να αναγκάσει τους μεν οίκους αξιολόγησης να αλλάξουν στάση, τους δε εκδικητές της αγοράς ομολόγων να στείλουν το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.