Λ. Παπακωνσταντίνου: Το τοπίο του 2025 και τα κλειδιά για υψηλές υπεραξίες

Τις εκτιμήσεις του για την οικονοµία και τους κινδύνους του 2025 καταθέτει ο Πρόεδρος της Ideal Holdings στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Ποια µέτρα θα µπορούσαν να ενισχύσουν πραγµατικά το Χρηµατιστήριο.

Λ. Παπακωνσταντίνου: Το τοπίο του 2025 και τα κλειδιά για υψηλές υπεραξίες
  • Λάµπρος Παπακωνσταντίνου

Απαιτείται να γίνουν συγκεκριµένες και στοχευµένες ενέργειες µε στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα της χρηµατιστηριακής αγοράς και ο αριθµός των επενδυτών, τονίζει ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάµπρος Παπακωνσταντίνου

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, πρέπει να διευρυνθεί η βάση των ιδιωτών επενδυτών µε κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση, ώστε να προσελκύσει νέους.

Οι εταιρείες στις οποίες επενδύετε, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι που βλέπετε για την εγχώρια οικονομία και το επενδυτικό της τοπίο το 2025 και τα επόμενα χρόνια;

Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2025 η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία με συντελεστές ανάπτυξης μεγαλύτερους του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν θετικοί και το τραπεζικό σύστημα έχει υπερβάλλουσα ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τις αναπτυξιακές ανάγκες των ελληνικών εταιρειών.

Όμως, το τοπίο δεν είναι ειδυλλιακό και ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, που πρέπει να αξιολογηθούν και αναλύονται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς. Η Ε.Ε. δεν διέρχεται τις καλύτερες μέρες της και οι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας, η Γερμανία και η Γαλλία, βρίσκονται σε πολιτική και οικονομική περιδίνηση.

Η Γαλλία οφείλει να αποκτήσει βιώσιμη κυβέρνηση, να αποφύγει τη μετακίνηση σε πολιτικά άκρα και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της. Αν δεν καταφέρει κάποιους από τους παραπάνω στόχους, τότε ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία της, αλλά να εξαγάγει και προβλήματα στην Ε.Ε. Η Γερμανία εισέρχεται σε έτος εκλογών με αβέβαιο ακόμη αποτέλεσμα και με παράλληλη προσπάθεια να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και σίγουρα θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Όμως, εκτός από τους εξωτερικούς, υπάρχουν και οι εσωτερικοί κίνδυνοι. Η Ελλάδα δεν διατρέχει τον κίνδυνο της πολιτικής σταθερότητας, αλλά της μετάπτωσης σε παλαιότερες «ασθένειες». Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά η επανεμφάνιση του λαϊκισμού και στην Ελλάδα δεν πρέπει να την αποπροσανατολίσει στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει το νομοθετικό της έργο, βασισμένο σε κανόνες που βοηθούν τις επιχειρήσεις να μεγαλώνουν σε υγιές και σταθερό περιβάλλον. Ο κίνδυνος να παρασυρθεί σε εφαρμογή μέτρων με πρόσκαιρα εισπρακτικό χαρακτήρα ή «ελέγχου» της αγοράς, ώστε είτε να πιστεύει ότι ικανοποιεί τμήμα των ψηφοφόρων της είτε ότι αφαιρεί επιχειρήματα από πολιτικούς της αντιπάλους, είναι υπαρκτός.

Οι δύο μέχρι σήμερα πωλήσεις θυγατρικών της Ideal Holdings συνοδεύθηκαν από πολύ υψηλά κεφαλαιακά κέρδη. Ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας; Πόσο δύσκολο είναι αυτή η επιτυχία να επαναλαμβάνεται με σταθερότητα;

Οι πωλήσεις των δύο θυγατρικών μας έγιναν με σημαντική απόδοση κεφαλαίων, σχεδόν 3 φορές τα επενδυμένα μας κεφάλαια. Ο λόγοι που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Αρχικά οι επενδύσεις μας έγιναν με βάση τις λογικές και δίκαιες αποτιμήσεις για όλες τις συναλλασσόμενες πλευρές.

Στη συνέχεια επενδύσαμε στην ανάπτυξη των εταιρειών: α) οργανικά στην περίπτωση των Three Cents και της Astir, με αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξη των καναλιών διανομής, β) στην Astir μέσω εξαγοράς στη Ν. Αφρική. Βελτιώσαμε την εταιρική διακυβέρνηση και ελέγξαμε προσεκτικά το χρονικό σημείο αποεπένδυσης.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη βοήθεια του management των εταιρειών έφερε τα καλά αποτελέσματα. Η δυσκολία να παράγεις καλά αποτελέσματα υπάρχει πάντα, αλλά εμείς θα προσπαθούμε για το καλύτερο. Σίγουρο είναι ότι η ομάδα θα έχει και κακές στιγμές, αλλά σημασία έχει το συνολικό αποτέλεσμα να είναι θετικό.

Είστε από τους λίγους που έχουν ζήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τόσο «σφαιρικά»: ως επιτυχημένος χρηματιστής αλλά και ως μέτοχος και επικεφαλής μιας εισηγμένης εταιρείας, που όμως έχει ξεκάθαρα επενδυτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, ώστε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια και νέες εταιρείες. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια και οι πιθανές λύσεις;

Η άποψή μου είναι ότι απαιτείται να γίνουν συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς και ο αριθμός των επενδυτών. Πρέπει να διευρυνθεί η βάση των ιδιωτών επενδυτών με κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση, ώστε να προσελκύσει νέους. Ενδεικτικά αναφέρω συνταξιοδοτικά προγράμματα, αποταμιευτικά κ.λπ., τα οποία θα δίνουν κίνητρα δημιουργίας αφορολόγητου ή με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους αποθεματικού για επενδυτές μετοχών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μείωση ή κατάργηση της φορολόγησης των ιδιωτών για τα μερίσματα που προέρχονται από εισηγμένες εταιρείες για ένα ποσό. Υπάρχουν και άλλες ριζοσπαστικές λύσεις και χρειάζεται περισσότερη συζήτηση απ’ όλους μας.

Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι σκοπεύετε να συνοδεύετε τις λογιστικές καταστάσεις και από μια εκτίμηση για το Net Asset Value της μετοχής. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο σωστός τρόπος να «διαβάζει» ένας επενδυτής την ελκυστικότητα μιας εταιρείας όπως η Ideal;

Η Ideal, όπως και άλλες εταιρείες στο Χ.Α. με παρόμοια ή παραπλήσια χαρακτηριστικά, είναι εταιρείες που συμμετέχουν ή επενδύουν σε άλλες εταιρείες. Κάποιες από αυτές με μεσοπρόθεσμο και άλλες με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ο μόνος αντικειμενικός τρόπος αποτίμησης είναι αυτός που οι αναλυτές ονομάζουν «άθροισμα των επιμέρους στοιχείων» ή «sum of the parts».

Η διαδικασία είναι η αποτίμηση από την εταιρεία αλλά και από ανεξάρτητο αποτιμητή των συμμετοχών, η αφαίρεση των υποχρεώσεων και η κατάληξη στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ή Net Asset Value. Όλες οι παρόμοιες εταιρείες σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο.

v