Παπαθανάσης: Ούτε ένα ευρώ χαµένο από τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης

Τα συμφέροντα της χώρας μας τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που οφείλει να αναλάβει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Παπαθανάσης: Ούτε ένα ευρώ χαµένο από τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης
  • Νίκος Παπαθανάσης

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τη µεταρρυθµιστική της στρατηγική, ώστε να απορροφηθεί το µέγιστο των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τονίζει ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, επισηµαίνοντας την πλήρη αναπτυξιακή δυναµική της ελληνικής οικονοµίας.

Τέλος, εξηγεί πώς η χώρα επηρεάζεται από το νέο περιβάλλον στην Ε.Ε., ιδίως µε τη διαφαινόµενη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και την απειλή εµπορικού πολέµου.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως η Ελλάδα θα απορροφήσει έγκαιρα το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων και δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ;

Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα την υλοποίηση της πολιτικής μας όπως συνέβη μέχρι σήμερα. Μετά τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύνολο των αιτημάτων πληρωμής που υποβάλαμε, η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ανερχόταν στα 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που εξασφαλίσαμε για τη χώρα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Ό,τι προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Σχέδιο, αυτό ακριβώς θα υλοποιήσουμε. Έτσι θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες.

Οι πρώτες θέσεις που κατέκτησε και διατηρεί η Ελλάδα πανευρωπαϊκά στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Δεν ήρθαν μέσω κάποιου αυτοματισμού, αλλά ως έμπρακτο αποτέλεσμα σχεδιασμού και συντονισμένης καθημερινής δουλειάς. Και, φυσικά, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας τώρα που η απορρόφηση των πόρων προχωρά εκθετικά λόγω της ωρίμανσης των έργων και των επενδυτικών σχεδίων.

Η συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει απώλεια δυναμικής και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι, 2 στα 3 ευρώ που μπαίνουν στην οικονομία, προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Αλλά η αναπτυξιακή δυναμική, και μάλιστα σε ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που χαρακτηρίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια  -και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2025- δεν οφείλεται μόνο στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των κονδυλίων, ανάμεσά τους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, διεθνείς εταιρείες όπως η Google, η Microsoft ή η Pfizer, δεν επένδυσαν στην Ελλάδα βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνεχίζουμε τη φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στρατηγική μας, με περαιτέρω μειώσεις φόρων, μια σύγχρονη εργασιακή νομοθεσία, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, εφαρμογή fast track διαδικασιών για έγκριση επενδυτικών σχεδίων εμβληματικού χαρακτήρα, προώθηση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους κλάδους, νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία, απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για επενδυτικά σχήματα βασισμένα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, τα οποία χρηματοδοτούν καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτά δεν είναι παρά μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

Σημειώνω, επίσης, ότι σε δημόσιες επενδύσεις θα κατευθυνθεί και μέρος των εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, μόνο για το 2024, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και αυτή, θα έλεγα, είναι η αναπτυξιακή διάσταση της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Πόσο αισιόδοξος είστε για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης 2» από την Ε.Ε.; Η έκθεση Ντράγκι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί την ανάγκη μαζικών επενδύσεων και δεν πράξει έγκαιρα αναλόγως.

Εργαζόμαστε εντατικά για την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και, ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, προκρίνουμε την ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στις όποιες διαβουλεύσεις και στο όποιο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Δεν θέλουμε λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη Ευρώπη.

Το θετικό είναι ότι, σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, τα συμφέροντα της χώρας μας τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που οφείλει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, κυρίως όμως απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της.

Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, για παράδειγμα, με τις προτάσεις Ντράγκι στο σύνολό τους και ειδικότερα με αυτές για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων με την ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με τις προτάσεις για την ενέργεια, το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα; Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στην ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ε.Ε. ή με το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος στο πρότυπο των πολιτικών που ακολουθεί η Ελλάδα από το 2019;

Σε αυτό το σκηνικό, έρχονται και οι απειλές Τραμπ για μαζική επιβολή δασμών. Ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για συνθήκες χάους στην παγκόσμια οικονομία, σε ένα σενάριο όπου ο εμπορικός πόλεμος πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ένας εμπορικός πόλεμος, στη δεδομένη συγκυρία μάλιστα, δεν συμφέρει κανέναν. Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας, που ταυτόχρονα, ανήκει στον πυρήνα της Ευρώπης. Η ουσία βρίσκεται σε αυτό που κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: στην Ε.Ε. πρέπει να ληφθούν εγκαίρως κρίσιμες αποφάσεις για την επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της Ένωσης διεθνώς, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στο εσωτερικό της, πρωτίστως δε την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι και παραμένει πυλώνας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, χάρη στην αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που ακολουθείται από το 2019.

v