Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κράτους, αντί να υπηρετεί, ταλαιπωρεί τον πολίτη. Τα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, μέσω κυρίως του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει συντελεστεί, από μόνα τους δεν είναι αρκετά.
Αν δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο των εξελίξεων, οφείλουμε όχι απλά να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών τις τεχνολογικές δυνατότητες που αλλάζουν ραγδαία τη φυσιογνωμία του κόσμου όπου ζούμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους μας και των θεσμών του, που θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως τροχοπέδη στην εθνική προσπάθεια για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο και ειρήνη.
Αξιοποιώντας τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει από τη διαχείριση μεγάλων κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι οι δήμοι της χώρας μπορούν και πρέπει να έχουν ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν ή πρόκειται να μας απασχολήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια. Ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τα ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, το δημογραφικό, η μετανάστευση κ.λπ.
Στην Ελλάδα του 2030 που οραματιζόμαστε, χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο κρατικής διάρθρωσης με περισσότερη αποκέντρωση, που θα στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Αγωνιζόμαστε για ισχυρούς δήμους, που θα διαθέτουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς θεσμοθετημένους πόρους, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα της πατρίδας μας.
Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητάμε το αυτονόητο, να μπει τέλος στην αλληλοεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των βαθμίδων του κράτους, που ταλαιπωρεί τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, λειτουργεί ανασταλτικά στο να υλοποιούνται γρήγορα χρήσιμες για τις τοπικές μας κοινωνίες πολιτικές και έργα, και το χειρότερο, γίνεται άλλοθι για λάθη και παραλείψεις που πληρώνουμε ακριβά με απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, αλλά και απώλεια της αξιοπιστίας του κράτους μας.
Ελπίζουμε ότι ο νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελέσει τη γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που διεκδικούμε ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, εδώ και πολλά χρόνια.
Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση μιας ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, εντός των πλαισίων του Συντάγματος, με ουσιαστική σύγκληση με την ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών. Με αιχμή του δόρατος στο νέο αυτό μοντέλο διακυβέρνησης τους δήμους.
Θέλω να επισημάνω πως οι δήμαρχοι δεν φοβόμαστε την ευθύνη, αντίθετα θέλουμε ευθύνες. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να λογοδοτούμε στους πολίτες για όλα όσα κάνουμε αλλά και για όσα δεν κάνουμε, επιδιώκοντας στο τέλος να αξιολογούμαστε από αυτούς. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να συνεχιστεί η αδιέξοδη κατάσταση που μας ταλαιπωρεί και μας προσβάλλει, να λογοδοτούμε για ευθύνες, λάθη και παραλείψεις άλλων.
Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις μεγάλες δυνατότητες των δήμων μας. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν την αποτελεσματικότητά μας. Είμαστε ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Αυτό που ζητάμε είναι τα απαραίτητα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί. Αλλά και σεβασμό στο αιρετό πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.
* Ο Λάζαρος Κυρίζογλου είναι Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)