Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύματα ψύχους εκ Δυσμών πλήττουν το ΧΑ!

”Αιχμάλωτη” του κλίματος διόρθωσης που επικρατούσε σήμερα στις διεθνείς αγορές εμφανίσθηκε η Σοφοκλέους. Σε επίπεδο δεικτοβαρών μετοχών ήταν σαφής η ήπια διολίσθηση με εξαίρεση την Alpha Bank, ενώ πολύ χειρότερη ήταν η κατάσταση στην περιφέρεια, όπου μετοχές σηματωροί δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα.

Καθολική η αφομοίωση της πτωτικής τάσης των ευρωαγορών σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς καθίσταται προφανές ότι οι αλλοδαποί θεσμικοί δρουν πλέον με γνώμονα την τάση που διέπει τις διεθνείς αγορές, αψηφώντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά των εισηγμένων τίτλων στους οποίους έχουν αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής τους το τελευταίο τρίμηνο.

Εδώ θα πρέπει να γίνει η εξής επισήμανση. Ουδείς αμφιβάλλει ότι υπάρχει ένα καλάθι ποιοτικών μετοχών στη Σοφοκλέους, κάτι που όχι μόνον έχουν υπόψη τους οι ξένοι θεσμικοί, αλλά και επιδεικνύουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές εταιριών, όπως Alpha Bank, OΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ, που προχώρησαν σε διαθέσεις μετοχικών πακέτων.

Από την άλλη όμως και με δεδομένο ότι οι διαθέσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν με discount έναντι της τρέχουσας τιμής, όσοι πήραν κομμάτια δεν έχουν πραγματική διάθεση να ενισχύσουν περαιτέρω τις θέσεις τους, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε το μέσο κόστος κτήσης.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των ξένων επενδυτών τοποθετήθηκε για να παίρνει υψηλό μέρισμα, ενώ τέλος η έλλειψη Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα της Σοφοκλέους που αποτρέπει το trading, αφού το κόστος διαπραγμάτευσης είναι σταθερά υψηλότερο από ότι σε αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ελλείψει εγχώριων επενδυτικών σχημάτων που θα μπορούσαν να προσδώσουν αυτόνομο χαρακτήρα στην αγορά, στην οποία ο τζίρος έχει υποχωρήσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ παράλληλα στην ευρύτερη αγορά δεν υπάρχει σηματωρός που να ενθαρρύνει την παρουσία επενδυτικών σχημάτων.

Κλασσική σήμερα η περίπτωση του ΔΟΛ, μετοχή που σταθερά υπεραπέδωσε της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο, και που πλέον λόγω της γενικότερης υποτονικότητας είναι προφανής η αποκόμιση κερδών, εξέλιξη που οδηγεί σε αφομοίωση της τάσης στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται σήμερα στο 1 προς 5 υπέρ των δεύτερων.

Από εκεί και πέρα από τους τίτλους του FTSE-20 μόνο η Alpha Bank (+0,8%) επιβεβαίωσε την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος πάνω από τα 20 ευρώ, με αξιοπρόσεκτη την κίνηση της Πειραιώς (αμετάβλητη) ενώ από εκεί και πέρα Εθνική (-1,4%), ΟΤΕ (-1,3%), ενώ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έδειξαν πως συνεχίζουν να βρίσκονται εντός trading rangers.

Το κλείσιμο του Γενικού δείκτη με απώλειες 0,91% στις 2.173,19 μονάδες τεχνικά φέρει πάλι στον ορίζοντα το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης τουλάχιστον έως την περιοχή των 2.160 μονάδων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αγορά παραγώγων όπου κυριολεκτικά η τάση τούμπαρε με μαζικό κλείσιμο long θέσεων και αρκετά έντονου κερδοσκοπικού χαρακτήρα άνοιγμα θέσεων short.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 5,21% σε σχέση με τη προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 410 και 7.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 18,80 και 18,75 ευρώ αντίστοιχα, δύο πακέτα των 363.000 και 211.300 μετοχών της Sex Form στα 4,10 και 3,82 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 61.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,08 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 3.030.000 τεμάχια της Μοχλός στα 0,78 ευρώ, ένα πακέτο 5.300 τεμάχια της Εμπορικής στα 19,46 ευρώ, ένα πακέτο 24.000 τεμάχια της Πειραιώς στα 8,56 ευρώ και ένα πακέτο 5.100 τεμάχια της Εθνικής στα 19,14 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 20.000 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 6,18 ευρώ και ένα πακέτο 56.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,76 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v