Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχθηκαν 5 ΑΧΕ - CSFB το 9μηνο της 3Ε

Στο ”θερμό” καλοκαίρι, στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργικής εικόνας αποδίδουν κυρίως οι Π&Κ, EFG Sec, Alpha Finance, Marfin και Εγνατία τα ”ισχυρά”, όπως τα χαρακτηρίζουν, μεγέθη 9μήνου της Coca-Cola 3Ε . Διατηρεί την τιμή-στόχο των 21 ευρώ η CSFB.

Πώς υποδέχθηκαν 5 ΑΧΕ - CSFB το 9μηνο της 3Ε
Το ”θερμό” καλοκαίρι, αλλά και η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργικής εικόνας, είναι οι κύριοι παράγοντες, σύμφωνα με τις Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, EFG Eurobank Securities, Alpha Finance, Marfin Hellenic και Εγνατία ΑΧΕ, που επέδρασαν ευνοϊκά στα ”ισχυρά” -όπως τα χαρακτηρίζουν- μεγέθη εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Coca-Cola 3Ε.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, η CSFB σημείωσε πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, επισημαίνοντας πως το ”κλειδί” στο outlook της εταιρίας είναι οι ενισχυμένες εκτιμήσεις της διοίκησης για καθαρά κέρδη υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ το 2003.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ξένος οίκος CSFB διατηρεί την τιμή-στόχο των 21 ευρώ για τη μετοχή της εταιρίας και τη σύσταση ”outperform”.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ χαρακτηρίζει τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου του 2003 ”πολύ ισχυρά”, ενώ συμπληρώνει πως φανέρωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η Π&Κ επισημαίνει πως όπως ήταν αναμενόμενο οι ανεπτυγμένες αγορές, όπου η Coca-Cola 3Ε δραστηριοποιείται, επωφελήθηκαν από το ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, με την Ιταλία να έχει ένα επιπλέον το πλεονέκτημα της βελτιωμένης δραστηριοποίηση στην τοπική αγορά.

Μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η Πολωνία ξεχώρισε στον τομέα των αναπτυσσόμενων αγορών, ενώ η Ουγγαρία έκλεισε το εννεάμηνο με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Παράλληλα, το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ σημειώνει πως οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης (9%), παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία είχε μείωση 8% λόγω των αυξήσεων των τιμών τον Φεβρουάριο και της συνεχιζόμενης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ενώ επισημαίνει πως η Ρουμανία και η Ρωσία είχαν πολύ καλή επίδοση παρά το κρύο καλοκαίρι στην τελευταία.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η Π&Κ σημειώνει πως περιορίστηκαν λόγω σημαντικών υποτιμήσεων σε τοπικά νομίσματα, κυρίως στη Νιγηρία, Πολωνία και Ρωσία, ενώ συμπληρώνει πως με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% στο εννεάμηνο.

Η Π&Κ καταλήγει πως δεδομένων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση” για τη μετοχή της Coca-Cola 3Ε και συμπληρώνει πως θα προσαρμόσει προς τα επάνω τις προβλέψεις της τόσο για το 2003 όσο και για το 2004.

Τέλος, η Π&Κ αναφέρει πως η μετοχή της εταιρίας έχει υπεραποδώσει του Γενικού Δείκτη κατά 7,3% από την αρχή του χρόνου και διαπραγματεύεται 1,47 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις του 2003 και 9,38 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του 2003.

Θετική για την ελληνική εταιρία εμφιαλώσεως παραμένει και η EFG Eurobank Securities, επισημαίνοντας πως τα ”ισχυρά” -όπως τα χαρακτηρίζει- μεγέθη εννεαμήνου καταδεικνύουν το δυνατό προφίλ ανάπτυξης της επιχείρησης και αναμένεται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη εννεαμήνου της Coca-Cola 3Ε, η EFG Eurobank Securities αναφέρεται μεταξύ άλλων και στις αγορές της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ της αύξησης των πωλήσεων (κατά 4%), συγκρινόμενης με το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου σε unit κιβώτια (κατά 7%), η EFG Eurobank Securities εξηγεί πως οφείλεται στην ενδυνάμωση του ευρώ, έναντι ορισμένων τοπικών νομισμάτων.

Από την πλευρά της και η Alpha Finance κρίνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Coca-Cola 3Ε ”ικανοποιητικά”, σημειώνοντας πως σε λειτουργικό επίπεδο τα μεγέθη κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεών της.

Ωστόσο, η Alpha Finance αναφέρει πως τα αποτελέσματα της εταιρίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις της όσον αφορά στα καθαρά έσοδα, κυρίως λόγω –όπως εξηγεί- των χαμηλότερων απ, ό,τι αναμενόταν χρηματοοικονομικών εξόδων, των χαμηλότερων δικαιωμάτων μειοψηφίας λόγω της αδύναμης εικόνας στη Νιγηρία και της χαμηλότερης φορολογίας.

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες εκτιμήσεις της διοίκησης για καθαρά κέρδη το 2003 υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, από 90-100 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, η Alpha Finance αναφέρει πως θα πρέπει και εκείνη να προβεί σε αύξηση των αντίστοιχων εκτιμήσεών της για το 2003 στα 89 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οφείλεται κυρίως στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους και στη βελτίωση της λειτουργικής εικόνας της εταιρίας.

Τέλος και όσον αφορά στην αρχική καθοδήγηση της διοίκησης για το 2004, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις της.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic επισημαίνει μεταξύ άλλων πως τα αποτελέσματα της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως ευνοήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην πλειονότητα των αγορών (και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Αυστρία και Ελβετία), παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Ρωσία και των πτώση του όγκου των πωλήσεων στη Νιγηρία.

Η Marfin Hellenic καταλήγει πως διατηρεί τη θετική της στάση για την εταιρία και τη σύσταση για ”αύξηση θέσεων”.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει και η Εγνατία ΑΧΕ τα μεγέθη εννεαμήνου της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως, ενώ προσθέτει πως αφενός διατηρεί τη σύσταση ”αγορά” για τη μετοχή της επιχείρησης και αφετέρου πως θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του 2003 (οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται στα 92,61 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της προς τα πάνω αναθεώρηση της διοίκησης της εταιρίας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η Εγνατία ΑΧΕ σημειώνει πως το ”θερμό” καλοκαίρι έδωσε ώθηση στον όγκο των πωλήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές της τάξεως του 6%, με την κερδοφορία από τις εν λόγω περιοχές να βελτιώνεται κατά 14%, υποβοηθούμενη τόσο από τη καλύτερη διαχείριση του κόστους όσο και από το κερδοφόρο προϊοντικό μίγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v