Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με blue chips και αρωγούς τους ξένους

Κυρίως με μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης και με τους ξένους να αποκτούν ολοένα και περισσότερα ”φιλέτα” ποιοτικών εταιριών, η Σοφοκλέους κινείται πλέον προς τις 2.250 μονάδες. Το θετικό σενάριο κερδίζει συνεχώς πόντους, ενώ η όποια διάχυση της νέας αντίδρασης, περιορίζεται σε αυστηρά επιλεγμένες μετοχές ποιοτικών εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετική από κάθε άποψη η εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σε απόσταση... αναπνοής μόλις πέντε μονάδων από τις 2.200 μονάδες, αλλά και να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 3,48%.

Το ό,τι δεν υπερέβη τη συγκεκριμένη ψυχολογικής και μόνο σημασίας στάθμη η αγορά, οφείλεται στο ότι μετά τις 13:30- 14:00, χθες, Παρασκευή, άλλαξαν τακτική στα παράγωγα συγκεκριμένοι ισχυροί παίκτες, οι οποίοι αρχικά προσέβλεπαν σε μια αντίδραση μέχρι τις 2.205 μονάδες.

Ες... Δευτέραν όμως τα σπουδαία, εάν συνδράμουν βεβαίως και τα ξένα χρηματιστήρια. Το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στην ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή των 2.199,5 μονάδων, σε συνδυασμό με το πλήθος των πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, προοιωνίζεται συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Σε πρώτη φάση ο Γενικός Δείκτης μπορεί τεχνικά να κινηθεί προς τις 2.250 μονάδες (ασθενής και μικρής σημασίας ”αντίσταση”) με την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 140- 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο πρωταγωνιστής θα είναι αναμφίβολα ο τραπεζικός κλάδος, με αιχμή τις Alpha (προς τα 20,5 ευρώ), Eurobank (προς τα 15,8 ευρώ) και Εθνική (απαιτείται υπέρβαση των 19 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, το ”παιχνίδι” φαίνεται να στενεύει για τους πολλούς και μικρούς. Αυτό γιατί όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, το όποιο ενδιαφέρον και οι όποιες κινήσεις επικεντρώνονται γύρω από αυστηρά επιλεγμένες μετοχές ποιοτικών εταιριών, και αφορούν μεταβίβαση πακέτων κυρίως σε ξένους θεσμικούς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως Ιάπωνες θεσμικοί, εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές εταιριών όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, και δευτερευόντως Cosmote.

Είναι γεγονός πως οι ξένοι διαχειριστές βρίσκουν ελκυστική την Ελλάδα, και δεν έχουν λόγο να μην ποντάρουν απειροελάχιστο μέρος των ενεργητικών τους, προκειμένου να συμμετάσχουν και στο Ολυμπιακό ”στοίχημα” της χώρας μας.

Εκτός όλων των άλλων, οι αγορές πραγματοποιούνται σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, όπως είναι για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ και η Intralot. Και είναι λογικό να προτιμάται για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ, καθώς η απόδοση του προμερίσματός του και μόνο (0,30 ευρώ) αποδίδει περίπου 2,5%.

Οποία ευκολότερη και ασφαλέστερη επιλογή για το λονδρέζικο ή γιαπωνέζικο συνταξιοδοτικό Α/Κ να αποκτήσει συμμετοχή στην λίγο πολύ γνωστή 30άδα μετοχών.

Αυτή η τακτική μπορεί να ενοχλεί τους εγχώριους θεσμικούς και ιδιαίτερα τους μικρότερους, αλλά εν κατακλείδι ούτε και αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς ελάχιστη διάθεση συμμετοχής έχουν δείξει στα κοινά, από την αρχή Απριλίου μέχρι σήμερα.

Η αγορά θα ”φύγει”, καθώς οι ξένοι ενδιαφέρονται να προσεγγιστούν οι τιμές στόχοι που δίνονται από τους οίκους τους, οι δε ισχυροί εγχώριοι παίκτες θα ήθελαν να εγγράψουν ακόμη καλύτερες αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, προς το κλείσιμο της χρήσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα επιμείνουμε και την ερχόμενη (αλλά και τις επόμενες) εβδομάδα στο ανοδικό σενάριο που θα μπορούσε να φέρει το Γενικό Δείκτη προς την ουσιαστική περιοχή ”αντίστασης” των 2.300 μονάδων.

Σημείωση: Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλες οι θεσμικές, κανονιστικές κινήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από την πλευρά του προέδρου του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οδηγούν στην ανάδειξη ποιοτικών εταιριών και την περιθωριοποίηση ”περιφερειακών” χαρτιών και ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Το ξεκαθάρισμα της Σοφοκλέους που έχει αρχίσει εδώ και περίπου 1 χρόνο, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και με την προτροπή ξένων συμβούλων, διαχειριστών και θεματοφυλάκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v