Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει θετικό το κλίμα στη Σοφοκλέους

Αρκετές οι κινήσεις στο παρασκήνιο και το προσκήνιο της αγοράς που συνηγορούν σε περαιτέρω βελτίωση του θετικού κλίματος και στην κίνηση προς τις 2.180 μονάδες, ενώ διάχυτη είναι η εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως η ομοβροντία εκθέσεων από ξένους οίκους για συγκεκριμένους τίτλους σαφώς και προϊδεάζει για κάτι καλύτερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κερδίζει μέχρι στιγμής πόντους το θετικό σενάριο, που θα μπορούσε άμεσα να φέρει το Γενικό Δείκτη προς τις 2.180 μονάδες.

Οι συναλλαγές κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς φθάνουν στα 22 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα, ενώ διάχυτη είναι η εκτίμηση μεταξύ χρηματιστηριακών παραγόντων πως η διάθεση των ξένων, η ομοβροντία αναλύσεών τους για επιλεγμένους τίτλους, σαφώς και προϊδεάζει για κάτι καλύτερο.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η προσέγγιση της Π&Κ στην εβδομαδιαία της ανάλυση, που αναδεικνύει αυτό το διαφοροποιό στοιχείο των ημερών.

Πέραν αυτών όμως, οι ίδιοι οι παράγοντες σημείωναν πως στην αγορά ”παίζονται” στοιχήματα που θα μπορούσαν και αυτά να συμβάλουν στην περαιτέρω εδραίωση ενός θετικού κλίματος.

Το πιο αγαπημένο τους ”παιχνίδι” στις τελευταίες ημέρες αφορά στο ”ποντάρισμα” του αν και πότε η Eurobank θα μπορούσε να πάρει... ”κεφάλι” από τον ΟΤΕ.

Μια πρόχειρη παρακολούθηση της πορείας των δύο μετοχών τελευταία, σε συνδυασμό με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους, καθιστά λογική αυτή τη σύγκριση.

Ο ΟΤΕ παραμένει πρώτος με κεφαλαιοποίηση 4,889 δισ. ευρώ, η δε Eurobank στα 4,702 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Eurobank κρατά τα 15 ευρώ και ο ΟΤΕ μέχρι στιγμής υποχωρεί οριακά.

Το ενδιαφέρον όμως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, διευρύνεται σταδιακά και προς άλλες ποιοτικές μετοχές. Δεν είναι τυχαία η προτίμηση των ξένων στους τίτλους των Γερμανού, Folli-Follie, Intralot και Τιτάν, όπου η αυξημένη εμπορευσιμότητα της μετοχής την οδηγεί υψηλότερα και των 34 ευρώ.

Το όπλο όμως της αγοράς σήμερα είναι η ΔΕΗ, που με κέρδη περίπου 1,8% κινείται προς τα 18,8 ευρώ. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η υπέρβαση των 5 ευρώ για τη μετοχή του Άκτωρα, η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε μετοχές εταιριών που εμφανίζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα (Creta Farm, Frigoglass κ.ά.), καθώς και η λήψη θέσης της Global Finance στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Νίκας.

Η μετοχή της Νίκας με αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται κατά περίπου 4,5%. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως σε μετοχές με ήδη διαμορφωμένη ανοδική τάση (για παράδειγμα, Τεχνική Ολυμπιακή, Μπαλλής, Μέτκα, ΑΕΓΕΚ, Τέρνα, Φοίνιξ κ.ά.) η φορά ενισχύεται σταδιακά, με τοποθέτηση και νέων ”παικτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v