Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” οδηγεί την αγορά η ανακατανομή

Στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων αποδίδουν χρηματιστηριακοί κύκλοι την αντιφατική εικόνα της αγοράς αυτήν την εβδομάδα. Στο ”κόκκινο” η πλειονότητα των μετοχών, ενώ ορισμένοι αναλυτές υπεραμύνονται της ”στήριξης” των 2.150.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροποίηση(;) στα τρέχοντα επίπεδα των 2.150 μονάδων και με πολύ στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη. Οι συναλλαγές στα περίπου 22 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα, επικεντρώνονται κυρίως σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αιχμή τις Εθνική και ΟΤΕ.

Αυτό που καθίσταται προφανές τις τελευταίες ημέρες, μετά και την αντίδραση της Δευτέρας ή ακόμα και την ανταλλαγή πληθώρας πακέτων, είναι η επιχειρούμενη τελική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων – αναδιάταξη δυνάμεων.

Τραπεζικοί όμιλοι δίνουν πακέτα μετοχών σε θεσμικούς, άλλοι διαχειριστές επιστρέφουν θέσεις τους σε τράπεζες, επιχειρηματίες τοποθετούνται σε μετοχές των εταιριών τους και οι χρηματιστηριακές, ξένες και ελληνικές, αναλώνονται σε ένα παιχνίδι αποτύπωσης – προβλέψεων θετικότερων εκτιμήσεων και υψηλότερων τιμών-στόχων για επιλεγμένους τίτλους.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, σημειώνουν στελέχη τραπεζικής χρηματιστηριακής, η αγορά θα εμφανίζει αυτή την εικόνα της φαινομενικής... ταλαιπωρίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν αποκλείεται άμεσα να καταγραφούν ακόμη μια – δυο συνεδριάσεις ανάλογες της προχθεσινής προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχειρούμενη αναδιάταξη δυνάμεων.

Βέβαια η εικόνα ανοδικών/πτωτικών μετοχών είναι σταθερά σε βάρος των πρώτων, με συγκεκριμένους μόνο τίτλους να αντιδρούν μέχρι στιγμής.

Για παράδειγμα η μετοχή της Intralot παλεύει τα 15 ευρώ, η CosmOTE κινείται προς τα 10,24 ευρώ, ο ΟΠΑΠ εμφανίζει μικρά κέρδη, ενώ συγκεκριμένες μετοχές μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως οι: Μπαλλής, Ναυτεμπορική, Παρνασσός, Μοχλός, Profile, Τσουκαρίδης, Βαράγκης και ελάχιστες ακόμη καταγράφουν κάποια μικρά κέρδη.

Για τη συνέχεια, θα πρέπει να αναζητηθεί και διερευνηθεί η ”στήριξη” του Γενικού Δείκτη παρά το ότι η συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι στο... ”κόκκινο”.

Το ζητούμενο είναι η κατοχύρωση – επιβεβαίωση των 2.150 μονάδων εάν αυτό είναι δυνατόν στη σημερινή, το πολύ στην αυριανή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v