Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες - περιφέρεια στο τιμόνι της ανόδου

Εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές, κυρίως της Εθνικής, αλλά και της ΔΕΗ συντηρούν το Γενικό Δείκτη στα υψηλά επίπεδα ημέρας. Κυρίως ξένοι θεσμικοί αγοράζουν ΔΕΗ με αφορμή την αύξηση της στάθμισης, ενώ η Εθνική κινείται υψηλότερα των 18,5 ευρώ με σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Κινητικότητα στις μετοχές του ομίλου Λαναρά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές μας προβλέψεις σε ό,τι αφορά στην εμπορευσιμότητα, συνεχίζεται η αντίδραση δεικτών και μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου στη Σοφοκλέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος των 120 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιηθεί περίπου μέχρι τις 14:05, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση του γενικού δείκτη αρκετά υψηλότερα των 2.150 μονάδων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής εντολές αγοράς που δίνονται για τραπεζικές μετοχές, των κυρίως Εθνικής και δευτερευόντως Εurobank και Alpha, ο κλαδικός δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 3.820-3.840 μονάδων. Δηλαδή περίπου 2% κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη τη στιγμή που ο κλάδος σηματωρός των εκδόσεων ενισχύεται κατά περίπου 5%.

Στο εύρος των 1.080-1.088 μονάδων και ο δείκτης FTSE-20. Mε βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, η αγορά, από τεχνικής πλευράς, δείχνει να βιάζεται όχι απλά για να προσεγγίσει τις 2.200 μονάδες, αλλά για να τις υπερβεί.

Η αύξηση των συναλλαγών συμβάλει στην ενίσχυση αυτής της εκτίμησης. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Εθνικής κινείται προς τα 18,6 ευρώ τη στιγμή που ο τίτλος της Eurobank υπολείπεται ελάχιστα των 15 ευρώ.

Είναι, όμως, όπως είχαμε προαναφέρει στο αρχικό μας σχόλιο, ισχυρή η τάση και σε άλλες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα η μετοχή του Τιτάνα κινείται προς τα 33,7 ευρώ με σύμμαχο τα πακέτα της προηγούμενης εβδομάδος και αφορμή την έκθεση της Citigroup.

Η μετοχή της Ιντρακόμ ξεπερνά και πάλι τα 6 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων τα 7 ευρώ, ενώ σταθερά υψηλότερα των 17 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της 3 Ε.

Όσον αφορά στις μετοχές της ΟΤΕ και ΔΕΗ, χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν ότι εξακολουθεί να εκδηλώνεται προσφορά στα 9,8 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ σαφώς θετικότερη είναι η εικόνα για τη ΔΕΗ.

Οι ίδιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως με αφορμή την αύξηση της στάθμισης της μετοχής της ΔΕΗ στους επιμέρους αλλά και βασικούς δείκτες είναι απολύτως δικαιολογημένες οι τοποθετήσεις ξένων και εγχώριων επενδυτών στα επίπεδα των 18,5 ευρώ.

Όντως η ΔΕΗ με τη μεγαλύτερή της στάθμιση, σε συνδυασμό με τις τράπεζες μπορούν κάνουν τη διαφορά.

Ούτως ή άλλως είχαμε αναφέρει πώς οι εν δυνάμει προσφορά στον τίτλο της ΔΕΗ θα είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά όμως κυρίως στη συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής καθώς με συναλλαγές περίπου 700.000 τεμαχίων (14:15) ενισχύεται κατά 3,3%.

Είναι επίσης ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως τον υψηλότερο τζίρο έχουν πραγματοποιήσει μετοχές όπως οι ΔΕΗ, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Γερμανός, Alpha.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο της αγοράς, ξεχωρίζει η συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Κλωνατέξ, καθώς οι μετοχές του ομίλου είχαν … χάσει το προηγούμενο ράλυ στα μέσα Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v