Με καλές προϋποθέσεις ο Νοέμβριος

Κάθε φορά που οι αγορές οδηγούνται στην καταγραφή υψηλών τιμών στο δεύτερο εξάμηνο, ο Νοέμβριος είθισται να εμφανίζει θετική απόδοση και κέρδη. Εάν αυτός ο κανόνας επιβεβαιωθεί και φέτος στις διεθνείς αγορές, είναι πιθανότατο να ακολουθήσει έστω και με μικρότερη απόδοση η Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν τα πήγε και άσχημα ο Οκτώβριος. Η Σοφοκλέους, παρά το όσα μύρια προβλήματά της, κατάφερε σε μηνιαία βάση να αποκομίσει κέρδη της τάξης του 5,01%, με το Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται σε ένα σχετικά στενό εύρος 125 μονάδων.

Συγκριτικά όμως, η Σοφοκλέους υστέρησε τόσο έναντι των ευρωπαϊκών όσο και της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν πολύ κοντά στα υψηλά έτους, με τον Dax να καταγράφει μηνιαία κέρδη 11,7% περίπου έναντι 8% του CAC-40 και 5,1% του FTSE 100. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Dow Jones κέρδισε 5,67%, ενώ ο Nasdaq +8,12%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η καταγραφή υψηλών τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, διεθνώς, αποτελεί πρόκριμα για συνολικότερα θετικό κλείσιμο, καθώς οι διαχειριστές επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, προς τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και κλείνει η χρήση.

Εάν ο σχετικός κανόνας επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά, τότε η Σοφοκλέους κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών.

Είθισται για τη Σοφοκλέους, ο Νοέμβριος να είναι θετικός μήνας, σε χρονιές όπου το υψηλό έτους σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο, όπως συνέβη και φέτος στις 19-22 Αυγούστου με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακά υψηλό στις περίπου 2.326 μονάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών, όσων προσβλέπουν σε αντίδραση, εστιάζεται στα αποτελέσματα των Eurobank, Alpha, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Εάν, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Εθνικής, Πειραιώς, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των χρηματιστών - αναλυτών, τότε ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 3.850 μονάδων.

Αυτό παρά την αδυναμία του ΟΤΕ, σημαίνει πρακτικά πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 2.220 μονάδες, σε πρώτη φάση. Άλλωστε η εκτίμηση των περισσότερων κυρίως ξένων αναλυτών, τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για τη ΔΕΗ, δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, όπως φάνηκε και τον Οκτώβριο, ο δείκτης που μπορεί να εμφανίσει υπεραπόδοση είναι αυτός του ΜΚ-40, σε σχέση με τον FTSE 20.

Άλλωστε μιας ικανής ομάδας 20- 25 μετοχών, η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είτε παραμένει οριακά χαμηλότερα τα υψηλής τιμής έτους είτε οδηγείται στην καταγραφή νέου υψηλού. Πρόκειται για μετοχές εταιριών κυρίως του ΜΚ-40 και ελάχιστα του SC-80.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, πως με τη λήξη του Οκτωβρίου μόλις τεσσάρων μετοχών η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ με τον ΟΤΕ να παραμένει επικεφαλής, την Eurobank να ακολουθεί και να έπονται Εθνική και ΔΕΗ. Χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ έχει διαμορφωθεί η κεφαλαιοποίηση της 3E/Coca Cola.

Εν κατακλείδι για το Νοέμβριο όλα θα εξαρτηθούν στην αρχή του μήνα (όπως άλλωστε συνέβη και τον Οκτώβριο) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιριών και ενδεχομένως προς το κλείσιμο, όταν οι διαχειριστές θα επιχειρούν τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τα χαρτοφυλάκιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v