Ζητούμενο η μείωση της προσφοράς στην Εθνική

Στη μείωση της προσφοράς για τη μετοχή της Εθνικής, προσβλέπουν όσοι περιμένουν αντίδραση του τραπεζικού κλάδου. Μέχρι τότε, η Εθνική ξαναπερνά στην τρίτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, οι διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και παραγώγων περιορίζονται και οι κινήσεις στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση γίνονται όλο και πιο επιλεκτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη μια μετά την άλλη χάνει τις θετικές αφορμές που δίνονται από τα διεθνή χρηματιστήρια, η Σοφοκλέους. Κάτι η υπερπροσφορά μετοχών, κάτι οι αλλεπάλληλες αγωνιώδεις προσπάθειες μετοχοποίησης, με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, στέκονται μέχρι στιγμής, ανασταλτικές παράμετροι για την όποια ανοδική προσπάθεια καταβάλλεται.

Πρακτικά, η προσφορά που εμφανίζεται καθημερινά στη μετοχή της Εθνικής, οσάκις η τιμή προσεγγίζει τα 18- 18,1 ευρώ, είναι ακόμη αρκετή για να εμποδίζει την ενίσχυση του τίτλου της δεύτερης σε κεφαλαιοποίηση τράπεζας. Η Εθνική έχει περάσει στην τρίτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, πίσω από τον ΟΤΕ και τη Eurobank.

Προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία χθες κινήθηκε χαμηλότερα των 8 ευρώ. Αντιθέτως, το πρόβλημα δείχνει να έχει ξεπεραστεί από πλευράς Alpha, ενώ σταθερά ανοδικό είναι το διάγραμμα της Eurobank τις τελευταίες 2- 3 εβδομάδες.

Θα μπορούσε κάτι να αλλάξει στον τραπεζικό κλάδο από την καταρχήν προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την απόκτηση της Γενικής, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα- αύριο.

Πρακτικά αυτό που θα γίνει γνωστό θα είναι το επίσημο ενδιαφέρον των τραπεζικών ομίλων για την τράπεζα.

Κατά τα άλλα, η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρος, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί. Για αυτό προσβλέπουμε σε μείωση της προσφοράς, κυρίως από πλευράς εγχώριων θεσμικών σε ό,τι αφορά την Εθνική, προκειμένου να ”ανασάνει” ο τίτλος.

Σε ό, τι αφορά στις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, η μεν πρώτη φαίνεται να βρίσκει στήριξη στην περιοχή που είχαμε αναφέρει χθες, ο δεύτερος ταλανίζεται από τα γνωστά και χρόνια προβλήματά του ενώ στον ΟΠΑΠ φαίνεται να αναζητούν οι υπεύθυνοι τη χρυσή εφεδρεία για τον FTSE- 20.

H παντελής απουσία διακυμάνσεων, τόσο στην αγορά μετοχών όσο και σε αυτή των παραγώγων- καθώς το εύρος στα ΣΜΕ του 20άρη τον Δεκέμβριο δεν ξεπέρασε χθες τις 20 μονάδες- αποστερεί την αγορά από συναλλαγές και εμπορευσιμότητα. Τις ικανές παραμέτρους ώστε να δοθεί επιτέλους τάση, στην τελματωμένη Σοφοκλέους.

Σημ: Εκτιμήσεις, ψέματα και κόντρες. Βαθαίνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΥΠΕΘΟ. Σε ό,τι αφορά σε απλές μαθηματικές εκτιμήσεις αλλά και σε ότι έχει σχέση με σοβαρότερα μακροοικονομικά στοιχεία.

Δικαιολογημένα δεν θεωρείται κεραυνός εν αιθρία η νέα κόντρα μεταξύ Σόλμπες και του Έλληνα ΥΠΕΘΟ, καθώς ο μεν πρώτος ανεβάζει το έλλειμμα στο 2,4% του Εθνικού μας Προϊόντος, ο δε δεύτερος ισχυρίζεται ότι έχει περιοριστεί στο 1,2%.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και στο θέμα της ανεργίας, τομέας πολυδιαφημισμένος από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων. Όλα αυτά έρχονται ως συνακόλουθα της υποχρεωτικής παρουσίασης στοιχείων που αφορούν στην... εκμετάλλευση των πόρων από τις μετοχοποιήσεις, μετά την επισταμένη και πείσμονα προσπάθεια του Π. Λαφαζάνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v