Χειροκρότησε η Σοφοκλέους τη ΔΕΗ

Τα εντυπωσιακά κέρδη της ΔΕΗ (3,86%) στον απόηχο της επιτυχημένης έκβασης της δημόσιας προσφοράς χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, η οποία, κατά τα άλλα και λόγω της επικείμενης αργίας, κινήθηκε σε υποτονικό κλίμα.

Όπως θέλει κανείς την βλέπει την σημερινή ημέρα, δηλ. ισχύει η γνωστή ρήση για το εάν το ποτήρι είναι εν τέλει μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Για όσους θέλουν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο, τα βλέμματα στρέφονται στην ΔΕΗ (4%), η οποία, όπως είχαμε εκτιμήσει από την Πέμπτη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θετική έκπληξη της αγοράς, υπό το πρίσμα της υγιέστατης υπερκάλυψης της προσφοράς κατά την γ’ μετοχοποίηση.

Παράλληλα, στην ευρύτερη αγορά, οι πιέσεις δείχνουν να έχουν εκτονωθεί σε σειρά τίτλων της μικρής – κυρίως – κεφαλαιοποίησης, ενδεικτικό του ότι σε κάποιους διακριθέντες από πλευράς αποτελεσμάτων εννεαμήνου παρέχεται ένα ”σωσίβιο” κεφαλαίων προκειμένου να διατηρούνται σε θετικό έδαφος.

Σε αυτή τη κατηγορία εμπίπτουν σήμερα ΑΝΕΚ, ΗΛΕΑΘ, ΠΛΙΑΣ, Γρηγόρης, που κατέγραψαν και τα μεγαλύτερα κέρδη. Παράλληλα, η συμπεριφορά των τραπεζών (0,76%), κλάδος που υπεραπέδωσε του Δείκτη, καταδεικνύει ίσως το ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να αναλάβουν τα ηνία της όποιας νέας ανοδικής κίνησης.

Στον αντίποδα, η άλλη σχολή σκέψης, αυτή δηλαδή που εκτιμά πως υπάρχει ακόμα πρόσφορο έδαφος για μια νέα δοκιμασία των 2.085 μονάδων, εστιάζεται στο ότι η ΔΕΗ, σε καμία περίπτωση, δεν ενήργησε ως σηματωρός.

Εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα σε όλο το εύρος της αγοράς, ασθενική, αλλά παρά ταύτα εμφανής η τάση διολίσθησης των αποτιμήσεων στο εύρος της Σοφοκλέους και συσσώρευση ρευστότητας σε συγκεκριμένους τίτλους.

Εξ αυτών τα 3 εκατ. τεμάχια της Altec, με παράλληλο ”μικρό” limit-down, δεν αποτελούν και την πλέον θετική εξέλιξη.

Οι πιο διαλλακτικοί, θα επισημάνουν απλά ότι σε μια αγορά όπου το ενδιαφέρον είναι ούτως ή άλλως περιορισμένο και που αρκετοί απουσίασαν για το ”τετραήμερο”, και πάλι καλά που ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ.

Σημειώστε, 15 μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 4,5%, 10 με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, τι είχαμε, τι χάσαμε; Παράλληλα, αναδύεται στο προσκήνιο το ζήτημα των κεφαλαιοποιήσεων, όπου τίθεται εν αμφιβόλο η ορθολογική αποτίμηση της αγοράς με βάση το μεγάλο ειδικό βάρος του ΟΤΕ.

Ειδικό βάρος που μπορεί κάλλιστα να αναθεωρηθεί προς τα κάτω εάν η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού συνεχίσει να εμφανίζει τάσεις συρρίκνωσης, την ίδια στιγμή που ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha προσθέτουν έστω και μερικά εκατομμύρια ανά μήνα στην δική τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ”βιτρίνα” ίσως αλλάξει άρδην, επηρεάζοντας θετικά και το ευρύτερο κλίμα.

Από Τετάρτη τα σπουδαία. Μέχρι τότε, και με έναν Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μέσα σε 12 μονάδες, με κλείσιμο κάπου στην…μέση (2.112,53 +0,5%), δεν έχουμε και πολλά άλλα να σχολιάσουμε. Στο προσκήνιο πάντα...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 15,31% σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Ηλεκτρονική Αθηνών στα 3,06 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,80 ευρώ, ένα πακέτο 20 τεμάχια της Μηχανικής στα 2,80 ευρώ και ένα πακέτο 750.000 τεμάχια της Centric Multimedia (πρώην Ντεσπέκ Πολυμέσα) στα 1,90 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα της ΔΕΗ, τα δύο των 100.000 και 50.000 τεμαχίων στα 18,80 ευρώ και το τρίτο 146.400 τεμάχια στα 18,82 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v