Ανάσες με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ στην αγορά

Το κλείσιμο της ΔΕΗ στα 18,12 ευρώ, τιμή αρκετά πάνω από το ανώτατο εύρος της δημόσιας προσφοράς, αλλά και η συνεχιζόμενη θετική συμπεριφορά του ΟΠΑΠ (1,5%) διέσωσαν τα προσχήματα, αλλά και τις 2.100 μονάδες σε μία εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την ομοβροντία των πιέσεων στον ΟΤΕ. Στο 1,06% οι εβδομαδιαίες απώλειες.

Η ΔΕΗ (2,95%) ήταν αυτή που εξασφάλισε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, με την διακριτική συνδρομή του ΟΠΑΠ (1,5%), ο οποίος συμπλήρωσε αισίως τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις.

Τα κέρδη 0,47% του Γ.Δ., με κλείσιμο στο υψηλό της ημέρας και δη πάνω από τις 2.100 μονάδες (2.102,1 μονάδες) υπήρξε όμως προϊόν των ανοιχτών εντολών αγοράς κατά το τελευταίο πεντάλεπτο σε Alpha Bank (0,1%) και ΕΕΕΚ (1,6%), καθώς αμφότερες ”γύρισαν” από αρνητικό έδαφος εντός πενταλέπτου.

Η σημερινή ημέρα είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα της εβδομάδας πάντως. Κλαδικά, η υποαπόδοση των τραπεζών (-0,58%) με την Εθνική (-0,7%) να υποχωρεί στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων καταδεικνύει το γεγονός ότι η αγορά έχει τιμολογήσει συγκεκριμένα επίπεδα βελτίωσης της κερδοφορίας.

Τα οποία από την στιγμή που δεν έχουν υπερκεραστεί, δεν δίνουν εναύσματα περαιτέρω ανόδου.

Από την άλλη, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Κι αυτό διότι δίνεται η εντύπωση πως η Vodafone Hellas (2,4%) ενήργησε ως πόλος έλξης κεφαλαίων θεσμικών, κυρίως, επενδυτών που επιθυμούν να παραμείνουν εκτεθειμένοι στον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα.

Αδυνατούν όμως να εμπιστευτούν τον ΟΤΕ (-0,2%) για τους γνωστούς λόγους, ενώ στην Cosmote (-1,2%) μάλλον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ένα πιο ευκρινές τοπίο ως πως τη στάση της μητρικής και την έκβαση στο τρίγωνο Telenor-OTE-Cosmote.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αλλοδαποί διαχειριστές, επί του πρακτέου η κίνηση του ΟΤΕ είναι ορθή, δημιουργεί όμως ανησυχίες υπό το πρίσμα του ότι ενδεχομένως να επιχειρείται η ανεύρεση κεφαλαίων ικανών να εξασφαλίσουν την διανομή μερίσματος από την μητρική, κεφάλαια που φυσικά θα προέλθουν από την Cosmote.

Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, άκρως ικανοποιητική η ”επιβράβευση” συγκεκριμένων τίτλων που εξέπληξαν θετικά, προεξάρχοντος της Κέκρωψ (8,3%), από τις μετοχές του Ομίλου Λαναρά μόνο η Λαν-Νετ (5,4%) έδωσε τάση, εντυπωσιακή για πολλοστή ημέρα η ΑΒ Βασιλόπουλος (4%) με την ευρύτερη αγορά παρά ταύτα να παραμένει πτωτική, αν ουσιαστικά η κίνηση είναι συσσωρευτική, με 200+ τίτλους να κινούνται στο εύρος του συν-πλην 2%.

Σήμερα πάντως με δεδομένο ότι ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ, για πρώτη φορά δεν θα εκφέρουμε επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη αυτή.

Διότι με την ΔΕΗ να διαμορφώνει τιμή στα 18,1 ευρώ, με βάση το discount 5% που δίνεται στην μετατροπή προμετόχων του Δημοσίου, προκύπτει μια τιμή διάθεσης σαφώς πάνω από τα 17 ευρώ, με πιθανότερο το 17,2-17,24.

Η κίνηση της ”επόμενης” μέρας θα στιγματιστεί από το ύψος της υπερκάλυψης, αν θεωρούμε κάτι τέτοιο δεδομένο με βάση την σημερινή ζήτηση στην αγορά.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κίνηση της αγοράς παραγώγων, όπου εντύπωση προκαλεί ο δανεισμός 200.000 τίτλων της Alpha είκοσι δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της προσυνεδρίασης (10.45), με παράλληλο ρολάρισμα συμβολαίων (1.000 από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο) και το μεγάλο open-interest στον ΟΤΕ, όπου το ρολάρισμα πηγαίνει από τον Δεκέμβριο στον Μάρτιο του 2004.

Σαφής η προδιάθεση συγκεκριμένων παικτών που αυξάνουν την έκθεση τους στον FTSE-20 (υποκείμενη αγορά) μέσω των μετοχοποιήσεων-διαθέσεων ποσοστών, και που χρειάζεται να αντισταθμίσουν τον επενδυτικό κίνδυνο από την διατήρηση των τίτλων.

Από την άλλη όμως, μείωση του open-interest θα σημάνει και ζήτηση στην υποκείμενη αγορά, αφού θα πρέπει να υποθέσουμε πως η συντριπτική πλειονότητα αυτού αφορά σε short-θέσεις. Υπάρχουν φυσικά και οι αντισυμβαλλόμενοι (για κάθε short συμβόλαιο υπάρχει ένα long), οπότε αν μη τι άλλο περιμένουμε μια ενδιαφέρουσα ”μάχη” από την ερχόμενη εβδομάδα...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 15,52% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 1.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,04 ευρώ, ένα πακέτο 180.000 τεμάχια της ΕΥΔΑΠ στα 6,52 ευρώ και ένα πακέτο 252.000 τεμάχια της Αlpha Επενδύσεων στα 3,50 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Ηλεκτρονική Αθηνών στα 3 ευρώ και ένα πακέτο 105.000 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v