Τεστ αντοχής με ”βαρίδια” ΟΤΕ και διεθνείς αγορές

Τις ”στηρίξεις” εκείνες που θα μπορούσαν να την κρατήσουν γύρω από τις 2.105 μονάδες θα αναζητήσει σήμερα η Σοφοκλέους, εν μέσω των κραδασμών από τον ΟΤΕ, αλλά και του γενικότερου κλίματος διόρθωσης που επικρατεί στις ξένες αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα μπορούσε από μόνη της η Εθνική να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργεί στη Σοφοκλέους κυρίως ο ΟΤΕ και δευτερευόντως η τάση διόρθωσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές;

Τουλάχιστον για σήμερα, οι απαιτήσεις των χρηματιστών είναι λίγες. Αναφέρονται, βέβαια, τόσο η Marfin Hellenic όσο και η Eurobank στα εννεάμηνα των τραπεζών, με την πρώτη να εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει κατά 39% τα προ φόρων κέρδη της, πλην όμως, σε πρόβλημα της αγοράς έχει αναδειχτεί ο ΟΤΕ.

”Ασπρη μέρα” δεν έχουν δει η μετοχή και όσοι ξένοι θεσμικοί εγκλωβίστηκαν πέρσι την άνοιξη στην εσπευσμένη και εισπρακτικής λογικής... μετοχοποίηση του Οργανισμού. Αυτό που σημείωναν στελέχη χρηματιστηριακών οργανισμών, αφορά τη δυνατότητα της Εθνικής να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο, παρά το ότι υστερεί κατά 370 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έναντι του ΟΤΕ.

Η εικόνα της αγοράς, από τεχνικής πλευράς, είναι και πάλι αδύναμη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα μετά τη χθεσινή πορεία δεικτών και μετοχών. Σε καιρούς ”πονηρούς” το κοινό επικεντρώνεται σε μετοχές υγιών και σταθερών εταιριών, όπως είναι οι ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Folli Follie, Γερμανός, Σαράντης και ορισμένες ακόμη λίγες εξαιρέσεις.

Ετσι και για σήμερα, το κοινό αναμένεται να μείνει επικεντρωμένο σε συγκεκριμένους τίτλους που ωφελούνται είτε από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE είτε από επί μέρους κινήσεις, οι οποίες στηρίζονται από ισχυρές χρηματιστηριακές.

Από τον 20άρη διαγράφεται η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος και εισέρχονται τα ΚΑΕ, ενώ στον κατάλογο επιλαχόντων για τον FTSE 20 περιλαμβάνονται εταιρίες όπως οι Γερμανός, Hyatt, ΕΥΔΑΠ, Βωβός και Άκτωρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v