”Μπλέξαν” οι γραμμές μας...

Όταν πιέζεται ο ΟΤΕ, δηλ. η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία της Σοφοκλέους, είναι επόμενη και φυσιολογική η, πρόσκαιρη έστω, ανάσχεση της ανοδικής αντίδρασης. Πάντως σειρά μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κρατούν μέρος των κερδών παρά την ”παγίδευση” από την αλλαγή κλίματος λόγω ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενός... ΟΤΕ μύρια έπονται. Η ουσιαστική υποβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ, του πλέον αδύναμου κρίκου του FTSE 20, από τη UBS, δημιουργεί προβλήματα στην πορεία του Γενικού Δείκτη.

Με τον ΟΤΕ να χάνει περίπου 2%, η αγορά υποχωρεί προς τις 2.130 μονάδες, όπου θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί εστία αντίδρασης. Ήδη οι πρώτες εντολές αγοράς ενισχύουν κατά 1,4% τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ο τίτλος της Εθνικής κρατά τα 18,05 ευρώ, ενώ στη συνέχεια ενδέχεται να ”επιστρατευθούν” και ορισμένες ακόμη μετοχές του FTSE 20.

Το ζητούμενο είναι να κινηθεί προς τα 17,6 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, προς τα 19 ευρώ η Εμπορική και προς τα 18,10 η Εθνική. Εάν αυτή η προσπάθεια ευοδωθεί μέσα στην επόμενη ώρα, τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 2.130 μονάδων, ειδάλλως η φορά του θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα πτωτική.

Μέχρι στιγμής πάντως μια σειρά μετοχών από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται να κρατούν μέρος των κερδών τους παρά το ότι ”παγιδεύτηκαν” αρκετά νωρίς από την αλλαγή κλίματος λόγω του ΟΤΕ.

Σημείωση: Οι αιτιάσεις της UBS είναι απόλυτα σωστές και γνωστές στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Η ουσία είναι πως για να προχωρήσει σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση ο όμιλος, θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο απορρόφησης-ενσωμάτωσης της θυγατρικής του Cosmote, δυστυχώς για τη δεύτερη.

Ειδάλλως, θα πρέπει να αποδεχθεί τη μείωση του μερίσματος για τη χρήση 2003, σε επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και γενικευμένη εκποίηση μετοχών από πλευράς κυρίως των ξένων διαχειριστών.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τον χρόνο που η UBS επέλεξε για να δημοσιοποιήσει τα ήδη γνωστά και αυτονόητα για τον ΟΤΕ, δηλ. την ημέρα που ξεκινούν οι δημόσιες εγγραφές για τη ΔΕΗ.

Σημειωτέον ότι η UBS δεν συμπεριλαμβάνεται στους αναδόχους της δημόσιας προσφοράς της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v