Black out είναι, θα περάσει...

Βραχυκυκλωμένη στις 2.100 μονάδες δείχνει η αγορά, καθώς οι συναλλαγές ανήλθαν μόλις στα 76 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην επικείμενη διάθεση του πακέτου της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση στην άντληση ρευστότητας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Θετικά δείγματα από ΟΤΕ - Εθνική, ανάσες στην περιφέρεια.

Μια Alpha, μια Εθνική και ένας ΟΠΑΠ. Αυτή ήταν σήμερα η αγορά, ως προς το τι τράβηξε ρευστότητα και το τι περιόρισε τις απώλειες του Δείκτη.

Διότι, από κει και πέρα, δεν υπάρχει πραγματικά λόγος για κινήσεις αυτή την εποχή. Γιατί να υπάρξει άλλωστε; Από τη στιγμή που η Σοφοκλέους έχει αποδείξει και στον πλέον αδαή αναλυτή πως κωφεύει στα διεθνή κελεύσματα, εκ των ουκ άνευ είναι καταδικασμένη να αναλωθεί στις εγχώριες – ιδιάζουσες – συνθήκες.

Αυτές, δεν είναι άλλες από την επικείμενη έναρξη των δημοσίων εγγραφών της ΔΕΗ. Η πορεία των οποίων θα κρίνει πολλά, τόσο ως προς τις διαθέσεις των αλλοδαπών επενδυτών, απελευθερώνοντας ενδεχομένως ρευστότητα στο σύστημα.

Με την ΔΕΗ όμως να διολισθαίνει (-1,2%), καθίσταται προφανές πως το Δημόσιο έχει ούτε λίγο ούτε πολύ καταλήξει σε μια τιμή προσφοράς πέριξ των 17 ευρώ, συνεπώς, με εξαίρεση την αποκόμιση ρευστότητας προς συμμετοχή στην δημόσια εγγραφή, η τάση προσδιορίζεται από τις κινήσεις ελάχιστων παικτών που αναδιαρθρώνουν χαρτοφυλάκια.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με οριακές απώλειες 0,19%, στις 2.120,72 μονάδες, την ίδια στιγμή που η αγορά κινήθηκε εμφανώς ανοδικά, έστω και με πολύ περιορισμένο τζίρο (77,9 εκ. με 8,7 εκ. σε πακέτα). Εξέλιξη, που καταδεικνύει την απόσυρση των πωλητών στο εύρος της αγοράς αλλά και την παράλληλη αποκόμιση κερδών στον FTSE-20 προκειμένου να μαζευτεί ρευστότητα προς επανατοποθέτηση στην ΔΕΗ.

Εδώ, τίθεται το μείζον ερώτημα, και με αυτό κλείνουμε την σημερινή απογραφή, αφού η ημέρα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα: Εάν η αγορά ”ποντάρει” σε επιτυχή προσφορά τίτλων της ΔΕΗ από το Δημόσιο, γιατί δεν υπάρχει front-running. Γιατί δεν βλέπουμε εισροή κεφαλαίων εκ των προτέρων;

Εικάζουμε επειδή ελάχιστοι πείθονται από την αγορά, ως αγορά.

Συν τοις άλλοις, με το να καλύψουν οι ξένοι επιτυχώς άλλη μια διάθεση – και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η ΔΕΗ στα 17 ευρώ είναι μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή με βάση τα θεμελιώδη της – το δημόσιο θα εκμεταλευθεί τη συγκυρία και θα επισπεύσειν την επόμενη διάθεση, είτε αυτή λέγεται ΕΤΑ είτε λέγεται ΕΥΔΑΠ, ασχέτως του εάν στην τελευταία περίπτωση έχει δηλωθεί η πρόθεση ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Αλήθεια, πόσους στρατηγικούς επενδυτές έχει βρει το Δημόσιο την τελευταία τριετία;

Αν εξαιρέσουμε την Credit Agricole στην Εμπορική, δεν έρχεται άμεσα στον νου κάτι...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ (μειώμενη κατά 30,91% σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 136.900 τεμάχια της Γερμανός στα 18 ευρώ, δύο πακέτα των 122.077 και 19.725 τεμαχίων της Τράπεζας Πειραιώς στα 8,08 και 8,34 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 400.000 της Aspis Bank στα 3,20 ευρώ και ένα πακέτο 128.000 τεμάχια της ΟΠΑΠ στα 10,44 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 1.000 και 8000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 10,10 και 10,14 ευρώ αντίστοιχα, δύο πακέτα των 85.000 και 15.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στα 18,10 και 18,30 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 104.440 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,82 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v