”Στεγνή” η Σοφοκλέους

Η έλλειψη ρευστότητας αναβάλλει το όποιο ”ξέσπασμα” της αγοράς. Περιορισμένη η συμμετοχή των ξένων, ελάχιστες οι κινήσεις των εγχώριων διαχειριστών, που περιορίζονται σε μια ολιγάριθμη ομάδα μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιο ”στεγνή” από ποτέ και σε στενότατο εύρος παρέμεινε για ένατη κατά σειρά συνεδρίαση η Σοφοκλέους.

Οι επιμέρους κινήσεις των ισχυρών ”παικτών” της αγοράς δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιανομής ”χαρτιών”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, παρά τις τεχνικές ενδείξεις, που παραπέμπουν σε άνοδο, η αγορά μας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί τις 2.138 μονάδες, εκτός και εάν αποφασιστεί από Δευτέρα να ενεργοποιηθούν νέες εντολές αγοράς, που ωστόσο δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής.

Ο έτερος πόλος των ξένων θεσμικών δεν έχει λόγο να βιαστεί, αφού έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή του στις Εθνική και Πειραιώς σε χαμηλά επίπεδα τιμών και το ίδιο προτίθεται να πράξει και στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Το ”πώς βάφονται τα αβγά” είναι λίγο πολύ γνωστό και με ”αφυδατωμένη” ρευστότητα η αγορά δεν μπορεί να προσφέρει έντονες διακυμάνσεις αυτή την περίοδο.

Για τον λόγο αυτό οι επιμέρους κινήσεις περιορίζονται σε μια ολιγάριθμη ομάδα μετοχών, που για διαφορετικούς λόγους η καθεμία αντιδρά ανοδικά.

Σε θετική φορά οι μετοχές των Επιχειρήσεων Αττικής και Στρίντζη, ο Σαράντης, η Ναυτεμπορική, Αστήρ, Νεοχημική, Delta Singular, ΕΧΑΕ,Creta Farm, Βασιλόπουλος, Πετζετάκις και ορισμένων ακόμη… εξαιρέσεων.

Παρ’ όλη όμως την έλλειψη ρευστότητας δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το πολύ καλό διάγραμμα της Alpha Bank, οι ”στηρίξεις” της Εθνικής, η τάση των Eurobank και Εμπορικής, αλλά και η προσπάθεια υπέρβασης των 10 ευρώ που καταβάλλεται στην περίπτωση του ΟΤΕ.

Οι συγκεκριμένες μετοχές με τη συνδρομή των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τον μοχλό αντίδρασης μόλις δοθεί το επόμενο έναυσμα.

Στα άξια αναφοράς στοιχεία η μείωση των συμβολαίων μηνός Οκτωβρίου στο ΧΠΑ, καθώς μειώθηκαν στα 10.750 ΣΜΕ. Αντίστοιχα, ελήφθησαν θέσεις 8.542 συμβολαίων μηνός Νοεμβρίου στον FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v