Έλλειψη χρημάτων, στάση δεικτών!

Η απουσία πωλητών σε συνδυασμό με την απορρόφηση της ρευστότητας από τα placements δεν οδηγεί μόνον στη συρρίκνωση των συναλλαγών, αλλά εμποδίζει και την αναδιανομή χαρτιών στα χαμηλά της αγοράς. Μοναδική διέξοδος η ενεργότερη δραστηριοποίηση ξένων θεσμικών, σε μια αγορά που καθίσταται όλο και ελκυστικότερη συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αδυναμία της αγοράς να διαμορφώσει τάση οφείλεται, όπως παραδέχονται χρηματιστηριακοί παράγοντες, στον παρατεταμένο χαμηλό τζίρο των τελευταίων 8 συνεδριάσεων.

Η αναμενόμενη αναδιανομή ”χαρτιών” στα επίπεδα των 2.110 μονάδων, από πλευράς κυρίως των ομίλων Εθνικής και Eurobank, προχωρά με βραδύτατους ρυθμούς. Είναι προφανές ότι χωρίς την προηγούμενη αναδιάταξη δυνάμεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων είναι αδύνατη η όποια προσπάθεια αντίδρασης.

Δεν είναι τυχαίο πως στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης στον ΟΤΕ είχαν διακινηθεί λιγότερα από 40.000 τεμάχια και λιγότερα των 30.000 τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής.

Ανάλογη ήταν η εικόνα στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου για περισσότερες των 50 μετοχών οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 τεμάχια.

Αντιθέτως, όπου καταγράφεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των Επιχειρήσεων Αττικής, των Μινωϊκών Γραμμών ή του Μυτιληναίου, οι τιμές αντιδρούν ανοδικά.

Με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, στα περίπου 80-100 εκατ. ευρώ καθημερινά, η όποια αντίδραση θα καθυστερεί.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η διαδικασία διάθεσης μειοψηφικών πακέτων της Εθνικής και της Πειραιώς και η επικείμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ καθιστούν επιφυλακτικούς τους θεσμικούς επενδυτές και του εγχώριους διαχειριστές.

Μόνη διέξοδος σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να ήταν η ενεργότερη δραστηριοποίηση ξένων ”παικτών”, αφού η παρατεταμένη άνοδος των διεθνών αγορών (με παράλληλο βάλτωμα της Σοφοκλέους) έχει διαμορφώσει και πάλι ελκυστικές αποτιμήσεις για μια σειρά εισηγμένων εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v