Δείχνει να ξεκολλά η... αγορά

Πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες προς το κλείσιμο περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται για την εκτόνωση των πιέσεων στην Εθνική, αλλά και για τις δυνατές ανάσες που έλαβε σημαντικό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δύο σενάρια για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ο δείκτης παρά το θετικό άνοιγμα και την προσωρινή δημιουργία της εντύπωσης ότι θα δοκιμάσει και θα διασπάσει το επίπεδο των 2.135 μονάδων τελικά ”έμεινε στον άσσο” όσον αφορά το εύρος των τελικών κερδών για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση.

Ετσι, η ενίσχυση του δείκτη κατά 0,18% (2.118,46 μονάδες) δεν συνάδει ούτε με την έννοια της αφομοίωσης της διεθνούς τάσης, ούτε όμως και με την αποπεράτωση της περιόδου συσσώρευσης.

Επειδή όμως, αρεσκόμαστε στο να κοιτάμε την αγορά και όχι το δείκτη, υποχρεούμαστε να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση της εικόνας της Σοφοκλέους με τις ανοδικές μετοχές να έχουν υπερκεράσει κατά 50 περίπου τις πτωτικές, εξέλιξη που είναι η πρώτη της εβδομάδος, αφού μέχρι και χθες ο δείκτης σκαρφάλωνε αργά, η αγορά όμως ”τρίκλιζε” χαμηλότερα.

Εάν είχαμε δει, μάλιστα, ενίσχυση των ρυθμών συναλλακτικής δραστηριότητας, θα ήμασταν σαφώς πιο ικανοποιημένοι.

Από τη στιγμή, όμως, που ο τζίρος παρέμεινε προσκολλημένος στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδώσουμε εξ ορισμού τη βελτίωση της εικόνας στην μερική απόσυρση των πωλητών που προσδοκούν σε αντίδραση και όχι σε κάποιο άλλο γεγονός.

Οφείλουμε στον ίδιο βαθμό όμως να αναγνωρίσουμε αφενός, την πρώτη ουσιώδη αντίδραση της Εθνικής (0,8%) στον απόηχο του placement, καθώς επίσης και την ύπαρξη συγκεκριμένων τίτλων υψηλής αποδοχής από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που αρχίζουν να υπεραποδίδουν σταθερά της αγοράς με χαρακτηριστική περίπτωση σήμερα τη μετοχή του Μυτιληναίου (6,25%) ενώ φάνηκαν να υπάρχουν κάποιες διαθέσεις αφύπνισης σε τίτλους ”ευρείας κατανάλωσης”, όπως αυτούς του ομίλου Λαναρά.

Έως ότου ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά τίτλων της ΔΕΗ και λήξει η σειρά Οκτωβρίου στα παράγωγα η αγορά θα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους και πτυχές στις οποίες θα δίνει βάση.

Είναι αυτονόητο πως όσο συνεχίζεται το ”ταμπούρωμα” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα ξεκαθαρίζει ποιοι μπήκαν στα placement σε Εθνική και Πειραιώς για το εύκολο κέρδος και ποιοι μπήκαν στα χαρτιά για να πάρουν μέρισμα.

Είναι προφανές ότι ουδείς πρόκειται να δείξει το φύλλο που έχει στο τραπέζι έως ότου διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια όσοι αναμένουν άνοδο της αγοράς ποντάρουν στην ανκοίνωση καλών αποτελεσμάτων από την Εθνική, μεσούσης της περιόδου δημοσίων εγγραφών της ΔΕΗ και παράλληλη απομάκρυνση κερδοσκοπικών funds από συγκεκριμένους τίτλους υψηλού ειδικού βάρους μέχρι τότε.

Από την άλλη όσοι θεωρούν τη Σοφοκλέους ανίκανη να ακολουθήσει τις αγορές λόγω έλλειψης κεφαλαίων ποντάρουν σε γύρισμα των διεθνών αγορών, άσκηση πιέσεων από hedge funds και δυνατότητα χειραγώγησης και μέσω της αγοράς παραγώγων λόγω του ότι τα χαρτιά που θα κυκλοφορούν στην αγορά-ήτοι στην ελεύθερη διασπορά-είναι σαφώς περισσότερα τώρα σε σχέση με ένα δίμηνο πριν.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα πακέτο 3.922.436 τεμαχίων της Ατλάντικ στα 1,29 ευρώ που αντιστοιχεί στο 14,1% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αφορά ενδοομιλική μεταβίβαση της Sanyo Συμμετοχών.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση, η Sanyo Συμμετοχών μεταβιβάζει στη κατά 100% θυγατρική της Sanyocom τη συμμετοχή της στην Ατλάντικ. Η κίνηση αυτή είναι στοιχείο της γενικότερης απόφασης της Sanyo Hellas να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό της σχήμα στον εμπορικό κλάδο, θέτοντας την διαχείριση των συνεργιών και των αξιών από τις μειοψηφικές συμμετοχές της, υπό τη Sanyocom.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 75,46% σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 60.000 και 67.000 τεμαχίων της Δυναμική Ζωή στα 15 και 15,02 ευρώ αντίστοιχα και δύο πακέτα των 50.000 τεμαχίων της Coca Cola 3E στα 16,76 και 16,74 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v