Τα ”δηλητηριώδη” discount!

Ο μεγάλος εχθρός των χρηματιστηριακών αγορών είναι το discount. Όταν προσφέρονται σε μία αγορά πακέτα μετοχών με discount, οι πιθανότητες ανόδου για τις συγκεκριμένες μετοχές είναι περιορισμένες...

Τα  ”δηλητηριώδη” discount!
Ο μεγάλος εχθρός των χρηματιστηριακών αγορών είναι το discount. Λέξη μισητή, που ταιριάζει μόνο σε ραντιέρηδες. Όταν προσφέρονται, πάντως, σε μία αγορά πακέτα μετοχών με discount, οι πιθανότητες ανόδου για τις συγκεκριμένες μετοχές είναι περιορισμένες...

Στην αγορά λέγεται ότι αρκετοί επιχειρηματίες έχουν βγει στη γύρα και προσφέρουν μετοχές των εταιρειών τους με σημαντικό discount. Αλήθεια ή ψέματα δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν είμαστε παρόντες στις συζητήσεις, ούτε στη διάρκεια των συναλλαγών.

Αυτό που ξέρουμε είναι το τι μπορεί να σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία για μία μετοχή, εφόσον έχουν τελικά βάση οι φήμες. Όταν πουλιέται ένα πακέτο με σημαντικό discount σε σχέση με την τιμή του ταμπλό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εύκολο κέρδος για όσους αγοράσουν τις μετοχές.

Με προϋπόθεση να υπάρξει αγοραστής για τις μετοχές αυτές, τουλάχιστον μέχρι του σημείου εκείνου που έγινε η ”πραγματική” πράξη. Με άλλα λόγια, χαιρετίσματα σε όσους τρίτους έχουν τυχόν αγοράσει αυτή τη συγκεκριμένη μετοχή, αγνοώντας την πληροφορία.

Το discount δεν είναι νόμιμο, εφόσον δεν γίνεται κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Το ίδιο παράνομες είναι και οι μίζες, αλλά ουδείς αμφισβητεί ότι αυτές υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες της οικονομικής μας ζωής.

Οι μίζες δεν επιβεβαιώνονται. Το ίδιο και το discount στις μετοχές.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε αν υπάρχει προσφορά μετοχών με discount από επιχειρηματίες σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η προσφερόμενη τιμή θεωρείται η fair τιμή για τον ίδιο τον επιχειρηματία.

Και η πιθανή διαφορά της τιμής αυτής από την τιμή στο ταμπλό δεν είναι παρά το ”δόλωμα” ή η δικαιολογία για να γίνει το deal.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v