Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Η σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και η διάθεση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΕΥΔΑΠ, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Η σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και η διάθεση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΕΥΔΑΠ, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Γκαργκάνας: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας στην τραπεζική αγορά και απαιτεί από τις εμπορικές τράπεζες να λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να καλυφθούν έναντι μελλοντικών κινδύνων που πηγάζουν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών, τονίζει η Καθημερινή.

Η πορεία του τραπεζικού συστήματος μετά τις τελευταίες αλλαγές στη μετοχική διάρθρωση ορισμένων τραπεζών, καθώς και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Δημόσιο Χρέος: Πέντε δισ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου θα δανειστεί φέτος το Ελληνικό Δημόσιο, για να καλύψει τις υπερβάσεις στο ταμιακό έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και για να αποπληρώσει το μεγάλο όγκο των χρεολυσίων του δημοσίου χρέους, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: Ανεβαίνει και πάλι ο πήχυς του πληθωρισμού και την ίδια στιγμή οι ”βρικόλακες” - όπως έχουν αποκληθεί – της παραοικονομίας ξεσηκώνονται, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

ΣΕΒ: Για επερχόμενες αυξήσεις στα προϊόντα τους ομιλούν πλέον οι βιομήχανοι λόγω της μεγάλης ανόδου του πετρελαίου, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως ο ΣΕΒ και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης δεν ”τα βρήκαν όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Σοφοκλέους: Δέκα τουλάχιστον εισηγμένες συζητούν την πώληση του ”κελύφους” τους σε εταιρίες που ενδιαφέρονται για άντληση κεφαλαίων, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Σόλμπες: Η Γαλλία επέτυχε τελικά να αντιμετωπισθεί με επιείκεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν πρόκειται να απαιτήσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέσα στο 2004 ανέφερε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Νομισματικών, Πέδρο Σόλμπες σύμφωνα με την Καθημερινή.

Κεφάλαια: Προς άγραν κεφαλαίων μεταβαίνουν την Παρασκευή στο Λονδίνο στελέχη του οικονομικού επιτελείου και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως σημειώνει το Κέρδος.

Εμπορικό Ισοζύγιο: Διευρύνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ενώ τα ελληνικά προϊόντα υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, τονίζει το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με το Κέρδος οι εισαγωγές είναι πάνω από τις εξαγωγές τέσσερις φορές το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Τουρισμός: Τετραπλάσια κονδύλια θα διατεθούν το 2004 για τη διαφημιστική παρουσίαση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Κέρδος διεκδικούνται ακόμα 220 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝ.

Ασφαλιστικές: Μόλις δεκαπέντε από τις εβδομήντα ασφαλιστικές εταιρίες έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό φερεγγυότητας κατά τον ετήσιο έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζει η Καθημερινή.

Κατασκευαστικές: Εκτός δημοσίων έργων βρίσκονται οι μικροί κατασκευαστές σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει πως 14 εταιρίες έχουν αναλάβει το 80% των συμβάσεων.

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Δύο παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και την ΕΚΟ βάζουν φρένο στις επικείμενες ανατιμήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρουν τα Νέα.

Ταμιευτήριο: Οριστικά με διαγωνισμό πωλείται το 35% του Ταμιευτηρίου, τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με την Ημερησία σήμερα, εκτός απρόοπτου, ανακοινώνεται η απόφαση για τη διάθεση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με διεθνή διαγωνισμό σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλάζει το τραπεζικό σκηνικό. Σύμφωνα με το Βήμα, ισχυροί μνηστήρες περιμένουν την πώληση του Ταμιευτηρίου.

ΕΥΔΑΠ: Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνει η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με την Ημερησία, που σημειώνει ότι μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως εξετάζεται η μεταβίβαση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

Intracom: Από τις εξαγωγές προέρχεται το 45% του τζίρου της Intracom, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Καρέλιας: Τεχνολογικές επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η Καρέλιας, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v