3Ε: ”Αρνητική κίνηση η Τσακίρης”, λέει η Π&Κ

Αρνητική θεωρεί την πρόθεση της Coca-Cola 3Ε να εξαγοράσει την Τσακίρης η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε διαφορετικό κλάδο, εγγράφει ζημίες και ανήκει στον κύριο μέτοχο της εταιρίας εμφιαλώσεως.

3Ε: ”Αρνητική κίνηση η Τσακίρης”, λέει η Π&Κ
Αρνητική θεωρεί την πρόθεση της Coca-Cola 3Ε να εξαγοράσει την Τσακίρης η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2003, η προαναφερθείσα εκτίμηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Τσακίρης είναι μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται σε διαφορετικό κλάδο, εγγράφει ζημίες και ανήκει στον κύριο μέτοχο της εταιρίας εμφιαλώσεως.

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Τσακίρης είναι θυγατρική της εισηγμένης Plias, ιδιοκτησίας του ομίλου εταιριών Λεβέντης, ο οποίος αποτελεί κύριο μέτοχο της 3Ε.

Παράλληλα, η Π&Κ εκτιμά πως, με δεδομένη τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Τσακίρης, η αναδιοργάνωσή της θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια και πόρους από την Coca-Cola 3Ε.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, η εν λόγω εξαγορά δε θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως, αφού το μέγεθος της Τσακίρης είναι πολύ μικρό (σημειώνεται πως οι πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν ποσοστό χαμηλότερο του 1% των πωλήσεων της Ελλάδας).

Η Π&Κ υπενθυμίζει πως η Coca-Cola 3Ε ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρίας Τσακίρης Α.Ε., της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας τσιπς στην ελληνική αγορά.

Επίσης, η Π&Κ σημειώνει πως οι οικονομικές καταστάσεις της Τσακίρης φανερώνουν σαφή αδυναμία, καθώς για το 2002 οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 2%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μείωση 31%, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται στα 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός έφτασε στα 8,9 εκατ. ευρώ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με το report της Π&Κ, η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε ισχυρίζεται ότι η εξαγορά αυτή αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης των πωλήσεων και ενίσχυσης της διαφοροποίησης στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ώριμη αγορά.

Επιπρόσθετα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η εμπειρία της αγοράς φανερώνει ότι τα τσιπς και τα αναψυκτικά είναι συμπληρωματικά αγαθά, ενώ τονίζει πως η 3Ε μπορεί να εκμεταλλευτεί το ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής της και τη μακρόχρονη εμπειρία της στην αγορά προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα αυτά.

Από οικονομικής άποψης, τα περιθώρια κέρδους των τσιπς είναι αντίστοιχα με αυτά των αναψυκτικών, συμπληρώνει η Π&Κ, επισημαίνοντας πως η διοίκηση τόνισε ότι η στρατηγική της CCΕΕΕ παραμένει επικεντρωμένη στην κύρια δραστηριότητα της εμφιάλωσης μη αλκοολούχων ποτών.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Coca-Cola 3Ε, η Π&Κ αναφέρει πως έχει ”υπεραποδώσει” σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη κατά 6,7% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται 9,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v