Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν 5 ΑΧΕ για το 9μηνο της Εθνικής (update)

Ανοδο από 38- 40% των προ φόρων κερδών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο προβλέπουν πέντε ΑΧΕ, επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους. Οι εκτιμήσεις από EFG Eurobank Securities, Alpha Finance, Π&Κ, Marfin Hellenic, Εγνατία ΑΧΕ.

Τι βλέπουν 5 ΑΧΕ για το 9μηνο της Εθνικής (update)
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις Ελλήνων αναλυτών για το εννεάμηνο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς προβλέπεται σημαντική αύξηση των προ φόρων κερδών.

Ωστόσο, έναντι του β΄ τριμήνου, επισημαίνεται η μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Να σημειωθεί, ότι στο εξάμηνο του 2003, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισαν, έναντι του εξαμήνου του 2002, αύξηση κατά 13,9% και διαμορφώθηκαν στα 260,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν χαμηλότερη αύξηση, γύρω στο 5- 6%.

Ειδικότερα, η EFG Eurobank Securities εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Εθνικής θα σημειώσουν αύξηση κατά 39%, λόγω κυρίως της εκτιμώμενης αύξησης κατά 10% στα καθαρά έσοδα από τόκους και κατά 35% στα έσοδα από προμήθειες, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Για το σύνολο του 2003, η EFG αναμένει η Εθνική Τράπεζα να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης κερδών ανά μετοχή στο 38% και στα 1,16 ευρώ/ μετοχή (από 0,84 ευρώ/ μετοχή το 2002).

Όπως αναφέρει η Alpha Finance στην Ημερήσια Ανασκόπηση (15 Οκτωβρίου 2003) τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου της Εθνική Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 38% - 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Η Alpha Finance συμπληρώνει πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Εθνικής εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 385 – 387 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα – όπως σημειώνει – από τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους του ενεργητικού, αλλά και της επιτυχημένης εφαρμογής των μέτρων περιορισμού του λειτουργικού κόστους.

Στο 37,9% εκτιμά την αύξηση των προ φόρων κερδών της Εθνικής η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, προβλέποντας ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 381,13 εκατ. ευρώ από 276,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2002, λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των οργανικών κερδών κατά 67,7%, στα 282,6 εκατ. ευρώ.

Η Π&Κ αναμένει τα μη οργανικά έσοδα να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα, παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report, επειδή τα μεγέθη αυτά είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η περίπτωση της θετικής έκπληξης.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας θα αυξηθούν κατά 38% στο εννεάμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, διαμορφούμενα περίπου στα 382 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται υποχώρηση των κερδών κατά 18,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2003, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Επιπλέον, η Marfin επισημαίνει πως η Εθνική στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 είχε πραγματοποιήσει έκτακτα κέρδη ύψους 16,1 εκατ. ευρώ, ενώ στις προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο η χρηματιστηριακή έχει συμπεριλάβει μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Marfin αναφέρει πως οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης των οργανικών κερδών θα συνεχιστούν και στο εννεάμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους και από προμήθειες να παρουσιάζουν αύξηση 10,3% και 13,4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα θετικές είναι οι εκτιμήσεις και της Εγνατία ΑΧΕ, η οποία στο πρωινό της report, εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων του ομίλου θα εμφανίσουν άνοδο της τάξης του 40% (σε ετήσια βάση) και θα διαμορφωθούν στα 385,8 εκατ. ευρώ. Για τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπει αύξηση της τάξης του 10% και για τα έσοδα από προμήθειες, 11%.

Ακόμα, οι εκτιμήσεις της Εγνατία ΑΧΕ περιλαμβάνουν έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές στα 80,6 εκατ. ευρώ- μέγεθος που θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 35% έναντι του εννεαμήνου του 2002, αλλά και υποχώρηση κατά 30% έναντι του β΄ τριμήνου.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα μεγέθη εννεαμήνου στις 23 Οκτωβρίου 2003, μετά τη συνεδρίαση, στις 16.15’.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v