Καλείται σε ”πάρτι” η Σοφοκλέους

Σε δίλημμα για το αν θα χάσει το ”πάρτι” των διεθνών αγορών ή θα συμμετάσχει σε αυτό βρίσκεται η Σοφοκλέους, καθώς αναζητούνται νέες ισοροπίες μετά την άντληση ρευστότητας από Εθνική και Πειραιώς, αλλά και εν όψει της λήξης της σειράς παραγώγων την Παρασκευή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έξω γιορτή, μέσα... σιωπή. Ένα ακόμη πάρτι των διεθνών αγορών, με τη Ν. Υόρκη να οδηγείται στην καταγραφή υψηλής τιμής έτους, φαίνεται να χάνει η Σοφοκλέους.

Κύριο αίτιο η εισαγωγή μετοχών, κυρίως της Εθνικής και δευτερευόντως της Πειραιώς, σε μια εύθραυστη για την αγορά ισορροπία. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη λήξη των συμβολαίων μηνός Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή, δικαιολογούνται απόλυτα, είτε όσοι επιδιώκουν να πιέσουν τον FTSE-20 είτε την Εθνική προς τα 17,4 ευρώ.

Ασχέτως εάν μετά το χθεσινό κλείσιμο της Εθνικής στα 17,8 ευρώ το σχετικό δέλεαρ (για ρευστοποίηση) έχει περιοριστεί από τα 0,9 στα 0,4 ευρώ.

Πάντως, το euro2day.gr είχε πρώτο ενημερώσει, πάντα σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, για το θέμα της οριστικής πίστωσης των μετοχών και των ενδεχόμενων βραχυπρόθεσμων πιέσεων που θα μπορούσαν να ασκηθούν μέσω της Εθνικής.

Η αγορά ”κοιτάζει” ανοδικά και μόνο. Μια σειρά αρκετών μετοχών ασχέτου κεφαλαιοποίησης και δραστηριότητας δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης για την προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών.

Και δεν αναφερόμαστε στη γνωστή μας από τις αρχές Απριλίου ολιγάριθμη ομάδα 25-30 υγιών επιχειρήσεων, αλλά σε μια ευάριθμη κατηγορία 80 ίσως και 100 μετοχών που δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης μέχρι το τέλος του μήνα - μέσα Νοεμβρίου, οπότε και σύμφωνα με την πορεία των ξένων αγορών θα έχει κορυφωθεί η τρέχουσα ανοδική τάση.

Να μη διαφεύγει της προσοχής μας, άλλωστε, πως τα εναπομείναντα περίπου 14.500 συμβόλαια του FTSE-20 (μηνός Οκτωβρίου) επιδιώκεται να κλείσουν πολύ κοντά στην τιμή της υποκείμενης αγοράς, κάτι που δικαιολογείται και από το χθεσινό τους premium.

Το ενθαρρυντικό είναι πως χθες δεν υπήρξε άξιος αναφοράς δανεισμός τίτλων από την ΕΤΕΣΕΠ, εκτός από λίγα συμβόλαια που ανοίχτηκαν κυρίως σε Εθνική και ΟΤΕ.

Σημείωση: Προσδοκούμε πως η αγορά μπορεί να δώσει την ανοδική αντίδραση που χρωστά από σήμερα κι όλας και στην περίπτωση που αργά το μεσημέρι επισημοποιηθεί η άρνηση του ΤΣΜΕΔΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το άνοιγμα του δρόμου για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, κίνηση για την οποία ανυπομονούν ήδη κυρίως Eurobank και Alpha και δευτερευόντως η Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v