Σταθεροποίηση δείκτη, πτώση αγοράς

Εικόνα συσσώρευσης στα επίπεδα των 2.105 μονάδων με μοχλούς την Alpha Bank και τον OTE παρουσίασε σήμερα η Σοφοκλέους, με την αναλογία, ωστόσο, των πτωτικών προς ανοδικές να διαμορφώνεται στο 2/1. Πέρασαν σήμερα τα πακέτα της Πειραιώς προς τους θεσμικούς επενδυτές.

Πάνω ο δείκτης, κάτω η αγορά.

Την Παρασκευή ουσιαστικά βλέπαμε το αντίστροφο, οπότε εκ του ασφαλούς καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια τεράστια όσο και ενδιαφέρουσα διάσταση απόψεων μεταξύ των ενεργών παικτών στη Σοφοκλέους.

Επί του πρακτέου, οι θεσμικοί κυρίως επενδυτές ασχολήθηκαν και σήμερα κατά κόρον με το τραπεζικό κλάδο, αφού με τη διανομή των 11 εκατ. τεμαχίων της Πειραιώς προς τους συμμετέχοντες θεσμικούς επενδυτές κλείνει η υπόθεση της προσφοράς τίτλων και τυπικά, και μένει πλέον να δούμε τι θα πράξουν οι συμμετέχοντες στην προσφορά έλληνες και κυρίως ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Εάν κρίνουμε από την πρώτη αντίδραση, οι θεσμικοί στη μετά προσφορά εποχή και το γεγονός ότι αυτή διολισθαίνει κατά 1% για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που έσπευσαν να αποκιμίσουν τα βραχυχρόνια κέρδη τους, τάση που ενδεχομένως να δικαιολογεί το –1,42% της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα η υψηλή κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της αγοράς με τις τηλεπικοινωνίες (+0,88%) να δρουν ως... λαγός, τον οποίο όμως ουδείς φάνηκε σήμερα διατεθειμένος να ακολουθήσει.

Η εκτίμηση αυτή υποστηρίζεται τόσο από τη σχέση 2 πτωτικών για κάθε μια ανοδική μετοχή όσο και από τη σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, αφού εκ των 187 εκατ. ευρώ της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας τα 95 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές με κυριότερες εξ αυτών τγη μεταβίβαση των πακέτων της Πειραιώς.

Ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας απορρέει από την κίνηση της αγοράς παραγώγων, όπου παρατηρείται μια νέα μετατόπιση ενδιαφέροντος προς δικαιώματα προαίρεσης που βρίσκονται out of the money, τάση που καταδεικνύει την εκτίμηση πολλών θεσμικών, αλλά και κερδοσκόπων παικτών που φέρει το δείκτη και την υποκείμενη αγορά να πραγματοποιούν μεγάλη κίνηση αγνώστου κατεύθυνσης μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα περίοδος συσσώρευσης.

Άποψη που φαντάζει απολύτως λογική αφού η διαθέσιμη ρευστότητα που λιμνάζει εκτός Σοφοκλέους θα προσελκυσθεί ως απόρροια της περαιτέρω πίεσης στις τιμές των κρατικών ομολόγων και ακόμη της διαμόρφωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου σε καλύτερα των αναμενομένων ή στον αντίποδα με ενδεχόμενο πισογύρισμα των διεθνών αγορών θα δοθεί το έναυσμα και σε πιο ισχυρούς παίκτες να γράψουν την υπεραξία από τις πρόσφατες τοποθετήσεις, μειώνοντας φυσικά θέσεις.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 176 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 62,96% σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Μεταβιβάστηκε σήμερα μέσω του ΧΑ το 6,7% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που διατέθηκε σε έλληνες και ξένους επενδυτές και αντιστοιχεί σε 11,2 εκατ. ίδιες μετοχές στη τιμή των 8 ευρώ έκαστη.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 90 τεμάχια της Καθημερινής στα 8,80 ευρώ και δύο πακέτα των 40 τεμάχιων της Space στα 1,12 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v