Κι η Εθνική θέλει τον... Γερμανό της!

Η εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δεν έπαιξε σπουδαία μπάλα. Δεν είναι σπουδαία ομάδα. Είναι όμως ομάδα! Χρειάστηκε να έρθει ένας Γερμανός προπονητής για να μας μάθει ότι το παιγνίδι τελειώνει στο 90ό λεπτό...

Κι η Εθνική θέλει τον... Γερμανό της!
Η εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δεν έπαιξε σπουδαία μπάλα. Δεν είναι σπουδαία ομάδα. Είναι όμως ομάδα! Χρειάστηκε να έρθει ένας Γερμανός προπονητής για να μας μάθει ότι το παιγνίδι τελειώνει στο 90ό λεπτό...

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η ίδια ομάδα είχε χαρακτηριστεί άχρηστη και ο προπονητής της ηλικιωμένος παππούς που η θέση του ήταν στο γηροκομείο. Βλέπετε, η ομάδα είχε σημειώσει στην αρχή του τουρνουά δύο απανωτές ήττες και η πρόκρισή της στα τελικά έμοιαζε πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ομάδα αυτή, η ”άχρηστη”, κατάφερε στη συνέχεια το ακατόρθωτο. Κέρδισε όλα τα παιγνίδια που της απέμειναν μέχρι το τέλος του τουρνουά και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα περισσότερα παιγνίδια τα κέρδισε μ’ ένα γκολ διαφορά και μάλιστα στα τελευταία λεπτά αρκετών παιγνιδιών!

Οι Έλληνες, που έχουν μάθει να τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία και να μαλώνουν στη συνέχεια μεταξύ τους για το ποιος θα υποστεί το κόστος της ήττας, έπαιζαν μπάλα μέχρι το τέλος.

Μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Έγιναν Γερμανοί! Είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειάστηκε να έρθει ένας Γερμανός προπονητής για να διατηρήσει το ταλέντο και να αποβάλει από αυτή την ομάδα την ελληνική νοοτροπία της.

Ότι οι ”συνταξιούχοι” έγιναν σήμερα ”ημίθεοι”, είναι κι αυτό μια καθαρά ελληνική υπόθεση. Ανεβοκατεβάζουμε τους θνητούς από τον Όλυμπο με τέτοια συχνότητα που αν επρόκειτο για αγώνα ταχύτητας θα είχαμε ήδη εξασφαλίσει ως έθνος το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τους αγώνες του 2004.

Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο με την οικονομία; Αναρωτιόμασταν, τι θα συνέβαινε αν προσλαμβάναμε κι άλλους ”Γερμανούς συνταξιούχους” για να κάνουν ό,τι ακριβώς έκανε ο Ρεχάγκελ με την ομάδα ποδοσφαίρου; Να διατηρήσουν το ταλέντο, τα θετικά στοιχεία και να αποβάλουν οτιδήποτε ”ελληνικό”; Τη δήθεν μαγκιά, την κουτοπονηριά, την αγυρτεία, το βόλεμα...

Τι θα συνέβαινε αν προσλαμβάναμε managers από το εξωτερικό για τον ΟΤΕ, την Εθνική, την ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια;

Όταν προσλήφθηκε ο Ρεχάγκελ στην Εθνική ποδοσφαίρου, οι Ελληνες προπονητές απείλησαν με επανάσταση.

Για τον ξένο που θα τους έτρωγε το ψωμί, για τη μητέρα Ελλάδα που θα έπρεπε δήθεν να αναδείξει τα δικά της παιδιά... Αυτό που δεν ήθελαν να καταλάβουν ήταν ότι οι ίδιοι απέτυχαν οικτρά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θα έρθουν Γερμανοί και Αμερικανοί managers στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις; Φυσικά! Όχι γιατί θα τους φωνάξουμε εμείς, αλλά διότι η μοίρα αυτών των εταιρειών είναι να περάσουν αργά ή γρήγορα στα χέρια των ξένων.

Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι δεν είμαστε ικανοί για κάτι περισσότερο από το να διορίζουμε κομματικούς φίλους σε θέσεις-κλειδιά και να απαξιώνουμε με αυτόν τον τρόπο τη δημόσια περιουσία.

Όταν θα συμβεί αυτό, περάσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στα χέρια των ξένων, τότε ίσως ανακαλύψουμε ότι οι εταιρείες αυτές έκρυβαν στα σπλάχνα τους θησαυρούς. Όπως η εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου.

Ραντεβού στην Πορτογαλία!

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v