Τράπεζες και πάλι τράπεζες...

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω Εθνικής και Πειραιώς ο τραπεζικός κλάδος, με τη Γενική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να επιστρέφουν στο προσκήνιο, ενώ ακολουθεί η Εμπορική. Στα πρώτα 10-15 λεπτά θα δοθεί ίσως η κρισιμότερη μάχη για τη διαμόρφωση της τιμής της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Οι αναφορές των χρηματιστηριακών (βλ. Marfin) είναι θετικές για τον κλάδο, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και για σήμερα ”όλα τα λεφτά” είναι και πάλι η Εθνική.

Το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν σήμερα, άντε και τη Δευτέρα, όσοι αγόρασαν Εθνική από τη δημόσια προσφορά με τιμή 17,4 ευρώ, τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του τίτλου κυμαίνεται στα 18,10 ευρώ.

Θα πουλήσουν και, αν ναι, πόσοι, τις μετοχές που τους πιστώθηκαν χθες από τις 15:30 και μέχρι και μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Το κίνητρο ρευστοποίησης κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους είναι υψηλότατο, καθώς τους εξασφαλίζει μέσα σε μόλις μια ημέρα, και μάλιστα από τραπεζικό τίτλο, απόδοση 0,6-0,8 ευρώ.

Από πλευράς Εθνικής μας έχει διαβεβαιωθεί πως ο όμιλος έχει γνώση και θα κινηθεί ανάλογα. Πάντως, το ενδεχόμενο να ”παιχτεί” και πάλι η μετοχή της Εθνικής σε ένα εύρος διακύμανσης 4%-5% φαίνεται και από τη σπουδή όσων, χθες, στράγγιξαν κάθε μετοχή του Ομίλου από το καλάθι της ΕΤΕΣΕΠ.

Όλο το παιχνίδι πάντως θα έχει ξεκαθαρίσει στα πρώτα 10-15 λεπτά, αυτό είναι προφανές. Από την πλευρά της η Π&Κ παραμένει θετική για την Εθνική, θέτοντας τιμή-στόχο τα 21,3 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές έχουν κάθε εύλογο συμφέρον να διακρατήσουν τις μετοχές της τράπεζας, ειδικότερα εάν καταφέρει σήμερα ο όμιλος και απορροφήσει χωρίς μεγάλο κόστος την ενδεχόμενη υπερβάλλουσα προσφορά.

Εάν τα καταφέρει η Εθνική, θα ακολουθήσει η αγορά, καθώς ο τραπεζικός δείκτης επιδιώκεται να σταθεροποιηθεί γύρω από τις 2.750 μονάδες.

Από την άλλη, μια σειρά μετοχών, όπως για παράδειγμα οι Φουρλής, Μπουτάρης, Informatics, Compucom, Λαζαρίδης, Γενική Τράπεζα, Unisystems, Spider, Singular, Vivere, ΕΧΑΕ, Κορασίδης, Ελληνική Τεχνοδομική, κινήθηκαν χθες με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η συνολικότερα θετική αντίδραση χθες των μετοχών ”υγείας”, δηλαδή Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών (στα 1,89 ευρώ) και Υγεία στα 2,48 ευρώ.

Ενδείξεις ”μόχλευσης” καταγράφηκαν στις μετοχές των εταιριών Κανάκης (στα 2,89 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (στα 6,24 ευρώ), Intralot (στα 15,14 ευρώ), αλλά και Θεμελιοδομή, Εθνική Ακινήτων, Πλαίσιο, Κυριακούλης, Πετρόπουλος, Χατζηιωάννου, Μυτιληναίος, αλλά και της LogicDis.

Εν κατακλείδι, εάν η Εθνική απορροφήσει την προσφορά στα πρώτα 10-15 λεπτά και δεν πιεστεί κερδοσκοπικά προς σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, τότε η αγορά μας μπορεί να ακολουθήσει, εάν όχι από σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα από Δευτέρα, την ανοδική τάση και διάθεση των ξένων χρηματιστηρίων.

Στόχος για τη στήλη και ειδικότερα για τον γράφοντα παραμένει σε πρώτη φάση η επιβεβαίωση της δυναμικής επαναφοράς προς τις 2.180 μονάδες.

Και βλέπουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v