Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η διεύρυνση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι διαμάχες που ξέσπασαν για την πώληση του 11% της Εθνικής, οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο, αλλά και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από φόρους απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Η διεύρυνση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι διαμάχες που ξέσπασαν για την πώληση του 11% της Εθνικής, οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο, αλλά και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από φόρους απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

ΑΕΠ: Κατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδος το δεύτερο τρίμηνο του 2003, έναντι 2,9% του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία συμπληρώνει πως έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ε.Ε.

Ανταγωνιστικότητα: Η ανατίμηση του ευρώ, αλλά και η πολιτική της σκληρής δραχμής κατά την περίοδο πριν από την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχουν διευρύνει το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με το Βήμα.

Για το ίδιο θέμα η Καθημερινή τονίζει πως η ανταγωνιστικότητά μας βρίσκεται σε βηματισμό απόκλισης, ενώ συμπληρώνει πως στον αντίποδα τουρισμός και ναυτιλία αποτελούν αιμοδότες του ισοζυγίου πληρωμών. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η πορεία του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Μετοχοποιήσεις: Σφοδρή σύγκρουση υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με ”αρένα” τις μετοχοποιήσεις των τραπεζών, καθώς, όπως τονίζει η Εξπρές, η Ν.Δ. καταγγέλλει σημαντικές ζημιές για το Δημόσιο και προειδοποιεί για παραπομπή στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και της ΔΕΚΑ στη δικαιοσύνη.

Αναπτυξιακός Νόμος: Την πλήρη απογοήτευσή τους για την τελική μορφή του τροποποιημένου αναπτυξιακού νόμου εξέφρασαν χθες οι πρόεδροι τριών Συνδέσμων Βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Έσοδα: Δύο δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους φόρους (διπλάσιους από πέρυσι) βεβαίωσαν το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομίας, αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο βρίσκει διέξοδο στην προσπάθειά του να διασώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων στις επιχειρήσεις.

Το Κέρδος τονίζει πως η εφορία είναι ”εταίρος των επιχειρήσεων”, επισημαίνονται πως το κράτος μπορεί σιγά σιγά να αποχωρεί από ΔΕΚΟ και πιστωτικά ιδρύματα, αλλά το ίδιο αθόρυβα αυξάνει το μερίδιό του από τη διανομή των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανωνύμων εταιριών, μέσω εξονυχιστικών ελέγχων.

Σοφοκλέους: Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χ.Α. –που θα τεθεί προς διαβούλευση έπειτα από δύο εβδομάδες περίπου– θεσπίζει νέες παραμέτρους ως προς τον τρόπο εισόδου αλλά και εξόδου των εταιριών στο Χ.Α., σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Ημερησία σημειώνει πως η είσοδος και η έξοδος από τη Σοφοκλέους θα πραγματοποιούνται σε χρόνο–ρεκόρ.

Χρηματιστήρια: Σε νέο κύκλο ανόδου βρίσκονται τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως ο Dow Jones, ο οποίος φλερτάρει με τις 10.000 μονάδες, βρίσκεται σε ύψος-ρεκόρ έτους, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστή τον Dax.

Φορολογία: Με οκτώ κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν έως το τέλος του έτους να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων και να γλιτώσουν τον φόρο, όπως επισημαίνουν τα Νέα.

Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες πως δεν αποκλείεται η μελλοντική τιμολόγηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας του σε ευρώ, σύμφωνα με το Βήμα.

Πετρέλαιο: Τα τριάντα δολάρια άγγιξε χθες η τιμή του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου, τονίζει η Καθημερινή.

Τράπεζες: Στα σχέδια των τραπεζών αλλά και στο πώς αγωνίζονται για το μεγάλο ”έπαθλο” αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Τουρισμός: Για σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας κάνει λόγο η Καθημερινή.

Εθνική: Ζημιωμένο κατά τουλάχιστον 640 εκατ. ευρώ βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο από την όψιμη αποκρατικοποίηση της Εθνικής, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ σύμφωνα με το Βήμα η διαμάχη για την Εθνική κλιμακώνεται.

Επιπλέον, η Ναυτεμπορική τονίζει πως η Ν.Δ. απειλεί με παραπομπή στη δικαιοσύνη για την πώληση του 11% της Εθνικής Τράπεζας. Η Ημερησία κάνει λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές σε Εθνική, επισημαίνοντας πως η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε χθες με κέρδη.

Εμπορική: ”Πράσινο φως” στην Credit Agricole για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην Εμπορική Τράπεζα έως 20% δίνει η διοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΕΥΔΑΠ: Δύο μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Τεχνικής Ολυμπιακής, έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα για να αποκτήσουν το 20,3% της ΕΥΔΑΠ, ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τιμή της εξαγοράς του πακέτου των μετοχών, τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Σε ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγείται τελικά η μεταβίβαση του 34% του Τ.Τ. στο ΤΣΜΕΔΕ και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγωνισμού, τονίζει το Βήμα.

Γενική Τράπεζα: Τρεις είναι οι μέχρι στιγμής μνηστήρες για τη Γενική Τράπεζα (Ασπίς, Marfin και FBB), σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο.

Κλωνατέξ: Στο πολύπλοκο παζλ της Κλωνατέξ, καθώς και στο πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στις εταιρίες του ομίλου αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Θεμελιοδομή: Έργο ύψους 12,7 ανέλαβε η Θεμελιοδομή, η οποία θα κατασκευάσει ιδιωτική κλινική στη Ρόδο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΕΛΤΑ: Με κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ και καθαρά προ φόρων κέρδη της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα κλείσουν την εφετινή –πέμπτη συνεχόμενη κερδοφόρο– χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v