Απορροφώνται οι πιέσεις στο ΧΑ

Με αιχμή την Εθνική και δευτερευόντως τον ΟΤΕ επιχειρείται η σταθεροποίηση της αγοράς. Εάν αυτό επιτευχθεί δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν ”αντιστάσεις” στα υψηλότερα επίπεδα των 2.135 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο Γενικός Δείκτης σε εύρος τιμών των 2.118-2.130 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής σταθερή στα 18,1 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις, καθώς οι συναλλαγές των περίπου 300 χιλ. τεμαχίων την πρώτη ώρα παραπέμπουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι πωλητές να κλείσουν τις ανοικτές τους θέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις περίπου 220 χιλ. μετοχές της Εθνικής που είχαν δανειστεί χθες ήρθαν να προστεθούν σήμερα το πρωί (προ της έναρξης της συνεδρίασης) άλλα περίπου 300.000 τεμάχια.

Είχε διαμορφωθεί δηλαδή μια πολιτική πωλήσεων περίπου 0,5 εκατ. μετοχών. Το περίπου ήμισυ αυτής της προσφοράς έχει ήδη απορροφηθεί χωρίς να έχουν προκληθεί ιδιαίτεροι κραδασμοί στο σύστημα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως γενικότερα οι τραπεζικές μετοχές αντιδρούν θετικά, εξαιρουμένης της Πειραιώς, όπου εκδηλώνονται κάποιες περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία διάθεσης πακέτου της Πειραιώς ολοκληρώνεται αύριο.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha αποκομίζει μικρά κέρδη, όπως επίσης των Εμπορικής και Eurobank. Πάντως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η τρέχουσα περίοδος προσφέρεται για τοποθετήσεις και επιχειρηματικές κινήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διάθεση πακέτου μετοχών των Επιχειρήσεων Αττικής στην τιμή των 2,54 ευρώ, ύψους 1.075.370 μετοχών. Ενδιαφέρον επίσης καταγράφεται για τις μετοχές των Ιατρικού Κέντρου, Μπουτάρη, Γενικών Αποθηκών, Καμπά, Σάνυο, ΟΠΑΠ, Compucon, Εθνική Ασφαλιστική, Λαζαρίδη, αλλά και αρκετών ακόμη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η εξασφάλιση του εύρους 2.118-2.130 μονάδων και ενδεχόμενη, με αιχμή την Εθνική και δευτερευόντως τον ΟΤΕ, υπέρβαση των 2.135 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v