Από τις τράπεζες η τάση, λένε οι ΑΧΕ

Ο τραπεζικός κλάδος εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα καθορίσει την τάση της αγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της προσφοράς της Εθνικής εκτιμούν πως ενδέχεται να παρουσιαστούν πιέσεις στη μετοχή της. Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί και ο ΟΤΕ.

Από τις τράπεζες η τάση, λένε οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα παραμείνουν τα placements της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία και αναμένεται να καθορίσουν την τάση της αγοράς.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως ενδέχεται να συνεχιστούν οι επιλεκτικές αγορές.

Για αφομοίωση από πλευράς των επενδυτών της ολοκλήρωσης της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο η Marfin Hellenic στο πρωινό της report, ενώ συμπληρώνει πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια μικρή πίεση στην τιμή της μετοχής κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ η συμπεριφορά των τραπεζών αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ύστερα από την ολοκλήρωση της προσφοράς πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, η Εγνατία επισημαίνει πως στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η μετοχή του ΟΤΕ ύστερα από την απόφαση του Οργανισμού να μην επενδύσεις περισσότερα κεφάλαια στην Cosmorom.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως δεν αναμένει συνέχιση της χθεσινής κίνησης της αγοράς και σημειώνει πως ενδέχεται να παρατηρηθούν τάσεις συσσώρευσης, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ενώ καταλήγει πως δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ η ανακοίνωση που ακολούθησε το απόγευμα από την Εθνική Τράπεζα, βάσει της οποίας η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 17,4 ευρώ (με discount 3,86%) αναμένεται να μην ικανοποιήσει τις χθεσινές προσδοκίες και να πιέσει βραχυπρόθεσμα τη μετοχή της Τράπεζας.

Η Κύκλος συμπληρώνει πως μένει να δούμε κατά πόσον οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να αντισταθμίσουν τις όποιες πιέσεις και να διατηρήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενόψει μάλιστα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η Beta Χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει την προσφορά του πακέτου της Εθνικής ως θετικά νέα για την αγορά, ενώ συμπληρώνει πως πιθανή αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε αγοραστική ευκαιρία.

Από την άλλη, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως το discount που δόθηκε στους θεσμικούς από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στην Εθνική Τράπεζα και το κόστος εξόδου του ΟΤΕ από την Cosmorom, συμπεριλαμβανομένου και του χρονικού διαστήματος που θα μεσολαβήσει μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό (ενδεχόμενη άρνηση της ρουμανικής κυβέρνησης) μπορεί να ανατρέψουν τις αρχικά θετικές εντυπώσεις.

Κατά συνέπεια, συμπληρώνει η Fortius ΑΧΕΠΕΥ, η δυνατότητα απορρόφησης ή μη των ρευστοποιήσεων σε τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ θα κρίνει την πορεία του Χ.Α.

Σύμφωνα με την Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ η διατήρηση των υψηλών συναλλακτικών όγκων εν μέσω ανοδικής κίνησης, σε συνδυασμό με το σταθεροποιητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές αναμένεται να συντηρήσει το θετικό momentum στην εγχώρια αγορά και σήμερα.

Τι έγινε χθες: Ως αποτέλεσμα αφενός της συνεχιζόμενης αγοραστικής δραστηριότητας και αφετέρου της έλλειψης σημαντικής προσφοράς η ελληνική αγορά χθες έκλεισε ανοδικά κατά 1,42% όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ.

Η Marfin Hellenic αναφέρει πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες ανοδικά με υψηλό όγκο συναλλαγών, ενώ συμπληρώνει πως οι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν σε υπεραπόδοση λόγω του ενδιαφέροντος εγχώριων επενδυτών.

Επιχειρηματικά Νέα: Στο placement της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται η Marfin, η οποία εκτιμά πως η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί μεταξύ 8,2– 8,4 ευρώ ανά μετοχή και πως η Τράπεζα θα αποκομίσει έσοδα ύψους 91,8– 94,1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων κεφαλαιακών κερδών της τάξεως των 15,8 – 17,9 εκατ. ευρώ).

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v