Κόντρες για την Εθνική;

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα με επίκεντρο τη μετοχή της Εθνικής ύστερα και από τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης στα 17,4 ευρώ, που συνεπάγεται discount 3,86% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι άκρως κριτικά διακείμενοι θα σταθούν στο γεγονός της χαμηλής τιμής των 17,4 ευρώ, καθώς, τελικά η Εθνική αποφάσισε να διαθέσει το 11% των μετοχών της στην εν λόγω τιμή και όχι το 10% στα 18 ευρώ. Εν πάση περιπτώσει η στήλη αυτή είχε προϊδεάσει από προχθές τους αναγνώστες, δίνοντας το τελικό εύρος διάθεσης που ήταν τα 17,4-18 ευρώ.

Οι πιο αισιόδοξοι, μεταξύ αυτών και ο γράφων, θεωρούν πως φεύγει πλέον από τη μέση, ένα ”βάρος” για τον τραπεζικό κλάδο. Πολύ εύγλωττα ο ”Καιροσκόπος” επισημαίνει από την τελευταία σελίδα του ”Χρηματιστηρίου” πως ”Πάει και αυτό. Μπας και ηρεμήσουμε λιγάκι”.

Αναπόφευκτα το ιδιότυπο παιχνίδι θέσεων με αφορμή την διαφορά τιμής της μετοχής (δηλ. το discount 3,86%) θα καθορίσει όπως και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”.

Θεωρούμε τα 17,5 ευρώ μεσοπρόθεσμη, βάση στήριξης για τη μετοχή της Εθνικής, σημείο αναφοράς και εκκίνησης προς την αντίσταση των 22,4 ευρώ. Θα πιεστεί στην αρχή η αγορά με μοχλό την Εθνική, αλλά ο όμιλος είναι αποφασισμένος να μην αφήσει στους υποτιμητές να παίξουν για πολύ με τη μετοχή του.

Μπορεί οι δανεισμένες, χθες, μετοχές της Εθνικής να ήταν διπλάσιες των προχθεσινών ξεπερνώντας τα 200 χιλ. τεμάχια, πλην όμως οι φύλακες έχουν γνώση και έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Ας μην εκπλαγούν οι υποτιμητές εάν ο Όμιλος τους μπλοκάρει τις πτωτικές τους θέσεις σήμερα-αύριο. Η ουσία είναι πως ο τραπεζικός κλάδος περίπου ένα μήνα προτού αρχίσει η ανακοίνωση των θετικότερών του αποτελεσμάτων ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο της ατμομηχανής και οι επόμενες καθοριστικές κινήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ας μη ξεχνάμε ότι προχωρά ο διαγωνισμός για την Γενική, με το Ν. Χριστοδουλάκη να συναντάται σήμερα με το πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ, να ολοκληρώνεται αύριο η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Πειραιώς και να ακολουθούν άλλες εκπλήξεις.

Εμμένουμε στην αγορά, θεωρώντας ότι δίνει ευκαιρίες αυτή την περίοδο, παρά την κοινή πεποίθηση πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι πτωτική. Υπάρχουν μετοχές πέραν των συνήθων επιλογών μας (Folli Follie, Γερμανός, Εθνική Ασφαλιστική, ΟΠΑΠ, Αστέρας, Πλαίσιο, Κορασίδης) που χρήζουν προσοχής.

Ξεχωρίζει η κινητικότητα στο Βασιλόπουλο, η ευχάριστη έκπληξη της Ελληνικής Τεχνοδομικής, η εμπορευσιμότητα της Ζάχαρης, ο Βάρδας, η Τέρνα, Hitech, Επιχειρήσεις Αττικής, Αθηνά Φουρλής και αρκετές ακόμη μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v