Συνεδρίαση-”θρίλερ” στο Χ.Α.;

Από την τιμή διάθεσης του πακέτου της Εθνικής θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά, καθώς δεν αποκλείεται να δοθούν σκληρές μάχες για την τελική τιμή. Η συνεδρίαση αναμένεται ενδιαφέρουσα με έντονες διακυμάνσεις, ανοικτές πωλήσεις και εμφάνιση υποτιμητών, αλλά και προσπάθεια του ομίλου να διαμορφώσει μια καλή τιμή ”κλεισίματος”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Στο νήμα” θα κριθεί η μάχη για την τελική αποτίμηση των πακέτων κυρίως της Eθνικής και δευτερευόντως της Πειραιώς. Όπως φαίνεται, από τον δανεισμό χθες 108.900 μετοχών της Εθνικής, θα δοθεί μάχη προκειμένου να πουληθούν υψηλά οι δανεισμένες μετοχές της Εθνικής και να αγοραστούν χαμηλότερα μέσω του βιβλίου προσφορών.

Σε αυτή την περίπτωση όσοι δανείστηκαν χθες μετοχές της Εθνικής, προσβλέπουν σε ρευστοποίηση των συγκεκριμένων ”ανοικτών θέσεων” στο επίπεδο των 18,1-18,2 ευρώ και την άμεση επανατοποθέτήση τους (από σήμερα κιόλας) σε επίπεδο τιμών χαμηλότερα των 18 ευρώ.

Αυτή η πιθανολογούμενη κίνηση, εάν όντως συμβεί, θα διαμορφώσει άμεσα την τάση από την αρχή της συνεδρίασης. Κάτι ανάλογο σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσε να συμβεί και για τη μετοχή της Πειραιώς, που όμως διαθέτει μικρότερο ειδικό βάρος απ’ ό,τι η Εθνική στη διαμόρφωση των δεικτών.

Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση η ”μάχη” γίνεται με επίκεντρο τη μετοχή της Εθνικής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως από τις 1.240.103 μετοχές της Εθνικής που κινήθηκαν, περίπου το 8,5% αφορούσε σε ανοικτές πωλήσεις. Με τον συγκεκριμένο τζίρο η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε χθες προς τα 18,16 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 4,72%.

Κατά κύριο λόγο, όμως, σχεδόν οι ίδιοι παίκτες είχαν αγοράσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας 332.062 μετοχές της Εθνικής μέχρι τα 19,06 ευρώ. Όλα αυτά αναφέρονται γιατί εκτιμάται πως η τελική τιμή διάθεσης του πακέτου της Εθνικής θα ισχυροποιήσει τα 17,5 ευρώ ως βάση στήριξης της μετοχής.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ορισμένοι μπορεί να προσφέρουν μέχρι και 18,1-18,2 ευρώ για να αποκτήσουν στη συνέχεια μετοχές του ομίλου. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της Εθνικής, οι τελικές λεπτομέρειες της οποίας συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση Σημίτη- Καρατζά, ενισχύουν περαιτέρω τη θέση του ομίλου και καθιστούν την Εθνική ”ατμομηχανή” της αγοράς για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Στο καθαρά τεχνικό μέρος, παρά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση, δεν έχει ακυρωθεί μέχρι στιγμής ούτε καν η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων μέχρι και τη Δευτέρα. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να βοηθήσει όσους τοποθετούνται έστω και βραχυπρόθεσμα σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα οι Νάουσα (λόγω των χθεσινών υψηλών της συναλλαγών), Επιχειρήσεις Αττικής, ΕΒΖ, Αθηνά, Λάμψα, Βάρδας, ΕΛΜΕΚ sport, Newsphone, Notos Holding και η σταθερή τριάδα των Folli Follie, ΚΑΕ, Γερμανός.

Στα υπόψιν η σταθεροποίηση του Άκτωρα στα 5,2 ευρώ, η απουσία πωλητών στον Κέκροπα, οι φήμες για επικείμενη αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του Βερνίκου, η σταθεροποίηση του Βάρδα λίγο χαμηλότερα των 4 ευρώ, η ζήτηση για μετοχές της ΑΒ, ο Σαράντης, ο ΟΛΠ, αλλά και ο Παπαστράτος για τους γνωστούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v