Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Οι αλλαγές που επέρχονται στον τραπεζικό χάρτη με την πώληση του 10% της Εθνικής, το placement της Πειραιώς, οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους τον Σεπτέμβριο, η σημερινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Οι αλλαγές που επέρχονται στον τραπεζικό χάρτη με την πώληση του 10% της Εθνικής, το placement της Πειραιώς, οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους τον Σεπτέμβριο, η σημερινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Προϋπολογισμός: Για απόκλιση του προϋπολογισμού του 2004 από τους στόχους για το δημόσιο και το χρέος από το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει εγκρίνει η Κομισιόν από τον αρμόδιο επίτροπο Πέδρο Σόλμπες κάνει λόγο η Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Υπερπροσφορά τραπεζικών τίτλων δημιουργεί η ταυτόχρονη διάθεση στην αγορά δυο μεγάλων ”πακέτων” της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία το Χ.Α. στη χθεσινή συνεδρίαση ”λύγισε” από τα πακέτα, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές η πίεση στις τράπεζες έφερε ”λογική” διόρθωση.

Σύμφωνα με το Βήμα, το 3,43% των ενεργών κωδικών ”παίζουν” καθημερινά στο Χ.Α., ενώ προσθέτει πως ο συνολικός αριθμός των κωδικών στην Ελλάδα στον Σεπτέμβριο του 2003 ανήλθε στο 1.899.523, ενώ σχετικά η Καθημερινή σημειώνει πως οι επενδυτές ενεργοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η Ημερησία αναφέρει πως οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο Χ.Α. και συνολικά κατέχουν μετοχές αξίας 22,2 δισ. ευρώ.

Πετρελαϊκό Fund: Σώζει τη Νορβηγία το πετρελαϊκό fund, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η αξία του έφθασε στα 110 δισ. δολάρια στο τέλος Ιουλίου.

Ξενοδοχεία: ”Απόσυρση” των γερασμένων ξενοδοχείων και επίλυση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004 πολεοδομικών προβλημάτων για 65 μεγάλες εκτάσεις της ΕΤΑ, είναι μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο δεκαετίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως αναφέρει το Κέρδος.

ΟΤΕ: Η εφαρμογή του νέου μοντέλου διοίκησης, διαχείρισης και λήψης αποφάσεων συζητείται σήμερα στο δ.σ. του ΟΤΕ, προκείμενου να υπάρξει στρατηγικός συντονισμός για όλες τις εταιρίες του ομίλου, τονίζει το Βήμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή για ακόμη μια φορά έρχονται σήμερα στο προσκήνιο και ενώπιον του δ.σ. του ΟΤΕ τα διοικητικά και τα ρουμανικά αδιέξοδα του Οργανισμού.

Εθνική Τράπεζα: Με την πώληση πακέτου 10% από τις μετοχές που κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να εξοφλήσει τις παροχές, όπως επισημαίνουν τα Νέα, ενώ το Βήμα προσθέτει πως το δημόσιο θα εισπράξει περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Η Ημερησία κάνει λόγο για γενναίο βήμα αποκρατικοποίησης, ενώ συμπληρώνει πως σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών και εκτονώνονται οι πιέσεις στη μετοχή, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως το υπουργείο Οικονομίας έδωσε χθες το σύνθημα για εκκίνηση νέων εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το κυβερνητικό επιτελείο αποδύεται σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου με στόχο τη συγκέντρωση περίπου δυο δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ συμπληρώνει πως μετά το 10% της Εθνικής σειρά έχουν ΔΕΗ, ΕΤΑ, ΔΕΠΑ, Ταμιευτήριο.

Η Εξπρές επισημαίνει μεταξύ άλλων πως περιορίζονται πλέον οι δυνατότητες για στρατηγικές συμμαχίες, ενώ επισημαίνει πως η κυβέρνηση προτιμά να καλύψει μέσω της Εθνικής Τράπεζας τα ανοίγματα στα ολυμπιακά έργα.

ΤΣΜΕΔΕ: Αύριο κρίνεται η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς όπως αναφέρει το Βήμα, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΤΣΜΕΔΕ για την υπόθεση της εξαγοράς του 34% του ΤΤ.

Ελληνική Τεχνοδομική: Επισήμως ενδιαφέρεται πλέον, υπό προϋποθέσεις, για την ΕΥΔΑΠ, ενώ ανεπίσημα εμφανίζεται και ως ενδεχόμενος υποψήφιος για τη Γενική Τράπεζα, ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Betanet: Προς έκδοση ομολογιακού δανείου προχωράει η Betanet η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα στις 30 Οκτωβρίου.

Sony Hellas: Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Sony Hellas όπως αναφέρει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v