Στους ρυθμούς της Εθνικής

Εντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Εθνικής (και κατ’ επέκταση η Σοφοκλέους) μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πώληση του 10%, καθώς εντείνεται η φημολογία για το εύρος της τιμής διάθεσης. Κλίμα ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, σε υψηλά 3,5 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο εύρος των 17,4 – 18 ευρώ θα κυμανθεί η τιμή διάθεσης του 10% της Εθνικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω των Citigroup και Merril Lynch.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του πακέτου της ΔΕΚΑ ανοίγει σήμερα, ενώ αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή προς τους αναδόχους.

Εύλογα οι πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της Εθνικής αποδίδονται από την πλευρά του ομίλου αποκλειστικά και μόνο στη διαμόρφωση του εύρους (συμπεριλαμβανομένου και του discount).

Αυτό που αιφνιδιάζει την αγορά και μαζί το επενδυτικό κοινό είναι η επιλογή της χρονικής περιόδου, που συμπίπτει με αυτή της Πειραιώς και προηγείται της μετοχοποίησης ενός τρίτου μειοψηφικού πακέτου, αυτού της ΔΕΗ.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως το οικονομικό επιτελείο, κάτω από το βάρος έντονων πιέσεων που δημιουργούν οι διεκδικήσεις και οι απεργίες των εργαζομένων, επείγεται να συγκεντρώσει στα ταμεία του μέχρι τέλους του μήνα ρευστότητα που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η όλη σπουδή που επιδεικνύεται στην περίπτωση της Εθνικής επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Στο καθαρά τεχνικό μέρος της συνεδρίασης, δεν θα μπορούσε, ειδικά σήμερα και αύριο, να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε άλλο γεγονός ή είδηση, πέρα από την απόδοση της Εθνικής.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στην αγορά υπάρχει διάθεση αντίδρασης, που περιμένει όμως πρώτα την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, δηλαδή τη διάθεση μειοψηφικών πακέτων της Εθνικής και της Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v